Η πρόκληση της τάξης και της ασφάλειας

Η πρόκληση της τάξης και της ασφάλειας

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Κάπα Research, επιβεβαιώνει το ρητό του James Carville όταν διηύθυνε την εκστρατεία του Bill Clinton το 1992, η οικονομία είναι, ηλίθιε. Ο κύριος τομέας στον οποίο οι πολίτες περιμένουν άμεσα αποτελέσματα είναι η μείωση της φορολογίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως προκαλεί η ανάδειξη της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας ως το δεύτερο δημοφιλέστερο θέμα στο οποίο πρέπει να επιταχύνει τις δράσεις του ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.

Το ζήτημα αυτό έχει τεράστια σημασία διότι οι όποιες κινήσεις γίνουν σε αυτόν τον τομέα θα φανούν στην καθημερινότητα των πολιτών πολύ πιο γρήγορα από τις όποιες αλλαγές στη φορολογική ή οικονομική πολιτική. Οι πολίτες δηλώνουν ανασφαλείς και απαιτούν, δικαίως, από το κράτος να επιτελέσει ένα από τα πρωταρχικά του καθήκοντα, δηλαδή την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Εδώ είναι που ξεκινούν οι παγίδες, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για όλους μας. Κατά τα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έδωσε πολλές αφορμές για κριτική με την διακριτική συνήθως ανοχή σε ιδεολογικά αρεστές παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό φαίνεται πως οι πολίτες το κατάλαβαν και σε μεγάλο βαθμό το τιμώρησαν στην κάλπη. Αυτή τη στιγμή, με τα απωθημένα που δημιούργησε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τα συντηρητικά ένστικτα που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας αλλά και της αστυνομίας, υπάρχει ο κίνδυνος να αντιστραφεί η αδικία και από εκεί που για παράδειγμα εγκληματίες δρούσαν ανεξέλεγκτοι στα Εξάρχεια και στα Πανεπιστήμια, να γίνουν συχνές οι αναφορές για κατάχρηση βίας από την αστυνομία. 

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και την κυβέρνηση για δύο λόγους. Πρώτον, η όλη προσπάθεια μεταρρύθμισης της χώρας που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βασίζεται στην εμπιστοσύνη που θα πρέπει να του δείξουν οι πολίτες. Αυτή η εμπιστοσύνη, που έχει χαθεί προς το κράτος, θα πρέπει να χτιστεί με δράσεις που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η αστυνόμευση, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη. Αν αρχίσουν φαινόμενα ανοχής προς καταχρηστικές συμπεριφορές, το όλο εγχείρημα θα κινδυνεύσει με κατάρρευση. 

Έπειτα, μπορεί η χώρα να έχει συντηρητικά ένστικτα αλλά δυστυχώς τα συνδυάζει και αριστερά αντανακλαστικά. Η κατάχρηση της βίας από δεξιά κυβέρνηση, μέσα στο ιστορικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας μας, δεν είναι ένα απλό, μεμονωμένο φαινόμενο αλλά αντίθετα μπορεί να ξυπνήσει μνήμες και αφηγήματα από εποχές που δίχασαν τους Έλληνες και τους ώθησαν στην αγκαλιά της αριστεράς. 

Η κυβέρνηση, όχι μόνο η σημερινή αλλά και οποιαδήποτε άλλη, δεν έχει την πολιτική ευθύνη για κάθε αλόγιστη συμπεριφορά του κάθε αστυνομικού. Όμως, έχει την ξεκάθαρη υποχρέωση να τηρεί τους νόμους, να σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, πολιτικών προτιμήσεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων και σεξουαλικού προσανατολισμού. Επίσης, έχει την τεράστια υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες από την κατάχρηση της εξουσίας όποτε και από οποιονδήποτε αυτή συμβεί. 

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Αστυνομία θα πρέπει να είναι σε θέση να πετύχουν έναν δύσκολο στόχο: Να αισθανθούμε ασφαλείς από τους εγκληματίες χωρίς να φοβόμαστε τους αστυνομικούς.