Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το καταφύγιο του πολίτη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το καταφύγιο του πολίτη

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, αποτελεί έναν αυτοδιοικητικό ηγέτη που δρα τοπικά αλλά σκέφτεται παγκόσμια. Εκτός από πρόεδρος της ΔΕΠΑΝ, είναι και υπεύθυνος συντονιστής της ελληνογερμανικής συνέλευσης που σκοπό έχει την παραγωγή λύσεων και εφαρμογών σε κρίσιμους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολύτιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας δηλαδή.

Ο Δήμος Δράμας υπό την διοίκηση του, έχει διακριθεί για την κοινωνική του πολιτική, τα έργα ανάπτυξης, ενώ και στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων έχουν γίνει βήματα ουσιαστικά όπως δηλώνει:" Από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, προχωρήσαμε στην ωρίμανση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής για την προεπεξεργασία των απορριμμάτων του πράσινου κάδου και εξασφαλίσαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών που επιτρέπει την επεξεργασία των βιοαποβλήτων μετά από την υλοποίηση προγράμματος διαλογής στην πηγή με την ανάπτυξη του δικτύου καφέ κάδων. Με την ολοκλήρωση των δύο εργοστασίων, η Δράμα θα διαθέτει μία σύγχρονη Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων που θα της επιτρέπει να διαχειρίζεται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα απορρίμματα της."

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη  

-Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του; Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής; 

Κομβικό σημείο για το μέλλον και το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτελεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει. Οι αλλαγές αυτές όμως πρέπει να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, ώστε να καταφέρουμε να ταράξουμε τις επί σειρά ετών λιμνάζουσες καταστάσεις. Γι' αυτό και δεν αποτελεί προτεραιότητα να αναφερόμαστε σε αλλαγή εκλογικού συστήματος, όταν εκκρεμεί η μεταρρύθμιση βασικών δομών, αρμοδιοτήτων και θέσεων. Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα δοκιμών.

Χρειάζεται χρόνος και εις βάθος συζήτηση, ώστε ομόφωνα να εντοπίσουμε τα θετικά στοιχεία και να κρίνουμε τις αδυναμίες και τις αστοχίες, προκειμένου να συναποφασίσουμε για ένα σύστημα που θα έχει στόχο να αντιπροσωπεύει πλήρως τη στάση και τη φιλοσοφία της κοινωνίας μας, ένα σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Εξάλλου δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το άμεσο καταφύγιο της ελπίδας του κάθε πολίτη. 

- Η παρατεταμένη οικονομική κρίση κ. Μαμσάκο επηρέασε τον δήμο σας; Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;

Σε μια δύσκολη περίοδο κ. Ράπτη, ο λαός μας επέλεξε να διορθώσουμε τα λάθη του χθες και να δημιουργήσουμε ένα αύριο δυναμικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας δώσαμε προτεραιότητα στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, γιατί οφείλουμε να είμαστε συμπαραστάτες στον συνδημότη μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Επιβάλλεται να δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο.

Υλοποιήσαμε προγράμματα, όπως το ΤΕΒΑ (Ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας άπορων), όπου ο δήμος Δράμας είναι πρώτος πανελλαδικά με τις καλύτερες αξιολογήσεις, το ΚΕΑ (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης), όπου ο δήμος μας είναι πρώτος πανελλαδικά με εύσημα από το Υπουργείο, το Πρόγραμμα Επανασύνδεσης Ρεύματος, όπου είμαστε πρώτοι στην ολοκλήρωση του ελέγχου των περιπτώσεων, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμών ανασφάλιστων παιδιών και εφήβων, πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου , πρόγραμμα ελέγχου και μέτρησης οστικής πυκνότητας κ.α.

Επιπλέον, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑΜΕΑ, δημιουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας και παράρτημα ΡΟΜΑ, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας και την ενίσχυση των Κοινωνικών Υπηρεσιών μας, καλύψαμε τις ανάγκες των μαθητών μέσω των Κοινωνικών  Φροντιστηρίων, λειτουργούμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, προχωρήσαμε σε έκτακτη βοήθεια στους άπορους συνδημότες μας. Για εμάς προέχει ο συνάνθρωπος μας και κάθε συμπολίτης μας που αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία.

