Η νέα δίκη του Α. Γεωργίου

Η νέα δίκη του Α. Γεωργίου

Του Παύλου Ι. Αλεξιάδη

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, για τρίτο καλοκαίρι ο Ανδρέας Γεωργίου ξαναδικάζεται για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης παρ' όλες τις τρεις προηγούμενες αθωωτικές αποφάσεις. Όλα για ακόμα μία φορά στην ιστορία αυτή είναι τα ίδια. Ίδια πρόσωπα: Ιαβερικός διώκτης η κα Ζωή Γεωργαντά, εισαγγελέας Αρείου Πάγου η κα Ξένια Δημητρίου. Ίδια καταγγελία, ίδιες κατηγορίες, ίδια εποχή, ίδιες πολωμένες συνθήκες. Όλα ξανά είναι τόσο παρόμοια που μπορούμε να προβλέψουμε αν όχι την έκβασή της, αλλά τις αντιδράσεις των διωκτών του, τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, τις αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ αλλά και των διεθνών πιστωτών της χώρας που στο παρελθόν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την υπόθεση.

Πρώτα από όλα οι διώκτες. Πέρυσι όταν εκδικαζόταν η υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών είχαν επιστρατεύσει τους όχλους με προκηρύξεις που τύπωσαν και έγραφαν:

«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ Α.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΛΣΑΤ(sic)!!! ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ !!! ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ...!!! 31 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΩΡΑ 9:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ».

Στη δικαστική αίθουσα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, οι όχλοι συμπεριφέρθηκαν ως όχλοι, έβριζαν και γιούχαραν όταν ακουγόταν το όνομα του Α. Γεωργίου και όταν ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση ξέσπασαν σε πανηγυρικές ιαχές. Δεν γνωρίζουμε το κατά πόσο η Δικαιοσύνη δεν είχε επηρεαστεί από τους όχλους. Αναμένουμε και φέτος εκ νέου επιστράτευσή τους.

Στις συνεχείς αυτές διώξεις αντιδρά πάντα έντονα η Κομισιόν, μάλιστα τον Αύγουστο του 2016 είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να αμφισβητήσει ανοικτά ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010-15 ήταν χειραγωγημένα. Για την ιστορία η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010-15. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η έντονη αντίδραση της Κομισιόν κατά τη δίκη του Αυγούστου του 2017 έφερε την αντίδραση σε αυστηρό ύφος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Αναμένουμε και κατά τη φετινή δίκη να υπάρξει έντονη αντίδραση της Κομισιόν.

Αυτή η υπόθεση κάνει κύκλους και διασύρει. Πέρυσι με αφορμή την τότε καταδίκη του Α. Γεωργίου έγραφε με άρθρο της στο Politico.com η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν: «Η τωρινή απόφαση έρχεται ύστερα από αθωωτικές αποφάσεις τεσσάρων εισαγγελέων για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σε διάστημα τεσσάρων ετών και αυτό υπονοεί την πιθανότητα κάποιου είδους πολιτικής εμπλοκής στο δικαστικό σύστημα- κάτι που πιθανοί διεθνείς επενδυτές θα έβλεπαν με ανησυχία».

Αλλά δυστυχώς το 2018 δεν είναι ούτε 2017, ούτε 2016. Φέτος η ελληνική Δικαιοσύνη, γνήσια ανεξάρτητη, βρίσκεται στο στόχαστρο όχι τόσο από εσωτερικούς εχθρούς αλλά από εξωτερικούς που θέλουν με νύχια και με δόντια να αποδείξουν το αντίθετο για να βρουν άλλοθι για την κριτική που τους ασκείται. Η Τουρκία έχει στραμμένα τα προπαγανδιστικά της όπλα πάνω στην ελληνική Δικαιοσύνη για μια τελείως άσχετη υπόθεση αλλά αν φέτος υπάρξουν ξανά διεθνείς αντιδράσεις για την υπόθεση Γεωργίου θα υπάρξουν αντιδράσεις όχι για ένα μέρος της Δικαιοσύνης αλλά για το σύνολό της.

Ένας διεθνής διασυρμός της Δικαιοσύνης που θα αφήνει υπονοούμενα για την ανεξαρτησία της θα είναι βούτυρο στο ψωμί για την προπαγάνδα της Άγκυρας.

Η υπόθεση Γεωργίου είναι μία υπόθεση που από όλες τις πλευρές βλάπτει τον τόπο όχι μόνον γιατί εξευτελίζει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά γιατί θεσμοθετεί τον «ψεκασμένο» μεσαίωνα στον οποίο σκόπιμα κάποιοι προσπαθούν όλα αυτά τα χρόνια να βάλουν τον τόπο.