Η μείωση του φόρου των μερισμάτων είναι σημαντικό νέο

Η μείωση του φόρου των μερισμάτων είναι σημαντικό νέο

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

H μείωση του φόρου μερισμάτων από το 15% στο 10%, είναι το σημαντικό νέο και όχι η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Η ίδια η κυβέρνηση που αύξησε τον φόρο από το 10% στο 15%, τώρα πράττει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα στα κρυφά, για να μην το πάρουν χαμπάρι οι «σύντροφοι».

Στα κρυφά, διότι ενώ μια τόσο σημαντική διάταξη θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του κράτους, η κυβέρνηση την πέρασε εμβόλιμα, μέσω του Νομοσχεδίου με τίτλο : «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις.». Η αλλαγή θα ισχύσει για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν εντός της οικονομικής χρήσης 2019 και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, θα προκαλέσει μείωση των φορολογικών εσόδων από το 2020 και εφεξής ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο κινείται φυσικά στη σωστή κατεύθυνση, διότι αυξάνει το -μετά τους φόρους- μέρισμα κατά 5,85%. Μέτρο θετικό και για το χρηματιστήριο της Αθήνας και τους χιλιάδες μικρομετόχους, που θα δώσει μια περαιτέρω ενίσχυση της ανόδου που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Η φορολογία λοιπόν επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την αυξήσει η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου βάσει του νόμου 4389/2016 που αφορούσε τις αλλαγές στον φόρο μερισμάτων και είχε ανεβάσει τον φόρο από το 10% στο 15%. Ανερμάτιστα πράγματα. Η ανάγκη για σταθερό φορολογικό πλαίσιο έχει μετατραπεί σε παιχνιδάκι άσκησης λαϊκίστικης πολιτικής, στα χέρια της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αύξησε τον φόρο, για να έρθει τώρα να τον μειώσει μόλις 3 χρόνια μετά η κυβέρνηση Τσίπρα – Παπακώστα – Χρυσοβελώνη.

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2019, έχει διευρυνθεί στην Ελλάδα το καθεστώς αποφυγής διπλής φορολογίας για μερίσματα σε ακόμη 10 χώρες, δηλαδή σε Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία, Εσθονία, Αγγλία, Κίνα Λετονία, Ουζμπεκιστάν, Λιθουανία και Σλοβενία. Έτσι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα καταβάλουν πολύ μικρό ή και μηδενικό φόρο, για μερίσματα που εισπράττουν από εταιρείες με έδρα και σε αυτές 11 χώρες του εξωτερικού.

Τα 45 εκατ. ευρώ που θα χάνει από τα ετήσια έσοδα του το Δημόσιο, είναι πολλά ή λίγα, θα διερωτηθεί κάποιος; Τα μεγέθη από μόνα τους δεν λένε κάτι. Όμως αυτά τα 45 εκατ. ευρώ οι μέτοχοι των εταιριών θα τα πάρουν ως επιπλέον ανταμοιβή για τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει σε μια επιχείρηση. Θα τα διαθέσουν όπως αυτοί επιθυμούν και δεν θα αναδιανεμηθούν προς όφελος των εκάστοτε κυβερνώντων.

Τα 45 εκατ. ευρώ, είναι περίπου το 1/13 των 600 εκατ. ευρώ με τα οποία το κράτος πριμοδοτεί μέσω επιχορήγησης σε ετήσια βάση το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ. Τα 45 εκατ. ευρώ είναι περίπου το 1/12 των 535 εκατ. ευρώ, που εισπράττει το ταμείο ΤΑΠ-ΟΤΕ κατ' έτος, από το κράτος.

Όπως διαπιστώνει ακόμα και ο πλέον κακόπιστος αναγνώστης, τα 45 εκατ. ευρώ, που θα «χάσει» από έσοδα το Δημόσιο, είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό της κρατικής σπατάλης και αναδιανομής. Τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο στα μερίσματα όσο και στα εταιρικά κέρδη, είναι μεγάλα. Αρκεί να αντιληφθούν οι πάντες πως η ραγδαία μείωση των φορολογικών συντελεστών στα νομικά και φυσικά πρόσωπα, αποτελεί ένα μικρό αλλά πολύτιμο πετραδάκι στο μωσαϊκό της οικονομικής ελευθερίας που πρέπει να καλύψει όλη τη χώρα για να έχουμε έστω και κάποιες μικρές πιθανότητας αντιστροφής του καταστροφικού σπιράλ που πνίγει την ελληνική οικονομία και κοινωνία.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.