Από τον πιο μικρό συμπολίτη μας μέχρι τον πιο ηλικιωμένο, εμείς δεν σταματήσαμε και ούτε θα σταματήσουμε να στεκόμαστε ευλαβικά στα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις, να προσφέρουμε βοήθεια, να αλλάζουμε την άσχημη κατάσταση. Θέλουμε η Δράμα να πλημμυρίσει από χαμογελαστούς συμπολίτες μας και όχι λυπημένους. Γι' αυτό και φροντίσουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και στο μέλλον την κοινωνική μας πολιτική. 

- Ως δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;

Όπως δηλώνει και το κεντρικό μας σύνθημα αλλάξαμε σελίδα και το σημαντικό αλλάξαμε σελίδα μαζί με τους Δραμινούς. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι πολλές και όλες σημαντικές. Από ζητήματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών μέχρι και μεγάλα έργα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα του Δήμου μας και δημιουργούν συνθήκες, ώστε να αναβαθμιστεί η παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Θα σταθώ όμως κ. Ράπτη, σε αυτά που χρόνια απαιτούσαμε και καταφέραμε να δρομολογήσουμε.

Η ίδρυση σχολής Κινηματογράφου και η αξιοποίηση της ιστορικής Καπναποθήκη της οδού Περδίκα είναι αδιαμφισβήτητα ένα μεγάλο γεγονός που δίνει νέα δυναμική στην οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Η ανάπλαση της οδού 19ης Μαΐου, στηρίζεται σε μια βιοκλιματική μελέτη σύνδεσης του Δημοτικού Κήπου Δράμας με το γνωστό και βραβευμένο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας (ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης). Με το έργο αυτό αναδεικνύουμε το κέντρο της πόλης μας, μετατρέπουμε τη Δράμα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σε μια περιοχή τουριστικού προορισμού και ενδιαφέροντος με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον.

Επιπλέον, τα δύο έργα Interreg που εντάσσονται σε προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, όπου ο Δήμος Δράμας συμμετέχει ως συντονιστής, θα αναδείξουν τη φύση και θα δοθεί η δυνατότητα της ανάπτυξης του τουρισμού.

Επιπλέον η αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου επιβεβαιώνουν ότι έχουμε επιτελέσει ένα τεράστιο έργο στον τομέα της σύγχρονης υποδομής στη Δράμα.

Επενδύσαμε και ανανεώσαμε τον μεγάλο θεσμό της Ονειρούπολης, της πρωτεύουσας των Χριστουγέννων. Υλοποιήσαμε έργα οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού, κατασκευάσαμε, βελτιώσαμε και εξοπλίσαμε πληθώρα παιδικών χαρών, δημιουργήσαμε, συντηρήσαμε και εξοπλίσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις στη Δράμα και στα χωριά μας και στηρίξαμε την ομάδα μας, την ένδοξη Δόξα Δράμας. Επενδύσαμε στον πολιτισμό και την παιδεία με διάφορα προγράμματα, όπως της Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.

Αγκαλιάσαμε και στηρίξαμε τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας ανακουφίζοντας περισσότερες από 5.000 οικογένειες σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τους συμπολίτες μας. Δημιουργήσαμε υποδομές ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και ήμασταν και είμαστε δίπλα στους ηλικιωμένους μέσω των δομών του Νομικού Προσώπου. Κάθε έργο που υλοποιείται στη Δράμα έχει ως κεντρικό άξονα τον άνθρωπο. Φροντίσαμε να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τον πολιτισμό και το πλούσιο φυσικό μας περιβάλλον. Αυτός είναι και ο στόχος του σήμερα και του αύριο: να είμαστε δίπλα στον συμπολίτη, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη με σεβασμό στον τόπο μας που διακρίνεται για τους ανθρώπους του, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη φύση. 

