Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι Σοβιετικοί απελευθερώνουν το Άουσβιτς και εκεί βρίσκονται μπροστά σε μια τρομερή γενοκτονία του 20ου αιώνα. Στις 11 Ιουλίου 1995 έμελλε η ιστορία να επαναληφθεί με μια από τις μεγαλύτερες σφαγές μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου με θύματα αυτή τη φορά, όχι Εβραίους αλλά Βόσνιους μουσουλμάνους της Σρεμπρένιτσα. Το φρικιαστικό αυτό έγκλημα είχε σχεδιαστεί από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και εκτελεστικό τους όργανο ήταν ο στρατηγός Μλάντιτς.

Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν διοικητής του σερβο-βοσνιακού στρατού κατά τη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου 1992-1995.Ο αιμοσταγής αυτός στρατηγός διέταξε τον αφανισμό 8.000 προσφύγων προτάσσοντας θρησκευτικούς λόγους. Στην πλειοψηφία τους τα θύματα του Μλάντιτς ήταν από 12 έως 80 ετών. Η μουσουλμανική Σρεμπρένιτσα προστατευόταν από τα Ηνωμένα Έθνη και οι Σέρβοι απαγορευόταν να επιτεθούν εκεί. Η εντολή ήταν ότι η Σρεμπρένιτσα έπρεπε να καταληφθεί με κάθε κόστος και να εξοντωθούν όλοι οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι από την επικράτειά του.

Στις 11 Ιουλίου 1995, ο στρατηγός Μλάντιτς και ο σερβικός στρατός μπήκαν στη Σρεμπρένιτσα για να διεκδικήσουν την πόλη για τους Σέρβους της Βοσνίας. Καθώς ο Μλάντιτς και τα στρατεύματά του κατέβαιναν στην πόλη, 20.000 άνθρωποι έψαχναν καταφύγιο σε κοντινά εργοστάσια και χωράφια χωρίς αποτέλεσμα. Καθώς έπεσε το βράδυ, τα στρατεύματα του Dutchbat άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και έγινε σαφές στους πρόσφυγες ότι δεν θα ερχόταν βοήθεια.

Τα μεσάνυχτα, 15.000 Βόσνιοι άντρες ξεκίνησαν από τη Σρεμπρένιτσα, για να συγκεντρωθούν στο λόφο Buljim για τη μεγάλη πορεία στην ελεύθερη περιοχή της Τούζλα. Οπλισμένοι και χωρίς καταφύγιο, οι άντρες έτρεξαν στο δάσος για κάλυψη. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν.

Έχοντας επίγνωση ότι χιλιάδες άντρες κρύβονταν τώρα στο δάσος και χωρίς κανένα μέσο να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ο Σερβικός στρατός χρησιμοποίησε κλεμμένο εξοπλισμό του ΟΗΕ για να πείσει τους άντρες να μην κρυφτούν. Εκείνοι που έπεσαν στην παγίδα ενθάρρυναν να καλέσουν τους συγγενείς τους -τους γιους τους, τους αδελφούς και τους πατεράδες τους να εμφανιστούν. Μεταξύ αυτών, ήταν οι Ramo και Nermin Osmanović. Μαζί με πολλούς άλλους που παραδόθηκαν, ο Ramo και ο Nermin συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

Εν τω μεταξύ, οι επιζώντες συνέχισαν τις προσπάθειές τους να φτάσουν στην Τούζλα . Όσοι επέζησαν διασκορπίστηκαν ξανά γύρω στο δάσος. Ο Σέρβος Στρατιωτικός κατέφυγε πάλι σε ψεύτικες υποσχέσεις για ασφάλεια και βοήθεια. Περισσότεροι από 1.000 σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Μετά από δύο μέρες πορείας με τα πόδια, ένα μέρος έφτασε στη διασταύρωση Konjevic Polje: με μια διαδρομή που οδηγούσε στο Bratunac και η άλλη προς την Τούζλα. Οι λίγοι που επιβίωσαν ξεκουράστηκαν για λίγο εκεί, και διέφυγαν λίγο πριν τους ανακαλύψει ένα σέρβικο στρατιωτικό τμήμα.

Στην αναζήτηση των λειψάνων των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα, οι ιατροί έχουν εντοπίσει 93 μαζικούς τάφους μέχρι στιγμής και εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι 50. Είναι χαρακτηριστικό πως στα λείψανα έβρισκαν κατά κύριο λόγο ρολόγια Seiko τα οποία όλα ήταν σταματημένα στις 15 Ιουλίου γεγονός που σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι το ρολόι σταματά 32 ώρες μετά το θάνατο ενός ανθρώπου, οπότε υπολόγισαν με αυτό τον τρόπο την ακριβή ημερομηνία για τα πρώτα θύματα που βρήκαν σε μαζικούς τάφους.

* O Αριέλ Λεκαδίτης είναι Ιστορικός Ολοκαυτώματος με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα

AP Photo/Darko Bandic