ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να το δει λίγο «αλλιώς»

Είναι αυτονόητο ότι οι 3.828.000 πολίτες που κατοικούμε στην Περιφέρεια Αττικής είναι αδύνατον να έχουμε κοινές αντιλήψεις για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου και ακόμα περισσότερο, κοινά γούστα. 

Σε μια εποχή έντασης που ο καθένας μας κρατάει στο χέρι κι από ένα έξυπνο κινητό, έχει δηλαδή στα χέρια του τουλάχιστον δύο δικά του κανάλια εκπομπής μηνυμάτων τα οποία θέλει να τα τροφοδοτεί διαρκώς με σκέψεις, ειδήσεις αλλά πάνω απ’όλα με συναισθήματα για να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους που κάνουν το ίδιο, δεν έχει καμία σημασία αν κάτι απ' όσα συμβαίνουν στο δημόσιο χώρο είναι καλό ή κακό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σχολιαστεί, συχνά σε βαθμό αηδίας.

Ανδριάντες, νεόδμητα δημόσια κτήρια και πάνω απ’όλα εποχιακοί στολισμοί γίνονται αντικείμενο κριτικής, χλεύης και πλάκας στα σόσιαλ μίντια. Συνήθως της πλάκας έπεται και η συζήτηση αναφορικά με το κόστος κάθε στολισμού.

Εμείς, δεν ανήκουμε στους κακοπροαίρετους που ισχυρίζονται ότι όλοι αυτοί οι στολισμοί, όχι τόσο των Χριστουγέννων αλλά κυρίως της Αποκριάς και του Πάσχα γίνονται ακριβώς για να στοιχίσουν χρήματα δηλαδή για να κερδίσουν κάποιοι, πάντα φίλοι κάθε αρχής τοπικής αυτοδιοίκησης. Όχι, δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί.

Οι στολισμοί γίνονται για να θυμίζουν οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι την ύπαρξή τους, να δίνει κι εκείνοι «το παρόν» αλλά και γιατί στ’αλήθεια πιστεύουν ότι αυτό ευχαριστεί τους πολίτες.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στο γιατί κάθε στολισμός, μαζικής κλίμακας στο δημόσιο χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην είναι κακόγουστος. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις ιστορικά ξεκινούν από τη Ρωμαϊκή Περίοδο και στην Αρχαία Ρώμη το φαινόμενο ήταν, όπως και σήμερα, συνυφασμένο με την πολιτική της ζωή.

Θέλουμε όμως να θέσουμε το ερώτημα: Γιατί πρέπει να στολίζουμε και το Πάσχα; Αυτά τα τρομακτικά κουνέλια που εγκατάστησε η Περιφέρεια Αττικής στους δρόμους του Κέντρου της Αθήνας το Πάσχα μιας χρονιάς που είχε αποκλειστικά τρομακτικά γεγονότα, τι ακριβώς παριστάνουν;

Γιατί οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν διαθέτουν τα ποσά αυτά  στον καλλωπισμό των δημόσιων χώρων με μεσογειακά λουλούδια και φυτά ώστε να μην απαιτούν και πολύ νερό στη φροντίδα τους αλλά τα σπαταλάνε στους κακόγουστους στολισμούς; 

Γιατί οι Περιφέρειες και οι Δήμοι συνεχίζουν την ανόητη πρακτική του πασχαλινού στολισμού; Απλώς από συνήθεια; Γιατί να ξοδεύουν τόσα χρήματα σε αηδίες; Μήπως δεν υπάρχουν άλλες ανάγκες; Μήπως δεν υπάρχουν άλλοι, κοινά αποδεκτοί τρόποι καλλωπισμού, όπως η επένδυση στο πράσινο;

Είμαστε όλοι πάρα πολύ κουρασμένοι και κάθε μικρό φάλτσο καταλήγει να μας εξοργίζει. Ενίοτε δε, και να μας τρομάζει. Όπως συμβαίνει με τα θηριώδη κουνέλια που γέμισε η Αθήνα. Οι πολίτες έχουμε βαρεθεί τη ρηχότητα και τη σαχλαμάρα των αιρετών και κυρίως την ευκολία με την οποία σπαταλούν χρήματα.

Επιτέλους! Δείξτε λίγη σοβαρότητα και λίγο σεβασμό στο δημόσιο χώρο και το δημόσιο χρήμα.