Η πτώση του Τραμπ, η κατάρρευση της «συμμαχίας των γαμπρών» και οι... παράπλευρες απώλειες

Η πτώση του Τραμπ, η κατάρρευση της «συμμαχίας των γαμπρών» και οι... παράπλευρες απώλειες

Οταν ο Ντόναλντ Τράμπ δήλωνε τον περασμένο Ιούνιο ότι θα σκεφτόταν ενδεχόμενη συνάντηση με τον Νικολάς Μαδούρο οι επιφορτισμένες, με το έργο της έρευνας για το εμπόριο κοκαiνης μέσω Βενεζουέλας προς ΗΠΑ και Ευρώπη (ειδικά των χωρών της Μεσογείου) αλλά και για τις πωλήσεις χρυσού της χώρας προς Τουρκίας και Ιράν υπηρεσίες ετίθεντο σε συναγερμό. Η ανησυχία τους να χαθούν έρευνες ετών ήταν ήδη έντονη βλέποντας τα σημάδια να ακολουθούν το ένα το άλλο. Τώρα η αγωνία έχει μεταφερθεί στην Τουρκία, την Βενεζουέλα αλλά και σε χώρες όπως η Ισπανία εν μέρει και η Ελλάδα.

Οι δαιδαλώδεις διαδρομές των εταιρειών, η εμπλοκή προσώπων σε διάφορες χώρες του πλανήτη, όπου οι θιασώτες του Μαδούρου έκαναν τα «στραβά μάτια» ακόμη και σε περίεργες πτήσεις κυβερνητικών αεροσκαφών και ύποπτων πλοίων της Βενεζουέλας, είχαν αρχίσει να καθορίζονται και μια «αναστολή εργασιών» θα οδηγούσε τις έρευνες μήνες πίσω.

Το σχόλιο του υποψήφιου των Δημοκρατικών, Τζό Μπάιντεν, εκείνη την ημέρα, επέτρεψε στους εμπλεκόμενους να διατηρήσουν ανοιχτές όλες τις υποθέσεις αφού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει το δικό του μήνυμα σημειώνοντας αφ ενός ότι στον Τραμπ αρέσουν οι δικτάτορες αφετέρου ότι ο ίδιος προτίθεται να συνεχίσει την πάλη για δημοκρατία και ελευθερία στη Βενεζουέλα».

Η θέση αυτή προκαλεί αγωνία σε πολλούς, με τον Νικολας Μαδούρο και τον Ταγίπ Ερντογάν σε κορυφαίο επίπεδο να ανησυχούν, αλλά και πολλούς άλλους που συνδέοντας μέσω χρηματοδοτήσεων αλλά και άλλων παροχών με το καθεστώς της Βενεζουέλας όπως και με στελέχη των τουρκικών αρχών που διατηρούσαν ανοιχτούς διαύλους σε χώρες σταθμούς εξυπηρετώντας (και όχι με το αζημίωτο) τσαβισμό και τους συνεχιστές του.

Άλλωστε ο Τραμπ μπορεί να επέβαλε κυρώσεις και να επικήρυξε τον Νικολας Μαδούρο για ναρκοτρομοκρατία, επί της ουσίας όμως όλα αυτά τα χρόνια επέτρεψε δια της ανοχής στο καθεστώς να λειτουργεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η πώληση χρυσού και η μεταφορά πετρελαίου ακόμη και από τον εχθρό που για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ άκουγε στο όνομα Ιράν.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η επικήρυξη του Νικολάς Μαδούρο έγινε τρεις μήνες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώσει ανοιχτός σε ενδεχόμενη συνάντηση και 10 ημέρες μετά τη σύλληψη του Άλεξ Σάαμπ, του κολομβιανού επιχειρηματία που φέρεται να αποτελεί τον «τραπεζίτη» του καθεστώτος Μαδούρο ξεπλένωντας χρήματα είτε αρχικά μέσω της μεταφοράς και πώλησης κοκαίνης είτε στην πορεία μέσω του προγράμματος Χρυσός για τρόφιμα. Κλείνοντας δηλαδή συμφωνίες για προμήθεια τροφίμων στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα χρυσό της χώρας.

Ο χρυσός τους έφερε κοντά - η συμμαχία των γαμπρών

Οι επιφορτισμένες με την έρευνα υπηρεσίες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε την εξουσία πως το έργο τους θα γινόταν δυσκολότερο. Οι κινήσεις τους, ακολουθώντας τη γραμμή του χρήματος ήταν προσεκτικές. Οι μηχανισμοί που στήθηκαν σε διάφορες χώρες (και στην ευρώπη) είχαν ως βασικό γνώμονα την αυτονομία τους και την απόδοση λόγου σε ειδικούς απεσταλμένους. Οι δε ενημερώσεις γίνονταν δια ζώσης είτε στις χώρες ενδιαφέροντος είτε στην Ουάσινγκτον.