- Από την πόλη σας κ. Μαμσάκο, κατάγεται η ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη. Γεγονός που δείχνει πως η χώρα μας έχει ταλέντο αθλητικό. Με τις συνθήκες προπόνησης και γενικά τους χώρους άθλησης της νεολαίας μας κ Μαμσάκο ποιες δράσεις κάνατε εσείς ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες και να δίνουν έξτρα κίνητρα για άθληση;

Η Δράμα είναι γνωστή «αθλητομάνα», γι' αυτό και η Δημοτική μας Αρχή επενδύει στον αθλητισμό μέσα από τη δημιουργία, τη συντήρηση και την ποιοτική αναβάθμιση ποικίλων αθλητικών εγκαταστάσεων που απλώνονται σε όλα τα δημοτικά και τοπικά μας διαμερίσματα. Στο πλαίσιο της αθλητικής μας πολιτικής ολοκληρώσαμε πολλές εργασίες αθλητικών υποδομών, όπως εγκατάσταση του θόλου στέγασης αθλητικών δραστηριοτήτων (φουσκωτό), βοηθητικό γήπεδο της Δόξας Δράμας, γήπεδο 5Χ5, αντικατάσταση φθαρμένων υλικών στο Κολυμβητήριο κ.α.

Υπήρξαμε δίπλα σε κάθε ομάδα, σε κάθε αθλητή μικρό και μεγάλο που αγωνίζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες για να τιμήσει τη Δράμα μας. Στηρίξαμε ιδιωτικές πρωτοβουλίες αθλητικών σωματείων, διότι πιστεύουμε ότι οι δραστηριότητες τους συνεισφέρουν στη δυναμική παρουσία της πόλης μας, στον πολιτισμό και στην ανάπτυξη. Στόχος μας είναι ο κάθε αθλητικός χώρος να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Δραμινούς και να δεχθούν οι συνδημότες μου όλες τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού. 

- Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας κ. Δήμαρχε τι σημαίνει αυτό για εσάς; 

Πρόκειται κ. Ράπτη για το μεγαλύτερο έργο για το Δήμο Δράμας, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο αστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού οκτώ εκατομμυρίων τετρακοσίων έξι χιλιάδων Ευρώ (8.406.438.06 €), που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Δράμας, που θα αναδείξει τον κρυμμένο και αναξιοποίητο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό της πόλης μας, που θα μετατρέψει τη Δράμα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, σε ένα υπόδειγμα ανάπτυξης μιας περιοχής, που μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών μας και να φιλοξενεί ειδικά γεγονότα και δράσεις.

Αξιοποιώντας τα φυσικά μας πλεονεκτήματα, θα μετατρέψουμε την πόλη μας σε μια περιοχή τουριστικού προορισμού και ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για καινοτόμες προτάσεις. Γιατί γνωρίζουμε, ότι η αστική ανάπτυξη καθοδηγείται από έναν αειφόρο σχεδιασμό και όραμα, που έχουμε ως απόλυτο οδηγό μας. Η Δράμα είναι έτοιμη και ώριμη αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση, που συμβάλει στην ευημερία των συμπολιτών μας, αναπτύσσοντας κατάλληλα τις αξίες και τα ιδανικά μας. Μέσω της συγκεκριμένης στρατηγικής θα ενισχυθεί η ποιότητα ζωής στην πόλη, συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής, πολιτιστικής, πολιτικής, θεσμικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, χωρίς να αφήνει ένα βάρος-χρέος στις μελλοντικές γενεές.

Έτσι, χτίζουμε τη Δράμα του μέλλοντός μας και υλοποιούμε το όνειρό μας: Όλοι μαζί, να αγκαλιάσουμε και να προωθήσουμε όλους τους βασικούς τομείς της κοινωνίας μας, τις επιχειρήσεις, τις μειονεκτούσες ομάδες, το περιβάλλον, τις ενώσεις πολιτών, τις υπηρεσίες. Με σεβασμό στο περιβάλλον θα αναδείξουμε κάθε πτυχή του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Σήμερα δημιουργούμε το μέλλον της πόλης που αγαπάμε πάνω από όλα, οραματιζόμενοι το μέλλον των παιδιών μας. 

- «Έξυπνες πόλεις». Τι έχετε πράξει έως σήμερα και ποιος ο ευρύτερος σχεδιασμός σας;

Ο δήμος Δράμας έχει συμπεριλάβει στην Αστική Ατζέντα της Δράμας και στην Στρατηγική για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη πλήθος έργων για έξυπνες πόλεις. Στο σύνολό τους είναι εγκεκριμένα και σε στάδιο δημοπράτησης έργα που αφορούν ψηφιακά συστήματα αισθητήρων παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής στον δήμο, ψηφιακής πλατφόρμας για την ανάδειξη της πολιτισμικής και τουριστικής ταυτότητας, ηλεκτρονικά συστήματα πληροφόρησης κοινού, χαρτογράφησης GIS για κοινωνική καινοτομία, έξυπνης διαχείρισης αστικού πρασίνου και υδάτων, επέκτασης των ασύρματων δικτύων WiFi και σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται ασύρματο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας με Small Cells (4.5G) που για πρώτη φορά εγκαθίσταται σε δημόσιο αστικό χώρο στην Ελλάδα, αποτελεί συνεργασία του δήμου με ιδιωτικές εταιρείες και θέτει τον δήμο σε κατάσταση 5G Ready. Τέλος, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που περιλαμβάνει έργα έξυπνης διαχείρισης της κινητικότητας ανθρώπων και οχημάτων στην πόλη.

- Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος και γιατί;

Ο συνδυασμός της ατέρμονης αγάπης μου για τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά, με την μεγάλη αποδοχή του κόσμου στο πρόσωπό μου αποτελεί το εναρκτήριο κίνητρο μου για να είμαι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος. Η εμπειρία που απέκτησα, είναι αναμφισβήτητα πολύτιμος οδηγός για να τολμήσω να συνεχίσω το έργο της δημοτικής μας αρχής. Όλα αυτά τα χρόνια έθεσα τα θεμέλια για την ανάπτυξη του τόπου μου και είναι ευδιάκριτοι οι καρποί των προσπαθειών μου για μια Δράμα που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη και ποιότητα. Στόχος όλων των Δραμινών είναι να ανοίξουν οι πόρτες μας στο μέλλον και να δώσουμε ελπίδα, μέσα από δημιουργικές ευκαιρίες. Δεν μπορώ λοιπόν να λείπω από αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω τον τόπο μου. 

- Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι μόνο. Τι πρέπει να κάνουν οι δημοτικές αρχές ώστε να μετατραπεί σε ευκαιρία η αξιοποίηση των αποβλήτων;

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση ήταν δύσκολη. Συγκεκριμένα, στη Δράμα ο σχεδιασμός είχε αποτύχει συνολικά και η διαχείριση ήταν ανεξέλεγκτη. Με γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Σερρών και να απενεργοποιήσουμε την ωρολογιακή βόμβα του Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων Δράμας (ΧΑΔΑ), που αποτελούσε το χώρο διάθεσης των απορριμμάτων όλων των Δήμων της ΠΕ Δράμας.

Από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, προχωρήσαμε στην ωρίμανση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής για την προεπεξεργασία των απορριμμάτων του πράσινου κάδου και εξασφαλίσαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών που επιτρέπει την επεξεργασία των βιοαποβλήτων μετά από την υλοποίηση προγράμματος διαλογής στην πηγή με την ανάπτυξη του δικτύου καφέ κάδων. Με την ολοκλήρωση των δύο εργοστασίων, η Δράμα θα διαθέτει μία σύγχρονη Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων που θα της επιτρέπει να διαχειρίζεται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα απορρίμματα της.

Επίσης στον τομέα της ανακύκλωσης, αναπτύχθηκε περαιτέρω το δίκτυο μπλε κάδων και προωθήθηκε η διαλογή στην πηγή με την ανάπτυξη του δικτύου κωδώνων για το γυαλί και των μπλε κάδων με κίτρινο καπάκι για το χαρτί. Τα προβλήματα που πρέπει να διεξέλθουμε είναι πολλά, τα αποτελέσματα όμως μας δικαιώνουν και η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. 

- Πολιτική προστασία. Η εμπειρία έδειξε μετά από πρόσφατα γεγονότα ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι είναι οι Δήμου να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις.

Είμαστε ένας μεγάλος χωροταξικά δήμος που καλούμαστε να καλύψουμε κάθε επείγουσα κατάσταση σε αυτή τη μεγάλη γεωγραφική έκταση. Ως δημοτική αρχή βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία και φυσικά έχουμε συμμάχους σε αυτό το έργο και τους συλλόγους του τόπου μας που εθελοντικά στηρίζουν τις ενέργειές μας. Έχουμε εξοπλίσει τον δήμο μας με βασικά και απαραίτητα εργαλεία και μηχανήματα, αλλά θεωρώ ότι ο κάθε δήμος όσο προετοιμασμένος κι αν είναι, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος και την ευθύνη σε μια μεγάλη επείγουσα κατάσταση. Χρειάζεται η υποστήριξη από το Κράτος για να συνεχίσουμε να διατηρούμε το θετικό κλίμα ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή μας.  

- Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα; 

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα μας θέτει επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του. Είμαι υπέρμαχος της διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας και της διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να ανταπεξέλθει ουσιαστικά στον ρόλο της και φυσικά αυτό απαιτεί να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Γι' αυτό και αντιμετωπίζω θετικά τη μεταβίβαση των πόρων που προέρχονται από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) από το Κεντρικό Κράτος στην αυτοδιοίκηση ως μέρος της φορολογικής αποκέντρωσης που αποτελεί και πάγια θέση της ΚΕΔΕ. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ο τρόπος. 

- Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα του δήμου σας; 

Είμαστε από τους νοικοκυρεμένους δήμους. Μεριμνήσαμε να παράγουμε έργο, χωρίς να ζημιώσουμε το ταμείο του δήμου μας. Εξάλλου χρεωμένος δήμος σημαίνει χρεωμένος δημότης. Αυτή είναι η βασική μου αρχή. Τονίζω όμως ότι δεν υστερήσαμε σε έργα, σε δράσεις, σε προσφορά. Αντιθέτως, παράγουμε ένα πλούσιο έργο που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, χωρίς να χρεώνουμε τις επόμενες γενιές. 

- Είστε ικανοποιημένος κ. Μαμσάκο από τα επενδυτικά εργαλεία –όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ; Επιδείξατε ετοιμότητα και οργανωτική επάρκεια ώστε να απορροφήσετε χρηματοδοτήσεις; 

Σε κάθε πρόσκληση για να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά κεφάλαια ανταποκριθήκαμε άμεσα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεριμνήσαμε να έχουμε ώριμες μελέτες και προτάσεις για να έχουμε την ανάλογη ετοιμότητα για υποβολή προτάσεων ένταξης, έτσι ώστε να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση. Έτσι καταφέραμε να έχουμε απορροφήσει σημαντικό αριθμό κεφαλαίων. Στη φιλοσοφία μου είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε να πάει χαμένη καμία ευκαιρία. Με αυτή τη σκέψη αξιοποιήσαμε και το επενδυτικό εργαλείο «Φιλόδημος», γιατί είχαμε ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες, και συγκεκριμένα ο δήμος Δράμας πέτυχε 3.216.600 ευρώ από 2 εντάξεις (318.900 ευρώ από την πρόσκληση για τα σχολικά κτήρια και 2.897.700 ευρώ από την πρόσκληση για την ύδρευση).

Στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ που ενταχθήκαμε, περιλαμβάνει την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 232.950,12 Ευρώ και την προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του δήμου μας, προϋπολογισμού 260.000,00 Ευρώ. Σίγουρα το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμα αναδεικνύεται σε πραγματικό εργαλείο για τους δήμους σε καίριους τομείς με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες. Δεν θα σταθώ στη διαδικασία ούτε θέλω να την κρίνω. Θα πω απλά ότι χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση, γιατί είναι αποδεδειγμένα μεγάλη η ανάγκη για έργα και δράσεις σε όλους τους δήμους. Και σημειώνω ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για άλλα έργα, όπως βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 860.000,00 €, και θα καταθέσουμε πρόταση για αναβάθμιση αθλητικών υποδομών προϋπολογισμού ύψους περίπου 600.000,00 €. 

- Είστε υπέρμαχος των συμπράξεων Δημόσιου-ιδιωτικού τομέα; 

Σε αυτή την δύσκολη οικονομική περίοδο κ. Ράπτη, επιβάλλεται η σύμπραξη του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο ευέλικτος και μπορούμε να αντλήσουμε τα πολλαπλά θετικά που υπάρχουν. Αντίστοιχα ο δημόσιος τομέας διαθέτει μια μεγάλη εμπειρία και σκοπεύει στο κέρδος όλης της κοινωνίας μας. Μπορούμε λοιπόν και πρέπει να συνεργαστούμε και να διδαχθούμε από καλές πρακτικές. Η συνεργασία αυτή είναι σίγουρα εποικοδομητική αρκεί να έχει ως κεντρικό άξονα και στόχο το όφελος του πολίτη. 

