Η προσέλκυση επενδύσεων το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της ΝΔ

Η προσέλκυση επενδύσεων το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση της ΝΔ

Του Νίκου Δένδια*

NDΗ προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εξέλθει η χώρα οριστικά από το σπιράλ της ύφεσης και να προσφέρει στους νέους ανθρώπους τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

Οι επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι απογοητευτικές, σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατά το πρώτο επτάμηνο του 2015 λίγο έλειψε να θέσει τη χώρα εκτός ευρώ, εν συνεχεία επέλεξε να στείλει το λογαριασμό των δικών της λαθών στους πολίτες.

Πρωτίστως δε στους πολίτες που εκπροσωπούσαν ό,τι η Αριστερά διαχρονικά «δαιμονοποιούσε»: την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, τη συμμετοχή της χώρας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, τους πολίτες που περιφρονητικά αποκαλούσε «Μένουμε-Ευρωπαίους».

Το αποτέλεσμα της πολιτικής της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, προτού αποτυπωθεί εύγλωττα στις κάλπες των ευρωπαϊκών και περιφερειακών εκλογών, είχε προηγουμένως μετρηθεί σε μια σειρά από δείκτες:

- Στο πεδίο της φορολογίας, ο συντελεστής της εταιρικής φορολόγησης στην Ελλάδα βρισκόταν το 2018 στο 29%, ή 5,1 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (Tax Foundation Index).

- Στο πεδίο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η χώρα βρίσκεται στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών παγκοσμίως σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2019.

- Η Ελλάδα κατέχει επίσης την πρώτη θέση σε δυσκολία έναρξης / «τρεξίματος» μιας επιχείρησης (Global Complexity Index 2019).

- Σε δαπάνες ΕΣΠΑ 2014-2020, η Ελλάδα με μόλις 20% είναι 21η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε χρήματα που έχουν πραγματικά φτάσει στους δικαιούχους.

- Η χώρα εξακολουθεί να φθίνει σε ανταγωνιστικότητα και κατατάχθηκε στην 57η θέση (-4) στην κλίμακα της τελευταίας Έκθεσης Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας 2018-2019 του World Competitiveness Forum.

Αλλά προκειμένου να αφήσει πραγματικά η χώρα πίσω της την κρίση, απαιτείται ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3-4% ετησίως, σε αντίθεση με τις απογοητευτικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ (με την αναιμική πορεία του ΑΕΠ που επί τρία χρόνια κινείται κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού καταγράφοντας το α' τρίμηνο του 2019 αύξηση 1,3% σε ετήσια βάση), όπως και επενδύσεις 10-15 δισ. € ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.

Κατ' αρχήν, η Ελλάδα διαθέτει μια σειρά ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που ενισχυόμενα με την αναγκαία πολιτική βούληση μπορούν να προσελκύσουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις που χρειάζεται η οικονομία:

- Όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αποτελεί παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

- Προσφέρεται για επενδύσεις σειρά δυναμικών τομέων όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, τα logistics, η ναυτιλία, η συμβολαιακή και βιολογική γεωργία, τα τρόφιμα, το φάρμακο, η υγεία, η εκπαίδευση κ.ά.

- Διαθέτει ακόμη καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, που μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματική δράση.

- Οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη και την προσέλκυση αμέσων ξένων επενδύσεων είναι:

Δίκαιο φορολογικό σύστημα: Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για τη δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων:

- Μείωση του συντελεστή φορολογίας όλων των επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε δύο χρόνια.

- Επιπλέον μείωση φορολογίας κατά 2% για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας μιας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.

- Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 10% σε 5%.

- Αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου.

- Δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών αντί για 5 έτη, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία.

- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

- Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί μόνιμο αρνητικό σημείο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης

Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο να υπάρξει σαφές νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την ταχεία αδειοδότηση επιχειρήσεων:

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για την καθιέρωση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αδειοδότησης για όλους τους κλάδους, με το οποίο στις απλούστερες περιπτώσεις η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Η διεξαγωγή ελέγχων μπορεί να γίνεται από πιστοποιημένους φορείς, όπως στην περίπτωση των ΚΤΕΟ, όπου δεν χρειάζεται το Κράτος να ελέγχει κάθε αυτοκίνητο, αλλά ελέγχει τα ΚΤΕΟ.

Τα επιχειρηματικά πάρκα μπορούν επίσης να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Χρειάζεται ακόμη ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, καθώς σήμερα στην Ελλάδα είναι 30% υψηλότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Κυρίως όμως η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, η οποία είναι η προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω.
Χρειάζεται μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιλαμβανόμενη τις προκλήσεις της συγκυρίας θα προσφέρει στην ελληνική κοινωνία μια εναλλακτική και ελπιδοφόρο πορεία για το μέλλον.

Προτείνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται στο δανεισμό και την κατανάλωση, αλλά στην επιχειρηματικότητα και την παραγωγικότητα. Στόχος μας μια οικονομία δυναμική, ανοιχτή στις διεθνείς επενδύσεις και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Αξίζουμε καλύτερα και ενωμένοι μπορούμε να τα πετύχουμε!

*Ο κ. Νίκος Δένδιας είναι υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας.