Η ξετσίπωτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα

Η ξετσίπωτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα

Από τη θάλασσα που δεν έχει σύνορα στις πολεμικές ιαχές για τον τουρκικό στόλο που «έχει βγει στο Αιγαίο», ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να επενδύουν στην κρίση και στα εθνικά θέματα. Την ίδια στιγμή καταρρίπτονται όσα υποστήριζαν, στην προσπάθεια να περάσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πως δήθεν θα συνέβαλε στη θέση της χώρας έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επενδύει στα εθνικά θέματα. Η ομιλία του στη Βουλή είναι χαρακτηριστική, αφού εμφανίστηκε να χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους και να δηλώνει με έμφαση ότι «40 τουρκικά πολεμικά έχουν βγει στο Αιγαίο» καθώς και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Με τους υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει αφενός να χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά προκειμενου να σταματήσει η συνεχής ροή πληροφοριών για έργα και ημέρες στελεχών του κόμματός του επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να ανακτήσει ρόλο και λόγο. ΕΞ ου και οι συνεχείς εκκλήσεις και αιτήσεις για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Και αυτό, τη στιγμή που ο ίδιος για ένα μείζονος σημασίας εθνικό θέμα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, απέφυγε να ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα εκτιμώντας μάλιστα πως θα προκαλούσε και πρόβλημα συνοχής στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια συμφωνία που θυμήθηκε και χθες υποστηρίζοντας ότι χάρη σε αυτήν δεν υπάρχουν τουρκικά αεροσκάφη να πετούν στα βόρεια σύνορά μας. Πρόκειται για μια ακόμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και σύνδεση διαφορετικών ζητημάτων που επιχειρείται αφενός για να πετύχει την πολυπόθητη εξιλέωση για μια ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, αφετέρου για να δείξει πως ως κυβέρνηση διέθετε εξωτερική πολιτική και σχέδιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα εξωτερικά θέματα και ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναλώθηκε κατά τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας σε ένα κρυφτό και σε ενέργειες κατευνασμού της προκλητικότητας Ερντογάν. Άλλωστε παραμένει αναπάντητο ακόμη και σήμερα το ερώτημα για το αν τελικά υπήρξε δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού για άμεση επιστροφή των 8 αξιωματικών που ήρθαν στην Ελλάδα και κατηγορούνται πως μετείχαν στο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου.

Είναι γνωστό επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ για την τακτική της να συνδέει τα ελληνικά σύνορα και την ΑΟΖ με τα ευρωπαϊκά. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά, σύμφωνα με την οποία ήταν λάθος ο χαρακτηρισμός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ως ευρωπαϊκής. Μάλιστα, σε εκείνη τη συνέντευξη είχε αναφέρει πως με τον τρόπο αυτό οι «δανειστές» αποκτούσαν δικαιώματα συνεκμετάλλευσης του πλούτου του Αιγαίου.

Χθες, πάντως, ευθαρσώς δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επισημάνει προς την Ευρώπη ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι και ευρωπαϊκή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στα εθνικά θέματα δηλώνει πως επιδιώκει τη συναίνεση, αλλά ταυτόχρονα επιτίθεται και μάλιστα με σκαιό τρόπο στην Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ουσιαστικά δείχνει να ευελπιστεί πως με ένα στραβοπάτημα θα «ρεφάρει» για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο που αναγκάστηκε να συνταχθεί με την πολιτική της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε μετά από τέσσερις ημέρες προκειμένου να πάρει θέση αλλά και να αδειάσει εξ ανάγκης τα στελέχη του κόμματός του και την νεολαία που τάσσονταν υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Σε κάθε περίπτωση τα ψέματα και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα κινούνται σε καθαρά αντιπολιτευτικούς τόνους και ρίχνουν νερό στον μύλο του παιχνιδιού που έχει στήσει ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά και αντίδρασης για τις διεθνείς εξελίξεις είτε αυτές αφορούν την Λιβύη είτε την προώθηση του eastmed είτε ακόμη και τη συσπείρωση που εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή τον κορονοϊό που δύναται να οδηγήσει σε πιο απτές κυρώσεις έναντι της χώρας του και της προκλητικής συμπεριφοράς του.

Διαβάστε ακόμα: 

Ένταση στη Βουλή με χυδαίες εκφράσεις και αποβολή βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