Η ρύπανση σκοτώνει

Όταν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία εξέδωσε στις αρχές του χρόνου ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πολίτες να μην καίνε ξύλα για τη θέρμανσή τους γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί η καύση τους είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο επικίνδυνη από τα καυσαέρια, αρκετοί έσπευσαν να σαρκάσουν.

Κάποιοι έκαναν λόγο για «μπλαζέ πλούσιους» των Βορείων Προαστίων της Αθήνας που καίνε τζάκι για την ομορφιά του. Άλλοι, άρχισαν να βρίζουν τους συμπολίτες τους που δεν είναι φτωχοί, όπως δηλώνουν, αλλά «μπαταχτσήδες» που δεν θέλουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Οι αριθμοί βέβαια δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανάτους από ατμοσφαιρική ρύπανση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Καθημερινή της Κυριακής 19/01 δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Ελαφρού με τα στοιχεία της έρευνας του έγκριτου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. 

Η Ελλάδα παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια αναλογία πρόωρων θανάτων αποδιδόμενων σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι συγκλονιστικό. 

Κάποια ακόμα, χαρακτηριστικά, στοιχεία από το ρεπορτάζ της Καθημερινής:

«Από τις 10 Δεκεμβρίου (και έως τις 10 Φεβρουαρίου) πραγματοποιείται η χειμερινή εκστρατεία μετρήσεων της πανελλαδικής ερευνητικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ, όπου συμμετέχουν πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Οι πρώτες καταγραφές είναι συγκλονιστικές.
«Στο λεκανοπέδιο βρήκαμε τοπικά μέγιστες συγκεντρώσεις ύψους 250-300 μg/m3 αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5. Οι μέσες τιμές κυμαίνονται μεταξύ 40-60 μg/m3 και τα Σαββατοκύριακα φθάνουν τα 100. Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα οι μέγιστες τιμές φθάνουν τα 200 μg/m3, ενώ στα Γιάννενα απογειώνονται στα 350, δημιουργώντας μια ανυπόφορη κατάσταση», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής στο ΕΜΠ και εκ των συντελεστών της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. 
Ας σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο οι συγκεντρώσεις των PM2,5 να μην ξεπερνούν κατά μέσον όρο τα 25 μg/m3 σε ετήσια βάση».

Η ΕΕ έχει θέσει ως ετήσιο όριο στις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων τα 25μg/m3 και στην Αθήνα η συγκέντρωση τα ΣΚ φτάνει τα 100 ενώ στα Γιάννενα τα 350!

Και όλα αυτά γιατί οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν υψηλές εξαιτίας των φόρων και όχι επειδή δεν παράγουμε πετρέλαιο όπως ακούσαμε τον κ.Πέτσα να λέει σε ραδιοφωνική εκπομπή. 

Το γράφαμε προ ημερών. Η ενεργειακή φτώχεια είναι εδώ. Πλήττει το 58% των ελληνικών νοικοκυριών που για να ζεσταθεί το χειμώνα καίει ξύλα. Το γεγονός αυτό μπορεί να αφήνει αδιάφορο το υπόλοιπο 42% του πληθυσμού. Μόνο που, όπως δείχνουν οι έρευνες, ο καρκίνος δεν κοιτάζει εισοδήματα, χτυπάει αδιακρίτως. Οι Έλληνες πεθαίνουμε σε υψηλότερο ποσοστό από τους Ευρωπαίους από την ατμοσφαιρική ρύπανση και αντί να πιέζουμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, ερίζουμε ανταλλάσσοντας εμπαθή, ιδεοληπτικά «επιχειρήματα». 

Κινδυνεύει η ζωή μας και έχουμε το κουράγιο να εκλογικεύουμε το γεγονός ξιφουλκώντας με κατά φαντασίαν αντιπάλους. 

Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.