Η περιφρόνηση εκδικείται…

Του Γιάννη Παντελάκη

Μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, περίπου 3,4 εκατομμύρια οικονομικά αδύναμοι πολίτες της χώρας θα εισπράξουν τα –κατά παλαιότερες δηλώσεις Τσίπρα- ψίχουλα που τους πέταξε ο ίδιος αυτή τη φορά στο τραπέζι για να τους εξαγοράσει. Από την πρώτη Ιανουαρίου, αυτοί οι πολίτες και άλλοι τόσοι, θα κληθούν να γυρίσουν πίσω όσα ψίχουλα πήραν και μάλιστα στο πολλαπλάσιο με τα νέα μέτρα που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση ή ετοιμάζεται γι αυτό.

Για την πρώτη κίνηση, ο Α.Τσίπρας θεώρησε καλό να κάνει έκτακτη τηλεοπτική εμφάνιση από το Μέγαρο Μαξίμου και να διαβάσει ένα κείμενο που του είχαν γράψει οι σύμβουλοί του (αμφιβάλλω αν σ αυτούς συμμετείχε ο Καρανίκας, αυτή την περίοδο ασχολείται με το να γράφει χυδαιολογίες στο διαδίκτυο). Με τις διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε (σύμφωνα πάντα με βάσει τις δικές του παλαιότερες απόψεις για το μοίρασμα του πλεονάσματος) μια πράξη βαθειά ταπεινωτική και ανήθικη που δείχνει πόσο περιφρονεί το λαό και υποτιμά την αξιοπρέπεια και οργή του.

Για την δεύτερη πλευρά της υπόθεσης, ο Τσίπρας δεν θα κάνει κανενός είδους έκτακτες δηλώσεις και διαγγέλματα, αν και ο χαρακτήρας της ταπείνωσης, ανηθικότητας και περιφρόνησης προς το λαό, εμπεριέχεται και σ'' αυτή. Η κυβέρνησή του μειώνει το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, καταργεί την απαλλαγή στις ιατρικές δαπάνες και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2017, μειώνει και πάλι τις συντάξεις μέσα από την κατάργηση της έκπτωσης 1,5 % στην παρακράτηση φόρου, οι εισφορές των ελεύθερεων επαγγελματιών θα θεωρούνται πια έσοδα, το ΕΚΑΣ θα μειωθεί περισσότερο για 180.000 δικαιούχους κ.ο.κ.

Με αυτά τα νέα μέτρα που πλήττουν κατά βάση τους οικονομικά αδύνατους, η φτωχοποίηση μεγάλων αριθμητικά ομάδων του πληθυσμού, θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από την κυβέρνηση ωστόσο, θεωρούν επίσης σίγουρο πως η λογική των φιλοδωρημάτων έστω και αν αυτά τα παίρνουν πίσω στο πολλαπλάσιο, μπορεί να έχει ένα επικοινωνιακό και κατ επέκταση ψηφοθηρικό αποτέλεσμα. Θεωρούν οι στρατηγικοί εγκέφαλοι της πρωθυπουργικής ομάδας, ότι το τέχνασμα θα έχει αποτέλεσμα.

Πιστεύουν δηλαδή πως το αφήγημα (με βάσει το οποίο η κυβέρνηση τα πήγε τόσο καλά στην οικονομία ώστε αυτό έφερε καρπούς και επειδή είναι και αριστερή φροντίζει να μοιράζει το πλεόνασμα στους οικονομικά αδύναμους), θα πιάσει τόπο. Έρχεται ωστόσο μια δημοσκόπηση να τους γκρεμίσει το αφήγημα και να το μετατρέψει σε μύθο. Το 86% των πολιτών πιστεύει (σύμφωνα με προχθεσινή μέτρηση του ΠΑΜΑΚ) ότι το πλεόνασμα που μοιράζεται, δεν είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά προϊόν της υπερφορολόγησης. Υπάρχει διάχυτη δηλαδή η βεβαιότητα σ'' ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας οτι η κυβέρνηση του πήρε εξαιρετικά πολλά χρήματα, για να επιστρέψει σε κάποιους τα –κατά Τσίπρα πάντα- ψίχουλα.

Σχολιάζοντας το πλεόνασμα Σαμαρά το 2014, ο Τσίπρας έλεγε πως με αυτή την κίνηση ο πρώην πρωθυπουργός, περιφρονεί τον λαό. Και η αλήθεια είναι, πως η περιφρόνηση αυτή πήρε εκδίκηση στις κάλπες λίγο καιρό μετά. Δυστυχώς για τον Τσίπρα, την ίδια ή και σε μεγαλύτερες ακόμα δόσεις εκδίκηση της περιφρόνησης, θα την εισπράξει και ο ίδιος στις επόμενες κάλπες.