Η υγειονομική νίκη ανεβάζει τον πήχη παντού

Ανακούφιση. Ελπίδα. Ελευθερία. Και νίκη. Νίκη της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Νίκη της οικονομικής ελευθερίας, της ανοικτής κοινωνίας, των ανοικτών πανεπιστημίων. Νίκη των επιστημόνων, των ερευνητών, αλλά και των απλών πολιτών. Νίκη της εξιδεικευμένης γνώσης, της αυθεντίας, της αριστείας. Νίκη απέναντι στον φόβο, στο σκοτάδι, στην ιδεοληψία και στη συνωμοσιολογία.

Τα στοιχεία της έρευνας στις ΗΠΑ, που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό JAMA και παρουσίασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σχετικά με τους εμβολιασμούς είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Μετά από περίπου 18 εκατομμύρια εμβολιασμούς γνωρίζουμε, ότι δεν υπήρξαν θάνατοι και ότι η πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει αναφυλαξία στο εμβόλιο είναι 0.000377%.

Οι χώρες της Δύσης, της αστικής δημοκρατίας, οι δυτικές ανοικτές κοινωνίες, έδωσαν και δίνουν μια μεγάλη μάχη. Και βγαίνουν νικήτριες. Σε πείσμα του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που επί μήνες έδινε ψευδή στοιχεία, στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Σε πείσμα των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης, που αναζήτησαν και ακόμα αναζητούν μέσα στην πανδημία αφορμές για να δημιουργήσουν προβλήματα και αναταραχές με μοναδικό γνώμονα την πολιτική επιβίωση τους.

Και οι χώρες της Δύσης θα βγουν νικητές και την επόμενη ημέρα. Διότι βασίζουν το μέλλον τους στην καινοτομία. Όλοι γνωρίζουμε, ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της μια σειρά από άλυτα προβλήματα. Και οι λύσεις θα ξεπηδήσουν μέσα από τη έρευνα και την τεχνολογία, που ταξιδεύουν χέρι-χέρι, με τις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια. Η έρευνα για το ανθρώπινο γονιδίωμα, η ρομποτική, η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιομηχανία τροφίμων και η τεχνολογία του blockchain, θα αποτελούν τη βάση για τις απαντήσεις και τις λύσεις στα ερωτήματα και στα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Χιλιάδες μηχανικοί, τεχνολόγοι, επιστήμονες πληροφορικής, επιστήμονες εφαρμοσμένων μαθηματικών, θα έχουν μια χρυσή ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτήν την έκρηξη προς τα εμπρός. Ευκαιρία για τους νέους που σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Και στο σημείο αυτό αρχίζει να δραπετεύει ο ενθουσιασμός και να χάνεται η αισιοδοξία. Και διερωτάται κανείς. Γιατί να μην τα καταφέρει και εδώ η χώρα μας, όσο καλά τα καταφέρνει και στην υγειονομική αντιμετώπιση του covid-19; Γιατί να μην γίνει και σε αυτόν τον τομέα, ένα διεθνές παράδειγμα προς μίμηση;

Είναι δύσκολο. Στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της πανδημίας, του συστήματος των εμβολιασμών και της ψηφιακής διεκπεραίωσης δεκάδων διεργασιών, η κυβέρνηση έστησε κάτι από την αρχή. Σχεδόν από το μηδέν. Με ελάχιστες ενστάσεις από την πλευρά των εμπλεκομένων, διότι κανείς δεν επιθυμούσε να παίξει με τη ζωή των πολιτών.

Αντίθετα στο χώρο της παιδείας, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κατανοούν ότι μέσα από την επιστήμη και τα πανεπιστήμια, θα σταθεί όρθια η χώρα στις προκλήσεις των επόμενων ετών. Αλλιώς θα σβήσει. Ακόμα και όσοι επιτέλους θεωρούν το Ισραήλ ως χώρα πρότυπο, δεν αντιλαμβάνονται ότι η δύναμη του Ισραήλ πηγάζει μέσα από τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, τα κέντρα καινοτομίας και τα start ups.

Σήμερα, στην αρχή του 2021, υπάρχουν θλιβερές φωνές στην αντιπολίτευση από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που χρησιμοποιούν συνθήματα ξεχασμένα από τις φοιτητικές καταλήψεις του 1979 - 1980 για το νόμο 815. «Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη και θα είναι από τα πρώτους που θα καταργηθεί από τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ένας από τους καταστροφικούς υπουργούς που έκαναν πολιτική καριέρα λόγω της συμμετοχής του στις φοιτητικές καταλήψεις για τον 815.

Η κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε άμεση προτεραιότητα, το σπάσιμο του αποστήματος στα πανεπιστήμια και στα δήθεν πανεπιστήμια. Στα πανεπιστήμια που λειτουργούν για τους διδάσκοντες, για τους συνδικαλιστές ως φυτώρια αριστεροσύνης και για τις «ντόπιες κοινωνίες» ως πηγή εσόδων. Μετά την κατάργηση της ανομίας στα πανεπιστήμια, δυστυχώς είμαστε ακόμα στο άλφα. Και πρέπει να φτάσουμε στο ωμέγα.

Η δε ηγεσία του Σύριζα που επιχειρηματολογεί με νηπιακούς συνειρμούς για να «πάρουμε την πατέντα των φαρμάκων», αφού τόσο πολύ θαυμάζει τα επιτεύγματα της έρευνας και της τεχνολογίας, ας ζητήσει να πάρουμε και την πατέντα της λειτουργίας των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου και να την εφαρμόσουμε στην Ελλάδα.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.