Η Πολιτική Ορθότητα και ο «προικισμένος» Λουκάκου

Του Θανάση Χειμωνά

«Ηe's our Belgian scoring genius

 with a 24 inch penis»

(Είναι ο χαρισματικός Βέλγος γκολτζής μας

Που έχει ένα πέος 24 ίντσες)

Το σύνθημα που διαβάσατε τραγουδιέται εσχάτως στο Ολντ Τράφορντ και αφορά τον βέλγο επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρομέλου Λουκάκου. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως σωματώδη δεινό σκόρερ κογκολέζικης καταγωγής. Η Εθνική μας ομάδα τον γνωρίζει πολύ καλά καθώς σκόραρε και στα δύο παιχνίδια της κόντρα στο Βέλγιο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018.

Θα μου πείτε ποιος ο λόγος να αναφερθώ σε ένα μάλλον παιδιάστικο (σε σχέση με αυτά που ακούγονται στα ελληνικά γήπεδα) σύνθημα και μάλιστα σε άρθρο στο Liberal;

Εξηγώ: Το σύνθημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση της οργάνωσης  “Keep It Out” η οποία επικοινώνησε με την Γιουνάιτεντ απαιτώντας να ζητήσει από τους φιλάθλους της να σταματήσουν να το τραγουδούν.

Τι είναι η οργάνωση Keep it Out; Όχι φίλοι μου, δεν πρόκειται για υπερσυντηρητικούς, για βρετανούς μορμόνους που σκανδαλίστηκαν με τα στιχάκια για το μόριο του Λουκάκου. Η οργάνωση αυτή ασχολείται (και πολύ καλά κάνει κατά τα άλλα) με τον ρατσισμό στα γήπεδα. Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, το σύνθημα για τον Λουκάκου είναι ρατσιστικό γιατί αναμασάει ρατσιστικά στερεότυπα. Και ποια είναι αυτά; Πως οι μαύροι είναι «προικισμένοι»!

Μια στιγμή όμως. Έχω την εντύπωση πως ο ρατσισμός είναι de facto αρνητικός. Αν ας πούμε πω πως «Οι Ρωσίδες είναι οι πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο» προφανώς και δεν είμαι ρατσιστής σε βάρος τους.

Ορισμένοι  όμως θέλουν να βάλουν τον ελεύθερο λόγο μέσα σε κάγκελα. Να επιβάλουν μια οργουελική αστυνομία σκέψης όπου ακόμα και το πιο αθώο καλαμπούρι θα σταμπάρεται ως ρατσισμός και ο εμπνευστής του θα διώκεται ως και ποινικά- κάτι το οποίο κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να πάθει η Γιουνάιτεντ λόγω του παραπάνω συνθήματος.

Η ιστορία μας φαίνεται αστεία αλλά δεν είναι. Έχω γράψει και παλιότερα πως θεωρώ τους ταλιμπάν της πολιτικής ορθότητας κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Αλίμονο αν φτάσει μια εποχή που το χιούμορ γενικά απλώς θα είναι παράνομο. Που θα πρέπει να μετράμε με τη μεζούρα κάθε λέξη μας για να μην χαρακτηριστούμε κάτι σαν μέλος της Κου Κλουξ Κλαν. Γιατί προς τα εκεί βαδίζουμε. Φυσικά, δεν πρέπει να φτάνουμε και στο άλλο άκρο γιατί στην Ελλάδα θεωρείται «πολιτική ορθότητα» να υποστηρίζεις π.χ. πως δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι δολοφόνοι. Παντού όμως υπάρχει ένα όριο. Και στην περίπτωση του «προικισμένου» Λουκάκου έχει ξεπεραστεί προ πολλού.