Η Νέα Δημοκρατία τώρα δικαιώνεται

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018, 00:02
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Η Νέα Δημοκρατία έκανε την στρατηγικής σημασίας επιλογή, να εναντιωθεί στην συμφωνία με την FYROM, εφόσον θα παραβιάζονταν οι γνωστές εθνικές γραμμές. Για να θυμηθούμε, αυτή η πορεία ξεκίνησε, όταν μετά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αγκάλιασε» τα μεγάλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ρεαλιστικά σκεπτόμενος, ξεπερνώντας ενδεχόμενες αναστολές, αντιλήφθηκε έγκαιρα πως ο δρόμος για την εκλογική νίκη, περνούσε μέσα από την θέση που θα έπαιρνε το κόμμα του στο Σκοπιανό ζήτημα. Γιατί αυτή η θέση θα διαφύλασσε ή όχι την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Και έλαβε την σωστή απόφαση.

Τα όσα επακολούθησαν δικαίωσαν πλήρως αυτούς που υποστήριζαν πως το Σκοπιανό και η διαφαινόμενη λύση του θα είναι η ταφόπλακα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και αν για τον ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικό πρόβλημα δεν υπάρχει λόγω των παγίων θέσεων της Αριστεράς επί του θέματος, οι ΑΝΕΛ ουσιαστικά έπαψαν να υφίστανται ως κόμμα.

Αιτία, μια άλλη εύστοχη κίνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που εξώθησε τους ΑΝΕΛ από την μια να καταγγέλλουν την συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη να στηρίζουν την κυβέρνηση που την υπέγραψε. Πλήρης ο διασυρμός τους.

Αρχικά η πρόταση μομφής αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από μερίδα σχολιαστών, καθώς με αυτήν δεν υπήρχε περίπτωση να ανατραπεί η κυβέρνηση. Μετά την Μεταπολίτευση καμιά πρόταση μομφής δεν ανέτρεψε κυβέρνηση. Συγχρόνως, δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής πριν παρέλθουν έξι μήνες.

Όμως η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε για να ανατραπεί η κυβέρνηση, αλλά για να εξαερωθεί πολιτικά ο ένας εταίρος, οι ΑΝΕΛ. Και πράγματι, αυτό έγινε.

Οι χαριεντισμοί του Π.Καμμένου με τον Α.Τσίπρα στο Ζάππειο την ώρα που είχαν παραβιαστεί όλες οι εθνικές κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ, η επικείμενη συμφωνία με την Αλβανία και η οργή της βάσης του κόμματος τους, έκαμψαν τα όρια της ηθικής αντοχής δύο –προς το παρόν—βουλευτών των ΑΝΕΛ που ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Και η Νέα Δημοκρατία τι κάνει; Απολαμβάνει τους καρπούς των ενεργειών της. Πριν μια εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη ξεκαθάρισε πως είτε με 180 είτε με 150 θετικές ψήφους, η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την συμφωνία, οποτεδήποτε έρθει στην Βουλή.

Στην πολιτική απαιτούνται καθαρές θέσεις. Οι πολίτες θέλουν να ακούνε προτάσεις σαφείς χωρίς «ναι μεν αλλά», όπου το «αλλά» τις περισσότερες φορές αναιρεί το «ναι». Αυτά επιφέρουν σύγχυση, θολώνουν τις γραμμές και, το κυριότερο, δεν επιφέρουν πολιτικό όφελος.

Σήμερα έχουμε ένα πολιτικό τοπίο ποιοτικά διαφορετικό από αυτό που υπήρχε πριν την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι μόνον η καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Μακεδονία, δεν είναι μόνον η αποσύνθεση των ΑΝΕΛ. Το κυριότερο είναι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ηττηθεί απλώς, αλλά θα συντριβεί στις εκλογές. Όσα Μαδουρικού τύπου σενάρια και να επεξεργαστούν οι αρουραίοι του Μαξίμου, η πτώση θα είναι και εκκωφαντική και οδυνηρή.

Και αυτό ενισχύει ακόμα πιο πολύ την Νέα Δημοκρατία. Ο αέρας του νικητή πολλαπλασιάζει την δυναμική της νίκης. Η κλεψύδρα αδειάζει για τον Α.Τσίπρα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 20/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα