Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους: Νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και Τ.Α.

Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2018, 00:03
-A +A
Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους: Νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και Τ.Α.

Του Γιώργου Κωτσού*

Η εξαγγελία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν η «γαλάζια» παράταξη αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, αναμφίβολα κέρδισε τις εντυπώσεις και παράλληλα αιφνιδίασε το αλαζονικό Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη.

Η σαστιμάρα τους ήταν απερίγραπτη καθώς για πολλές ημέρες βρίσκονταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και μονοπωλούσε την κουβέντα στα τηλεοπτικά πάνελ και στα social media.

Στους σχολιασμούς κυριαρχούσε ως μια ουσιαστική παρέμβαση στον χώρο της Τ.Α. που ανοίγει τον δρόμο προς την οικονομική αυτοτέλειά της κι΄ αυτό βέβαια θύμωσε τους ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.!

Μόλις λοιπόν συνήλθαν από την έκπληξη, ενεργοποίησαν τον αδίστακτο προπαγανδιστικό μηχανισμό που διαθέτουν για να αμαυρώσει τον βαθιά μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του μέτρου.

Διαστρέβλωσαν και λοιδόρησαν όσο μπορούσαν τις επεξηγήσεις στις οποίες αυτονόητα προχώρησαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. για να κατανοήσει η κοινή γνώμη τον πυρήνα της εξαγγελίας, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς δεν πέτυχαν τον σκοπό τους!

Δεν το κατάφεραν διότι ο Ελληνικός λαός τους βαρέθηκε!

Δεν πιστεύει πια τα ψεύδη, ούτε φυσικά ακούει τα αστεία η φτηνά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για να κρατηθούν με νύχια και δόντια, περισσότερο καιρό στην εξουσία.

Βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση», σε πλήρη πολιτική αποσύνθεση και όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα!

Από την άλλη πλευρά, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος όπως αρμόζει θα έλεγα σε θεσμικούς αντιπροσώπους των Ελλήνων πολιτών!

Το ανώτατο όργανο της Τ.Α. η ΚΕΔΕ, όχι μόνο υποδέχθηκε με ιδιαίτερη πολιτική ωριμότητα τη μεταρρυθμιστική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά συναντήθηκε κιόλας με τον εμπνευστή της Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσει την ουσία της.

Ήμουν παρών στην σύσκεψη που έγινε στα Γραφεία της Ν.Δ. όπου και διαπίστωσα σημαντική σύγκλιση απόψεων στο ζήτημα.

Μπορώ να πω ότι στην πλειονότητα των Δημάρχων, διάχυτη είναι η άποψη ότι με την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκινάει η πραγμάτωση της βασικής πρόβλεψης του Συντάγματος, (άρθρο 102 παρ. 5), να δώσει η Πολιτεία στους Δήμους τους αναγκαίους πόρους διασφάλισης της οικονομικής τους αυτοτέλειας!

Θεωρώ πως με την εξαγγελία του στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον δημόσιο διάλογο για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Προφανώς επιβάλλεται η εξειδίκευση και η αυστηρή κοστολόγησή της, τονίζω δε ότι η πρόταση του Προέδρου της ΝΔ για συγκρότηση κοινής επιτροπής με την ΚΕΔΕ (που θα αναλύσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος πριν την εφαρμογή), δείχνει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για μια πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ στην χώρα μας, αφού θα τους δώσει την ευκαιρία να αποκτήσουν την αυτονομία που πάντα ζητούσαν για να υλοποιήσουν δικές τους πολιτικές, ανάλογες με τις ανάγκες και τα θέλω των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, θέτει σε άλλο επίπεδο τη σχέση του κράτους με τους πολίτες του, μετατρέποντας τον φόρο ακίνητης περιουσίας σε βασικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης η οποία θα αξιολογείται και θα πιστώνεται στην αρχή που τον διαχειρίζεται.

Μετά τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κάθε Δήμου θα ελέγχεται από τους δημότες, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σχετικά με τις ληφθείσες αποφάσεις των διοικήσεων για διάθεση κονδυλίων και εκτέλεση έργων.

Η απουσία των κατάλληλων εισπρακτικών μηχανισμών στους σημερινούς ΟΤΑ αντιμετωπίζεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα κατανέμει το ποσό που δικαιούται ο κάθε Δήμος. Ενώ, υπάρχει πρόβλεψη εξισορρόπησης με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα οι Δήμοι από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και την κρατική επιχορήγηση, ώστε να εξαλειφθεί κάθε προβληματισμός για πιθανή απώλεια εσόδων κυρίως στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους.

Τέλος, αφήνεται ανοιχτό το θέμα παραχώρησης στους Δήμους της δυνατότητας αυξομείωσης του ΕΝΦΙΑ με τρόπο που θα συναποφασιστεί με την κεντρική εξουσία στο μέλλον.

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους είναι πιστεύω, μια γενναία πολιτική απόφαση η οποία δημιουργεί νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικού κράτους και Τ.Α. και κυρίως έρχεται να απαντήσει σ’ ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της αυτοδιοίκησης που εκφράστηκε μέσω των συνεδρίων της για φορολογική και οικονομική αποκέντρωση.

Εδραιώνει όμως και στους πολίτες την πεποίθηση ότι η αποκέντρωση βασικών κρατικών αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και στην κοινωνία.

* Ο κ. Γιώργος Κωτσός είναι πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας – Δήμαρχος Μουζακίου 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα