Η σιωπή των «πράσινων» αμνών

Του Θανάση Χειμωνά

Ο Γιάννης Ραγκούσης δίνει μια συνέντευξη σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιλογή φύλου. Εκεί, ανάμεσά σε πολλά και διάφορα, υποστηρίζει πως υπάρχουν Μητροπολίτες οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι αλλά λόγω των αντιλήψεων που επικρατούν γενικότερα στον χώρο δεν είναι σε θέση να το ομολογήσουν δημόσια. Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί προσβλητική την θέση αυτή του Ραγκούση και του στέλνει εξώδικο απαιτώντας μέσα σε πέντε ημέρες να αποκαλύψει ονόματα. Βασικά να γίνει χαφιές. Ή ρουφιάνος.

Τέλος πάντων. Για το θέμα έχουν ήδη γραφτεί πολλά. Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν αυτά που είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ισχύουν, αν είναι προσβλητικά για την Εκκλησία και αν η αντίδραση της τελευταίας ήταν λογική ή όχι.

Θα σταθώ σε μια λεπτομέρεια. Σε κάτι που μάλλον πέρασε στα ψιλά γράμματα και είναι μάλλον ενδεικτικά για την γενικότερη λειτουργία. Όχι της Εκκλησίας βεβαίως βεβαίως αλλά ενός συγκεκριμένου κομματιού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η ΔΗΣΥ ανήκει στην Κεντροαριστερά. Έναν κατεξοχήν προοδευτικό χώρο. Ένας από τους υποψήφιους για την προεδρία της λέει κάτι που αρκετοί θεωρούν αυτονόητο και δέχεται οργανωμένη επίθεση από την Εκκλησία, συνοδεία μάλιστα και απειλής για ποινικές κυρώσεις. Θα περίμενε κανείς όλοι ανεξαιρέτως οι ανθυποψήφιοί του να βγουν δημοσίως να τον στηρίξουν. Ή έστω να πάρουν θέση  βρε αδερφέ!

Τζίφος όμως. Μόνο ο Γιώργος Καμίνης έσπευσε – το ίδιο βράδυ – να πάρει το μέρος του Ραγκούση, μιλώντας μάλιστα για «Ιερά Εξέταση». Την επομένη τον μιμήθηκε, με τοποθέτησή του στο Τουίτερ, και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και… Και αυτό ήταν όλο. Α, ξέχασα. Θέση πήρε και ο υποψήφιος και νυν πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας. Εναντίον όμως του Ραγκούση.

Ίσως να σας φανεί παράξενο αλλά ο Πόντας δε με ενοχλεί. Όσο και αν διαφωνώ με αυτά που είπε, τουλάχιστον τοποθετήθηκε. Ρίσκαρε και εκτέθηκε. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, μούγκα στην στρούγκα. Και αν αφαιρέσουμε Τζιώτη και Γάτσιο που ως απόλυτα αουτσάιντερ δεν έχουν ενδεχομένως ιδιαίτερη πρόσβαση στα ΜΜΕ τι μας μένει; Οι τέσσερις «πασοκικοί» υποψήφιοι. Φώφη, Ανδρουλάκης, Κωνσταντινόπουλος, Μανιάτης. Φίλοι μου όλοι, τους εκτιμώ. Γιατί όμως τέτοια σιωπή; Το πιο τρομακτικό δε είναι πως ακόμα και οι λαλίστατοι κατά τα άλλα υποστηρικτές τους (βασικά των δύο πρώτων) στα σόσιαλ μίντια δεν έβγαλαν κιχ. Μια σκοταδιστική ομερτά που προκαλεί τρόμο. Είναι ξεκάθαρο πως το ΠΑΣΟΚ (γιατί περί αυτού πρόκειται) εξακολουθεί να τρέμει μήπως θίξει τα ήθη και τα έθιμα του Χριστεπώνυμου Πλήθους.

Μπορεί να μην  τους φαίνεται αλλά οι εκλογές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούν ένα γεγονός υψίστης σημασίας για τον τόπο μας. Μια δυναμική και σύγχρονη Κεντροαριστερά θα δώσει πολιτική «στέγη» σε χιλιάδες συμπατριώτες μας που δεν ικανοποιούνται ούτε από την Νέα Δημοκρατία ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Πρέπει όμως πρώτα να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα είναι «σύγχρονη». Ποιο θα είναι το τάργκετ γκρουπ της;  Η νέα γενιά και ο ανέστιος  κομματικά προοδευτικός κόσμος;  Ή οι θιασώτες του δόγματος «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Γιατί στην τελική τους τελευταίους, εκτός από την Νέα Δημοκρατία, τους έχει καπελώσει εδώ και καιρό  και ο συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, Αλέξης Τσίπρας.