- Στο όχι και τόσο μακρινό 2017 στείλατε μια επιστολή στον υπουργό παιδείας κ. Γαβρόγλου σχετικά με την ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών της Δ τάξης του δημοτικού. Γιατί το κάνατε αυτό; 

Με την επιστολή μου μετέφερα το μήνυμα των συμπολιτών μου. Και είναι αλήθεια ότι συντάσσομαι με την πλειοψηφία των συνδημοτών μου που αντιδρούν με το περιεχόμενο των κεφαλαίων που αναφέρονται στο ισλάμ-μουσουλμανισμό και στις άλλες θρησκείες. Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η ιστορία της πατρίδας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ορθοδοξία. Για μας αποτελεί υποχρέωση τα παιδιά μας να διδαχθούν τις αρχές και τις αξίες που εμπερικλείει ο χριστιανισμός.

Σίγουρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρεσβεύει η κάθε θρησκεία, όμως ένας μαθητής της ηλικίας των 10 ετών δεν μπορεί να έχει την ωριμότητα για να κρίνει κατάλληλα και έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να  δημιουργηθεί σύγχυση. Ας μη ξεχνούμε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει και κρίση των αξιών και των θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε όλοι να επαναφέρουμε τις διαχρονικές αξίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, και να τις διοχετεύσουμε στο ακέραιο στα παιδιά μας που αποτελούν το αύριο του τόπου. Η στάση αυτή δεν είναι δείγμα μισαλλοδοξίας ούτε πρέπει να εκλήφθη ως αδυναμία. 

- Τέλος, μιλήστε μας παρακαλώ για τι ακριβώς έργο επιτελεί η Ελληνογερμανική Συνέλευση της οποίας είστε υπεύθυνος συντονιστής; 

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση, η οποία δημιουργήθηκε με τη συμφωνία της Ελληνικής και Γερμανικής Κυβέρνησης το 2010, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων. Ένα μοναδικό ίσως παράδειγμα ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Στο προσκήνιο δεν βρίσκεται η «υψηλή» πολιτική, αλλά η   αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδημόνων και ενδιαφερόμενων μερών από τις δύο χώρες βρίσκεται στην καρδιά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Από τη συνεργασία προκύπτουν   σχέσεις,   οι   οποίες   προωθούν   την αλληλοκατανόηση,   βελτιώνοντας   έτσι   επίσης το κλίμα της Ελληνογερμανικής συνεργασίας. Οι παραδοσιακές αδελφοποιήσεις πόλεων εκφράζουν κατά κανόνα μόνο πολύ γενικά τη   σύνδεση των δήμων και κοινοτήτων. Ενίοτε θέτουν υψηλές τυπικές απαιτήσεις στους εταίρους. Για τον λόγο αυτό, επιλέχθηκε μία άλλη προσέγγιση για τις σχέσεις με τους ελληνικούς οργανισμούς τοπικής και   περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων, από τη μεταφορά γνώσης και την άμεση ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών έως την ενέργεια ή τις υποδομές, υγειονομικά ζητήματα ή τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, διαφαίνεται παντού πόσο σημαντικό είναι να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες οι πολίτες, οι θεσμοί, οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί, για να εντοπίσουν πεδία κοινού ενδιαφέροντος και να καταρτίσουν προγράμματα ανάληψης δράσης.

Τα αντικείμενα των συνεργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με μια ματιά θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής: συνεργασίες  στους   τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,   της προστασίας του περιβάλλοντος ή του τουρισμού, προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη με τη σύμπραξη των επιμελητηρίων, διάλογος  των  πολιτισμών   και   εξεύρεση   κοινού   εδάφους  για  την  επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης, ενεργοποίηση των συμμετοχικών δράσεων των πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών με έμφαση στην ατομική ευθύνη και την δραστηριοποίηση των συλλογικοτήτων, η τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) ως κύτταρο μιας επιτυχημένης κοινωνίας με την οικοδόμηση αποτελεσματικών διοικητικών και οικονομικών δομών.

Φωτογραφία: Βικιπαίδεια