Η περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη και ο... ψυχωμένος Μπίστης

Επτά ώρες συζήτηση είχαν την Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της επικαιρότητας και την χάραξη στρατηγικής.   

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν μπήκαν στη διαδικασία να λύσουν την «παρανόηση» αν ο Αλέξης Τσίπρας ή κάποιος άλλος στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρει καλύτερη ιστορία και δύναται να κάνει με επιστημονική επάρκεια την ιστορική αναγωγή για τη φύση των πολιτικών παρατάξεων.  

Το θέμα είναι λυμένο και με τη βούλα.

Την  περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη μπορεί να την φοράει σήμερα όποιος ξετινάζει καλύτερα τα πληκτρολόγια και γράφει σε όλες τις  εκδοχές την ιαχή του γέρου του Μοριά πριν ξαμολυθεί στην Τριπολιτσά: «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Ομολογουμένως αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο, αισθάνθηκαν μια μικρή ανάγκη, κάποιας έστω διαφοροποίησης από τις (συνήθεις) πολιτικές απρέπειες του κ. Παύλου Πολάκη αλλά τους πέρασε όπως τους ήρθε. Όπως πέρασε και δεν στάθηκε, η σχετική πρόταση του Νίκου Μπίστη να γίνει ονομαστική αναφορά στον βουλευτή Χανιών στο κείμενο της πολιτικής απόφασης. Αν και οφείλει κανείς να αναγνωρίσει στον Ν. Μπίστη αξιοσημείωτη... γενναιότητα έτσι όπως στέκεται επίμονα στην γέφυρα, της διαρκώς ακυρωμένης διαδρομής του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία.

Πάντως η φωτιά που σιγοκαίει πάντα τα σπλάχνα των αριστερών κομμάτων και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε ξανά στη συνεδρίαση της Τετάρτης και είναι ποιος κάνει κουμάντο και νομιμοποιείται να παίρνει τις αποφάσεις για σημαντικά θέματα.

Το «άτυπο Πολιτικό Κέντρο», δηλαδή ο ευσχήμως έτσι βαφτισμένος και εμπλουτισμένος «πρωϊνός καφές» υπό τον κ. Τσίπρα ή τα όργανα ήτοι το Πολιτικό Συμβούλιο;

Επ' αυτού οι ενδιαφερόμενοι να διατηρηθεί σχετική ισχύς των κομματικών οργάνων έναντι της προεδρικής, γκρίνιαξαν λίγο, αλλά κανείς δεν έκανε ένα βήμα μπροστά όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την ερώτηση – παγίδα για κάθε ορθόδοξο αριστερό: «θέτει κάποιος θέμα αμφισβήτησης του;»

Δεν είναι εξάλλου γνωστό, πόσα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται την επαναλαμβανόμενη δημόσια εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι πρόωρες εκλογές έρχονται γιατί «η κυβέρνηση δεν μπορεί πια» και «ο Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Οι περισσότεροι, σε όποια τάση κι αν ανήκουν Ομπρέλα, ΡΕΝΕ, Γέφυρα κ.λ.π  από Ν.Φίλη, Π. Σκουρλέτη, Ν Βούτση, μέχρι Δ. Τζανακόπουλο, Χρ. Σπίρτζη, Ν. Κοτσακά και Ν. Μπίστη είναι όλοι παλιές καραβάνες και γνωρίζουν ότι η «κήρυξη» εκλογικής ετοιμότητας από έναν πρόεδρο κόμματος χωρίς ούτε να διατυπώνει αίτημα για εκλογές είναι σαν έναν αφέτης να πυροβολεί στον αέρα με τους δρομείς στους καναπέδες του σπιτιού τους.