Η Πάολα, ο George Michael και οι νεοέλληνες

Του Θανάση Χειμωνά

Η Πάολα είναι επιτυχημένη και διάσημη τραγουδίστρια των νυχτερινών κέντρων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ζενίθ της δόξας της.

Ο George Michael δεν είναι πια. Ήταν (καθώς έφυγε από τη ζωή ανήμερα Χριστούγεννα) ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της ποπ μουσικής όλων των εποχών.

Αν και τελείως διαφορετικοί οι δύο αυτοί τραγουδιστές συνέβαλαν (ο δεύτερος ειδικά τελείως άθελά του) στο να αναδείξουν τις παθογένειες και τις εμμονές του νεοέλληνα.

Καταρχήν η Πάολα (Φωκά) βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν, στην εκπομπή του Σπύρου Παπαδόπουλου «Στην Υγειά μας», τραγούδησε το «Ένας ευαίσθητος ληστής» του Μάνου Χατζιδάκι. Τι το 'θελε η έρμη; Η αμφιλεγόμενη (για ορισμένους αριστουργηματική για άλλους τραγική) ερμηνεία της προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους υπέρμαχους των ελληνικών αξιών και της πΧιότητας. Γι αυτούς το πρόβλημα δεν έγκειται  καν στο  αν η Πάολα ήταν καλή ή όχι. Η απορία τους ήταν η εξής: «Μα πως τόλμησε; Εκείνη, μια ποταπή σκυλού, να πιάσει στο βλάσφημο στόμα της τις μαγικές νότες του κορυφαίου συνθέτη όλων των εποχών σε όλες τις χώρες του κόσμου;»

Γιατί η χώρα μας είναι η χώρα των αυθεντιών. Των ιερών τεράτων. Κάποια πρόσωπα απλώς δεν τα αγγίζουμε. Δεν αμφιβάλλουμε για την αξία του έργου  τους, δεν έχουμε καν το δικαίωμα να το αναδείξουμε ή να το ερμηνεύσουμε. Εξυπακούεται δε πως όλα αυτά τα πρόσωπα είναι πεθαμένα. Ο νεκρός δεδικαίωται που λένε. Γιατί όλοι γνωρίζουμε τι άκουγε ο Χατζιδάκις όσο ζούσε. Όπως και η Μελίνα, ο Καζαντζίδης και δεκάδες άλλοι που σήμερα ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει. Αντίθετα, ο Μίκης Θεοδωράκης ας πούμε τρώει το ξύλο της αρκούδας. Απλώς επειδή ζει ακόμα.

Έτσι λοιπόν. Χατζιδάκι δεν τραγουδάει όποιος κι όποιος. Και είναι εθνικό μας καθήκον να το διασφαλίζουμε αυτό. Ασχέτως αν ο Χατζιδάκις ξημεροβραδιαζόταν στον Φλωρινιώτη.

Ασχέτως αν εμείς στο σπίτι μας ακούμε Πάολα και όχι Χατζιδάκι.

Ο χαμός του, αγαπημένου, George Michael προκάλεσε ένα ακόμα πιο σκοτεινό ένστικτο της φυλής. Μετά τον καταιγισμό των RIP κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα σύντομο βιντεάκι από μια προ δεκαετίας συναυλία στην Αθήνα όπου ο πάλαι ποτέ τραγουδιστής των Wham κράδαινε μια ελληνική σημαία. Αυτό ήταν! Τα στήθια του νεοέλληνα (ξανα)φούσκωσαν από εθνική περηφάνια και τα αποθεωτικά σχόλια για τον «Έλληνα τραγουδοποιό» έγιναν viral μαζί με το βιντεάκι. Φυσικά, ο George Michael δεν έδωσε ποτέ όσο ζούσε σημασία στην κυπριακή (και όχι ελλαδίτικη) καταγωγή του ενώ είναι γνωστό πως δε μιλούσε λέξη ελληνικά. Είναι πολύ πιθανό δε να είχε ανεμίσει και τις σημαίες πολλών άλλων χωρών όπου έδωσε συναυλίες- μια συνηθισμένη πρακτική των ποπ σταρ. Δε βαριέσαι όμως… Εμείς βρήκαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε για πολλοστή φορά πως είμαστε ο κορυφαίος λαός του κόσμου.

Από το Euro και την Παπαρίζου έως τα «δεξιά χέρια του Τραμπ» Παπαδόπουλο και Γιαννόπουλο, περνώντας από τον Μάνο ΜΑΣ και τη Μελίνα ΜΑΣ.  Η Ελλαδάρα ποτέ δεν πεθαίνει.