Αυτό που έκανε επιφυλακτικότερους τους εμπλεκόμενους στην μεγάλη πολυετή έρευνα, που έχει «σκοντάψει» σε πολιτικά πρόσωπα χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, ήταν η σχέση που διατηρούσε ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαιράκ με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τράμπ Τζάρεντ Κούσνερ.

Σχέση που ενεργοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές όταν διάφορες κρίσεις σε διπλωματικό επίπεδο έφταναν σε οριακό σημείο τις διμερείς σχέσεις αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτή της τουρκικής τράπεζας Halkbank που βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για ξέπλυμα... χρυσού για λογαριασμό του Ιράν .

Ο Αλμπαιράκ

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι ο Μπεράτ Αλμπαιράκ, αν και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τράμπ στο Οβάλ γραφείο τον Απρίλιο του 2019 μετά από διαμεσολάβηση του Τζάρεντ Κούσνερ.

Τρείς μήνες μετά ο ίδιος υποδεχόταν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Halkbank που είχε αποφυλακιστεί πρόωρα από τις αμερικανικές φυλακές. Λίγους μήνες μετά αναλάμβανε την προεδρία του Τουρκικού χρηματιστηρίου...

Η περίπτωση του Αλμπαιράκ, του πρώην πλέον υπουργού Οικονομικών της Τουρκία αποτέλεσε case study και για τις υπηρεσίες που ακολουθούν τη ροή του παράνομου χρήματος.

Παντρεμένος με την κόρη του Ταγίπ Ερντογάν, εμφάνισε μια ραγδαία εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι ήταν εκ των μαθητών της σχολής του Γκιουλέν, με αποτέλεσμα πολλοί επικριτές του καθεστώτος στην Τουρκία να σημειώνουν πως άν ήταν άλλος ήδη θα μετρούσε μέρες σε κάποια φυλακή...

Η σχέση όμως που ανέπτυξε με τον Κούσνερ, μετά τη μεσολάβηση ενός ακόμη γαμπρού τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία, του Μεχμέτ Γιαλτσιντάγκ (ο οποίος το 2010 είχε καταφέρει να νοικιάσει το όνομα Τραμπ για τους δίδυμους πύργους που ο πεθερός του Αϊντίν Ντογκάν ανέγειρε στην Κωνσταντινούπολη) συνέβαλε στο να αποτελεί πρόσωπο κλειδί στις σχέσεις Ερντογάν Τραμπ.

Αλλά κι πρόσωπο κλειδί για πολλές περιπτώσεις πέραν αυτής της Halkbank και του λαθραίου χρυσού του Ιράν.

Η πρόσφατη διαρροή των αρχείων finCEN μέσα από μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 110 μέσα ενημέρωσης και 400 δημοσιογράφοι σε 88 χώρες, και αφορούν στοιχεία από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (Financial Criminal Enforcement Network ή FinCEN) φέρουν την Aktif Babk του ομίλου Calik Holding να εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Σε μια περίοδο που ο Αλμπαιράκ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Aktif Bank εμφανίζεται ως μεσολαβητής ύποπτων συναλλαγών με ποσά μέρος των οποίων διακινήθηκε σε δύο κατευθύνσεις:

* Στο λαθρεμπόριο Χρυσού και τη χρήση τους ως μέσο συναλλαγής ακόμη και για διακίνηση ναρκωτικών (αυτή η αναφορά ερευνάται από το 2014 και μέχρι τα τέλη του 2018 είχαν βρεθεί δεκάδες εταιρείες και είχαν συνδεθεί επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών σε χώρε όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα αλλά και η Ολλανδία)

* Στην επίσης προσοδοφόρα βιομηχανία του πορνό (με τζίρους που αγγίζουν αυτά της διακίνησης ναρκωτικών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις από τις έρευνες έχουν προκύψει υποθέσεις trafficking)

Αυτό που όμως κινητοποίησε τις αρχές είναι η σχέσεις με εταιρεία που συνδεόταν με τους Ταλιμπάν και τη χρηματοδότησή τους αλλά και πρόσωπα που στην πορεία βρέθηκαν να διατηρούν σχέσεις με τον ISIS και το ισλαμικό κράτος που ευθύνεται για σειρά τρομοκρατικών ενεργειών αυτή την περίοδο σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Η αγωνία για την τύχη του Μαδούρο και την στάση έναντι της Τουρκίας

Δεν είναι άγνωστο ότι διάφορες χώρες και καθεστώτα είχαν αγωνία για την τύχη του Μαδούρο. Χώρες όπως η Ρωσία και η Τουρκία, που απέφυγαν να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαιδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Κάτι που έκανε στην Ελλάδα και η προηγούμενη κυβέρνηση με τους βουλευτές στελέχη του κόμματος του Γκουαιδό να έχουν καταγγείλει ακόμη και ενδεχόμενη διακίνηση χρυσού από τη χώρα μας

Μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στη μεγάλη έρευνα της διακίνησης ναρκωτικών, κολομβιανής κοκαΐνης και όχι μόνο, αλλά και του χρυσού αποτελούσε κοινό μυστικό πως οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης δεν αφορούσαν μόνο τις περιπτώσεις όπως η Halkbank, η Συρία, οι S400 και τα F35.

Θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τράμπ δέχθηκε πιέσεις μέσω της διπλωματικής οδού της «διπλωματίας της πίσω πόρτας» όπως λεγόταν για να αποφύγει την κορύφωση των κυρώσεων προς τον Νικολάς Μαδούρο.

Μάλιστα ανέφεραν πως όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει, ακόμη και η επικήρυξη του Βενεζουελάνου προέδρου, συνέβαλαν στο να διατηρείται ανοιχτό το κύκλωμα της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου πετρελαίου και του εμπορίου τροφίμων μέσω της ανταλλαγής του με τον χρυσό της χώρας.

Για αυτό άλλωστε δεν προχώρησε ποτέ τίποτα πέραν των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων στελεχών του καθεστώτος Μαδούρο.

Η κατάρρευση της «συμμαχίας των γαμπρών» μέσα από την ήττα Τράμπ δημιουργεί νέα δεδομένα. Σε διπλωματικό επίπεδο, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζει τη σημασία της Τουρκίας, ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ, καθίσταται δυσκολότερη η απευθείας επαφή «president to president» ή έστω μέσω των γαμπρών της μέχρι πρότινος ευτυχία.

Σε επίπεδο ερευνών που αφορούν στην Τουρκία η οποία έχει χαρακτηριστεί ανεπισήμως ως ένα από τα μεγαλύτερα «πλυντήρια» αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για ολοκλήρωση των ερευνών σε μια σειρά τραπεζών και εταιρειών που συνδέονται με διάφορες ενέργειες.

Και πρώτα από όλα των εταιρειών που ο «τραπεζίτης» του Μαδούρο και υπό έκδοση φυλακισμένος στο Πράσινο Ακρωτήρι, Αλεξ Σάαμπ έχει συστήσει και λειτουργεί στην Τουρκία μέσα από την έγκριση και την απουσία ελέγχων των αρχών της Τουρκίας.

Πρόσωπο κλειδί με υψηλές διασυνδέσεις, το οποίο έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών συνδεδομένη με την τρομοκρατία και τον ISIS για τις επαφές με ακραία στελέχη στο Ιράν αλλά και για τις επαφές του στην Τουρκία την Μόσχα.

Πρόσωπο που το καλοκαίρι του 2018 είχε βρεθεί στην Ελλάδα μέσω Μαδρίτης και κατά τη διάρκεια σύντομων διακοπών επεσκέφθη για μια βραδιά την Αθήνα και κυρίως διαμένοντας σε κατοικία στα βόρεια προάστια όπου συναντήθηκε και με πρόσωπα πέραν των ιδιοκτητών.

Ξανανοίγουν οι φάκελοι

Τα 300 περίπου στελέχη υπηρεσιών τεσσάρων χωρών έχουν ανοίξει εκ νέου τους φακέλους τους. Στην Ουάσινγκτον αναμένουν αποτελέσματα και η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτήν την υπόθεσή δεν αποστέλλονται αμελλητί στη δικαιοσύνη προς περαιτέρω διερεύνηση.

Στην περίπτωση που ανοίξουν λογαριασμοί εταιριών σε περιοχές όπως η Δομινικανική Δημοκρατία ή το Σαίντ Τζόνς, η πρωτεύουσα της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στην Καραϊβική, αλλά και το Βέλγιο και η Ιρλανδία και φέρουν στο φως της δημοσιότητας αυτά που έχουν σε γνώση τους οι υπηρεσίες τότε τα Panama Papers αλλά και οι φάκελοι του FginCEN θα ωχριούν.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως λίγο μετά την ολοκλήρωση των στοιχείων που αφορούσαν στις εκλογές μια σύσκεψη έλαβε χώρα στην Ουάσινγκτον. Και από την Δευτέρα τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση των ερευνών βρίσκονται στις θέσεις τους.