Η «τσέπη του κοσμάκη» θα γεμίσει από τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας

Παρακολουθούσα προ ημερών τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να προσπαθεί να εξηγήσει σε ράθυμους, λαϊκιστές και παντογνώστες  δημοσιογράφους, την ειδική βαρύτητα των αποτελεσμάτων της επίσκεψης κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποστολών στη Σαουδική Αραβία, καθώς και τη σημασία της αναβάθμισης της Ελλάδας σε ΒΒ (high) από τον οίκο αξιολόγησης DBRS.

Και τον θαύμαζα. Όχι γι’ αυτά που έλεγε, τα οποία είναι λίγο πολύ γνωστά, σε όσους έχουν έστω και τη στοιχειώδη επαφή με την πραγματική οικονομία. Αλλά για την υπομονή του και την επιμονή του, να εξηγεί πράγματα οφθαλμοφανή, σε αδαείς και πονηρούς δημοσιογράφους, των οποίων τα επιχειρήματα εξαντλούνταν στην «τσέπη του κοσμάκη» και στο «πορτοφόλι της νοικοκυράς».

Σε ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ότι τόσο η «τσέπη του κοσμάκη», όσο και το «πορτοφόλι της νοικοκυράς», δεν μπορούν να γεμίσουν με τίποτα άλλο, εκτός από το προϊόν της ανάπτυξης της οικονομίας. Δεν μπορούν να γεμίζουν επ’ άπειρον με επιδόματα και ενισχύσεις, που στην ουσία είναι δανεικά. Και τα δανεικά, δεν είναι αγύριστα. Διότι αυτά τα επιδόματα και οι ενισχύσεις, κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν πίσω. Και μάλιστα με τόκους. Και αυτά τα χρήματα, θα τα πληρώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι.

Και αν η σημασία της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναβγεί στα αγορές χρέους με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κάτω από ευμενέστερες συνθήκες και η σημασία της προσέλκυσης νέων επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία, που προχωρά ήδη στο σχεδιασμό της ανάπτυξής της στην «μετά το πετρέλαιο» εποχή, δεν γίνονται κατανοητές, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ακόμα πιο χειροπιαστά παραδείγματα.

Παραδείγματα, που θα αποδείξουν ότι οι επενδύσεις, οι νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που ανοίγονται, οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την καινοτομία και την ψηφιακή τεχνολογία, αποτελούν τα εχέγγυα για το γέμισμα της περίφημης «τσέπης του κοσμάκη». Ένα γέμισμα, που θα προκύπτει από την ανάπτυξη και το νέο παραγόμενο πλούτο και όχι από το δανεικό επίδομα.

Πριν από δυο εβδομάδες υπεγράφη στο Ισραήλ μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του #ThessINTEC (Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη), του Τεχνολογικού Πάρκου Gav-Yam Negev Tech Park (Κέντρο Καινοτομίας της Μπερ Σέβα)- Innovation BaseCamp του Ισραήλ και του κορυφαίου Πανεπιστημίου του κόσμου Ben Curion.

Το πάρκο της Μπερ Σέβα αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα και ένα καινοτόμο επίτευγμα. Ένα παρόμοιο πάρκο / οικοσύστημα καινοτομίας και ψηφιακής τεχνολογίας, επιχειρείται να δημιουργηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, γεμάτο με νέους επιστήμονες, ερευνητές, startuppers, αλλά και ώριμες εταιρείες.

Χθες ανακοινώθηκε η διερεύνηση συνεργασίας ανάμεσα στην πολυεθνική εταιρεία Visa και στο Υπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια του προγράμματος Digital Nomads. Σύμφωνα με τη συνεργασία αυτή, θα αναδειχθεί η Ελλάδα σαν προορισμός απομακρυσμένης εργασίας των εργαζομένων της Visa σε κυλιόμενη βάση, κάτι που είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που ιεραρχούν υψηλά την ποιότητα ζωής των εργαζομένων τους.

Στην πρόσφατη διαδικτυακή έκδοση του αμερικανικού περιοδικού  Forbes, η Ελλάδα αναφέρθηκε μαζί με τη Πολωνία, σαν ένας από τους δύο ελκυστικότερους προορισμούς εκτός ΗΠΑ, για την ίδρυση και ανάπτυξη εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα ο Spiros Liolis της Micro Focus και μέλος του  Expert Panel, του Forbes Technology Council, ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή μια ενδιαφέρουσα επιλογή, με δεδομένο ότι η χώρα έχει επιλεγεί ήδη από τους δύο μεγαλύτερους πάροχους υπηρεσιών περιβάλλοντος data centers και cloud στον κόσμο, όπως είναι η Amazon Web Services και η Microsoft Cloud.

Σύμφωνα με τον Spiros Liolis, η Ελλάδα αποτελεί ήδη τοπικό hub καινοτομίας, το οποίο μπορεί να επεκταθεί και σε νέες περιοχές όπως είναι η Ανατολική Ευρώπη, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα εξελίσσεται σε ένα δημοφιλή προορισμό για «ψηφιακούς νομάδες».

Ένα βασικό κριτήριο, που χαρακτηρίζει το οικονομικό κλίμα, είναι αυτό της αγοράς εργασίας. Μια απλή περιήγηση στο ψηφιακό μέσο επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn ή σε ιστοσελίδες εταιρειών προσλήψεων, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς, ότι η ζήτηση για θέσεις εργασίας ευρέως φάσματος, έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αναζήτηση στελεχών ή  εξειδικευμένων εργαζομένων, για τους οποίους υπάρχει όντως πρωτοφανής ζήτηση, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό που να διαθέτει κάποια οριακά προσόντα.

H Ελλάδα μεταμορφώνεται. Ίσως πιο αργά, απ’ όσο θα ήθελαν ορισμένοι. Ίσως πιο γρήγορα, απ’ όσο θα ήθελαν αυτοί που αδυνατούν να ακολουθήσουν. Ωστόσο αυτή η μεταμόρφωση είναι που θα γεμίσει αυτό που ονομάζεται, «τσέπη του κοσμάκη» και «πορτοφόλι της νοικοκυράς». Είναι η αλλαγή, που θα απεξαρτήσει τους νέους από τα επιδόματα ανεργίας και τα χαρτζιλίκια των γονέων. Και είναι η αλλαγή, που θα μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα.