Η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ, ήταν αναμενόμενη

Η μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ, ήταν αναμενόμενη

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα – Χρυσοβελώνη – Κουντουρά – Παπακώστα είχε αποφασίσει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, όλοι οι ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση μηχανισμοί προπαγάνδας και επικοινωνίας, θριαμβολογούσαν για την εισβολή των εργαζομένων στο βασίλειο του Μίδα και για την αποθησαύριση αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Και όλα αυτά τα μαγικά θα συνέβαιναν λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ. Θα γέμιζαν με λεφτά οι τσέπες των εργαζομένων, θα είχε μεγαλύτερες φορολογικές εισπράξεις το Κράτος και ο ΕΦΚΑ θα εισέπραττε υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, διθυραμβικά άρθρα είχαν γραφτεί και για όσους ελάμβαναν κάποιο επίδομα από τον ΟΑΕΔ, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι, αυτοί οι «ειδικοί και αναλυτές» που είχαν προβεί σε μελέτες και σε αναλύσεις, που προέβλεπαν αύξηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ κατά 350.000.000 ευρώ.

To γεγονός πως η αύξηση των αποδοχών αυτής της κατηγορίας εργαζομένων και του αντίστοιχου εργοδοτικού μη μισθολογικού κόστους, γινόταν σε μια περίοδο που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τα δεδομένα της οικονομικής πορείας της χώρας, δεν φαίνεται πως απασχολούσε κανέναν.

Κόντρα στο ενθουσιώδες κλίμα εκείνων των ημερών, είχαμε αναλύσει εκτενώς τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι θα είχαν μηδαμινό όφελος και οι επιχειρήσεις δυσανάλογο κόστος, με αποτέλεσμα την υιοθέτηση άλλων εναλλακτικών επιλογών, από το μέτωπο εργαζομένων και εργοδοτών που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση των εσόδων για τον ΕΦΚΑ. Φυσικά είχαμε χαρακτηρισθεί ως ανάλγητοι, ως απάνθρωποι και ως νεοφιλελεύθεροι. Τις τρεις αγαπημένες καραμέλες που αναμασούν οι κρατιστές, στην προσπάθεια τους να αντιπαρατεθούν στην αλήθεια των αριθμών και στην ποσοτικοποιημένων μεθόδων, που αποδεικνύουν το αν κάτι είναι επωφελές ή όχι και για ποιους.

Και έρχεται σήμερα η επίσημη δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων του ΕΦΚΑ για τον Απρίλιο, να πιστοποιήσει το οφθαλμοφανές και το ορθολογικά αναμενόμενο. Να μας θυμίσει πως ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή και πως δύει στην Δύση. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ για τον Απρίλιο του 2019, παρουσιάζουν πτώση κατά 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα του μηνός Φεβρουαρίου. Και αυτό, παρά το γεγονός πως ο Μάρτιος αποτελεί την αφετηρία της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των προσλήψεων και της πλήρωσης των νέων θέσεων εργασίας.

Πως όμως είναι δυνατόν, να αυξάνεται ο αριθμός των προσλήψεων, να αυξάνεται κατά 11% ο κατώτατος μισθός και να υπάρχει μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ; Η απάντηση είναι απλή! Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, προτίμησαν και συμφώνησαν, να μειώσουν το κόστος για τους πρώτους και να αυξήσουν το όφελος για τους δεύτερους. Με δυο λόγια, οι προσλήψεις έγιναν ως επί το πλείστον, με τη μορφή ευέλικτων μορφών απασχόλησης και στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι να ακολουθούν πλήρες ωράριο. Η μισθολογική διαφορά καταβάλλεται μέσω ενός παράπλευρου συστήματος πληρωμών και ταυτόχρονα οι δυο πλευρές αποφεύγουν την καταβολή των «περιττών» ασφαλιστικών εισφορών. Και αυτό είναι πολύ συχνό στους νέους εργαζόμενους, που προτιμούν να «παίρνουν λεφτά στο χέρι», παρά να «τα πετάνε» σε ένα πιθάρι δίχως πάτο, καταβάλλοντας υψηλότατες εισφορές, για μια σύνταξη η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ούτε μέσω των πιο ευφάνταστων σεναρίων.

Είναι αυτό που αναφέρουμε κάθε φορά και ίσως να γινόμαστε βαρετοί. Όσο πειραματιζόμαστε σε αυτή την χώρα να κάνουμε πράγματα, έξω από την μαθηματική και οικονομική λογική, θα συναντάμε αδιέξοδα. Η πραγματικότητα είναι εκεί έξω και μας κοιτάει, ενώ εμείς μέσα σε αποστειρωμένο περιβάλλον προσπαθούμε να εφαρμόζουμε ιδεοληπτικά εμμονικά σχέδια και να αντιγράφουμε ξεπερασμένα και αποτυχημένα μοντέλα. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα δεν είναι στατική. Μεταβάλλεται, εξελίσσεται και εμείς αδυνατούμε να την ακολουθήσουμε, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο κόστος ως κοινωνία, για το σήμερα και το αύριο.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

**Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.