Η συμφωνία Τζόνσον είναι χειρότερη από αυτή της Μέι

Η συμφωνία Τζόνσον είναι χειρότερη από αυτή της Μέι

Του Κώστα Μήλα*

Το σίριαλ του Brexit συνεχίζεται, με μια νέα ήττα για τον Boris Johnson. Η τροπολογία που υπέρ ψήφισαν χθες οι Βρετανοί βουλευτές αναγκάζει τον Johnson να ζητήσει παράταση από την ΕΕ (έως τις 31 Ιανουαρίου) μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία που πρέπει να ψηφισθεί είτε εγκριθεί η συμφωνία του με τις Βρυξέλλες, είτε, οι Βρετανοί προτείνουν στην πορεία κάτι άλλο στους Ευρωπαίους.

Στην ουσία, τα παραπάνω έγιναν προκειμένου να αποφευχθεί το ρίσκο του no-deal Brexit το οποίο ελλόχευε μέχρι της 31 Οκτωβρίου.

Έτσι, η ψηφοφορία για την συμφωνία Τζόνσον - ΕΕ επανέρχεται μάλλον προς ψήφιση στις αρχές τις νέας εβδομάδας και εξακολουθεί να είναι αμφίρροπη καθώς ο Βρετανός Πρωθυπουργός χρειάζεται 320 ψήφους ενώ σήμερα διαθέτει 287 Συντηρητικούς Βουλευτές.

Προσωπικά ελπίζω ότι το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει ΟΧΙ επειδή η συμφωνία Johnson είναι χειρότερη, από οικονομική άποψη, σε σχέση με αυτή της Τερέζα Μέι.

H συμφωνία Johnson προτείνει μια πιο χαλαρή σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου (μείον τη Βόρεια Ιρλανδία) και της ΕΕ σε σύγκριση με την συμφωνία της προκατόχου του. Έχοντας αυτό υπόψιν, η συμφωνία αυτή είναι πιο επιζήμια για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε σύγκριση με τη συμφωνία της κ. May, όπως σημειώνεται (έμμεσα) και στην τελευταία ανάλυση της κυβέρνησης των Συντηρητικών η οποία έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2018.

Σημειώνω, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση Τζόνσον μόλις αρνήθηκε να επικαιροποιήσει την ανάλυση της για το πόσο θα επηρεάσει η συμφωνία την Βρετανική οικονομία. Και τούτο επειδή γνωρίζει ότι η συμφωνία δεν είναι επωφελής!

Μάλιστα η συμφωνία Johnson είναι πιο επιζήμια και για την ΕΕ σε σύγκριση με τη συμφωνία της κ. May! Πράγματι, η οικονομική ζημία στην ΕΕ εκτιμάται περίπου 50% υψηλότερη βάσει της συμφωνίας Τζόνσον.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω θέτουν το ακόλουθο ερώτημα: Γιατί οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ μίας συμφωνίας η οποία είναι οικονομικά πιο επιζήμια από εκείνη της Τερέζα Μέι; Το εν εξελίξει Brexit είναι ήδη επιβλαβές για το Ηνωμένο Βασίλειο όπως έχω ήδη εξηγήσει εδώ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. 

Να σημειωθεί ότι εάν περάσει η συμφωνία Johnson, η οποία προτείνει μια στενή οικονομική σχέση μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας/Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σκωτία θα αντιδράσει έντονα ενισχύοντας την πίεση της για νέο Δημοψήφισμα περί Ανεξαρτησίας.

Η Σκωτία, και δικαίως, θα θέσει το ακόλουθο ερώτημα: γιατί η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ψήφισε κατά του Brexit, θα διατηρήσει στενές σχέσεις με την Ιρλανδία και την ΕΕ ενώ εμείς, που επίσης ψηφίσαμε κατά του Brexit, θα πρέπει να ακολουθήσουμε την Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Τι μέλλει λοιπόν γενέσθαι εάν το Κοινοβούλιο απορρίψει την Συμφωνία;

Εδώ λοιπόν μπορεί να υπάρξει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη: Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τους Συντηρητικούς Βουλευτές που είναι αντίθετοι στο Bexit έτσι ώστε να επαναφέρουν, άμεσα προς ψήφιση, την προηγούμενη συμφωνία της Τερέζα Μέι! Κάτι τέτοιο δεν θα προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ δεδομένου ότι η συμφωνία May είναι περισσότερο επωφελής για όλους! Το κόμμα των Εργατικών θα ωφεληθεί επίσης γιατί επιλύοντας με αυτόν τον τρόπο το Brexit, θα ενισχύσει τον εκλογικό του αντίκτυπο.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα παρά αργότερα, διότι η κυβέρνηση του Johnson δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Υπάρχει επιπλέον η πιθανότητα για ένα νέο Δημοψήφισμα που θα καλέσει τον Βρετανό ψηφοφόρο να επιλέξει μεταξύ της συμφωνίας Johnson (ή της συμφωνίας Μέι, εάν απορριφθεί η συμφωνία Τζόνσον) και της παραμονής στην Ε.Ε!

Θα μπορούσε, μάλιστα, η Μ. Βρετανία να δει την διενέργεια εκλογών αλλά και την διενέργεια Δημοψηφίσματος την ίδια και αυτή ημέρα! Πόσο πιθανό είναι αυτό; Όταν πρόκειται για τον γρίφο Brexit, «ποτέ μην λες ποτέ»!

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.