Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο

Του Σάκη Μουμτζή

Το μόνο όπλο που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι παροχές και οι κάθε μορφής διευθετήσεις. Όλα τα υπόλοιπα όπλα του αχρηστεύθηκαν είτε από αστοχία υλικού είτε από λάθος χρήση.

Βέβαια, τελικά, σχεδόν όλες οι εκλογικές μάχες δεν κρίνονται στον τομέα των παροχών, αλλά στην γενικότερη εικόνα που έχει σχηματίσει ο πολίτης για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην, υπό κρίση, τετραετία.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει εμπλακεί –και καλά κάνει—σε παροχολογία. Οι πολίτες είναι υποψιασμένοι πλέον. Όμως οφείλει να σταθεί με σοβαρότητα σε δύο κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Οφείλει να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις

1.στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν 500.000 μικροεπιχειρηματίες που αναγκάσθηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και

2. Στην μάστιγα των κατασχεμένων  λογαριασμών.

1. Ας αρχίσουμε από τους μικροεπιχειρηματίες, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η ύπαρξη τους αποτελούσε το αμορτισέρ που απορροφούσε τους κοινωνικούς κραδασμούς. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πένονται, χωρίς σύνταξη—γιατί χρωστάνε στα ταμεία τους—χωρίς στέγη—γιατί το σπιτι τους βρίσκεται προσημειωμένο στην τράπεζα—και με χρέη σε φίλους, συγγενείς και στο Ελληνικό Δημόσιο. Επί της υπουργίας του αλήστου μνήμης  Γ. Παπακωνσταντίνου, χιλιάδες φουκαράδες μικρομεσαίοι σερνόταν στα ποινικά δικαστήρια για χρέη 7 και 8.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε μιαν ηλικία που πολύ δύσκολα θα επανεκπαιδευθούν για να προσληφθούν στην συνέχεια από κάποιον επιχειρηματία. Ποιος θα προτιμήσει έναν 55άρη;

Οταν δε, αναγκάσθηκαν να βάλουν λουκέτο, επειδή η Ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει επίδομα για τον εργοδότη, βρέθηκαν αυτοί και οι οικογένειες τους άποροι.

Η Νέα Δημοκρατία κάτι θα πρέπει να κάνει γι΄αυτούς τους ανθρώπους που οι περισσότεροι, για δεκαετίες ήταν απολύτως συνεπείς σε όλες τους τις υποχρεώσεις. Αποτελούσαν το κοινωνικό σύνολο που το αποκαλούμε οι «νοικοκυραίοι» και η ανάπτυξη τους συμβόλιζε και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία; Λύσεις υπάρχουν, ας τις προτείνουν. Κοστίζουν βέβαια, αλλά η πολιτεία τώρα αυτή χρωστά σε όλους αυτούς που επί δεκαετίες γέμιζαν τα ταμεία της.

2. Αυτό που συμβαίνει με τους δεσμευμένους λογαριασμούς αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Σε κατάσταση αμόκ, το βρωμερό και τρισάθλιο Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύει σε ημερήσια βάση εκατοντάδες ή και χιλιάδες, ίσως, τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αποτέλεσμα: έτσι δημιουργήθηκε το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα. Οι κάτοχοι των λογαριασμών μετά την ψυχρολουσία ανέπτυξαν τις άμυνες τους. Να μην φαντασθούν οι υποψήφιοι υπουργοί πως ο πολίτης δεν έχει όπλα απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία.

Όλα μαύρα. Όλα στο χέρι. Τίποτα δεν περνά μέσα από τον τραπεζικό λογαριασμό, έστω τον ακατάσχετο.

Έτσι, εξαιτίας ενός βάρβαρου μέτρου έχουν αναπτυχθεί αντιστάσεις που οδηγούν στην αύξηση της κυκλοφορίας του «μαύρου» χρήματος. Μόνον ιδεοληπτικοί και των δύο άκρων ή άνθρωποι που δεν δούλεψαν ποτέ στην ζωή τους δεν το κατανοούν.

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μελετήσει αυτά τα δύο προβλήματα και να δώσει λύσεις. Ένα μεγάλο κόμμα δεν μπορεί να ασχολείται μόνον με τους «συνεπείς» και να χαρίζει τους αναξιοπαθούντες στην Αριστερά.

Ας δείξει η φιλελεύθερη παράταξη το κοινωνικό της πρόσωπο και η ηγεσία της να μην λησμονεί πως κάποιος γίνεται αριστερός μόνον από αγανάκτηση.

Ας προσέξει.