Η μάχη της εκπαίδευσης

Η μάχη της εκπαίδευσης

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Στο χθεσινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ δημοσιεύθηκε ένθετο αφιέρωμα στην Παιδεία, ένα αφιέρωμα που δεν αφορούσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με μία σειρά άρθρων, κάποια από τα οποία ενδιαφέροντα, η εφημερίδα επιχειρούσε να αποδομήσει το πρόγραμμα Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό παρουσιάστηκε πριν από δέκα μέρες.

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το ότι η εφημερίδα αντέδρασε ωσάν κάποιος να είχε πετάξει το γάντι στην αριστερά και έσπευσε να το σηκώσει για λογαριασμό ολόκληρου του χώρου.

Εδώ που τα λέμε, το πρόγραμμα που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία για την Παιδεία  πηγάζει από αρχές που βρίσκονται στον αντίποδα των αριστερών αντιλήψεων: αξιολόγηση, προκοπή, πρότυπα και πειραματικά σχολεία, υποτροφίες, ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ό,τι εχθρεύεται η αριστερά διαχρονικά παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία.

Φαίνεται ότι το πρόγραμμα "άγγιξε κάποιο νεύρο" που λένε οι Αγγλοσάξωνες και η απέναντι όχθη αποφάσισε να απαντήσει "στην πρόκληση" συντεταγμένα. Αυτό, το δεύτερο, θα ομολογήσουμε ότι το ζηλέψαμε. Η αριστερά δεν χάνει ευκαιρία να "κατέβει στο γήπεδο" να δώσει μάχη όταν πρόκειται για θέματα ιδεολογίας και αρχών και η ιδεολογία και οι αρχές συγκροτούν τον πυρήνα της πολιτικής.

Στην Παιδεία και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης λιμνάζουν όλες οι ιδεοληψίες της Μεταπολίτευσης. Περισσότερο κι από την Οικονομία είναι η Παιδεία ο χώρος που πρέπει κανείς να αναζητήσει την αιτία της κατάρρευσης της χώρας.

Εκεί περισσεύει και το θράσος αφού η αριστερά δεν αρκέστηκε στο να ξιφουλκήσει για τις περί την παιδεία ιδέες της, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει αλλά μετέτρεψε τα σχολεία σε κανονικά πεδία σύγκρουσης με βασική μέθοδο ακτιβισμού τις καταλήψεις. Την τακτική του να στερείς από τον λαό την εκπαίδευση καταλαμβάνοντας τα δημόσια σχολεία ενώ την ίδια στιγμή, πλήθος στελεχών της αριστεράς, έστελναν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στα ιδιωτικά σχολεία, θα τη σχολιάσουμε άλλη φορά. Στο παρόν σημείωμα ασχολούμαστε με τις ιδεοληπτικές αντιλήψεις περί παιδείας.

Η εκπαίδευση και στις τρεις της βαθμίδες,  πρέπει να γίνει εμμονή για τους Έλληνες αν θέλουμε η χώρα να ανακτήσει γρήγορα τον χαμένο της χρόνο την ίδια στιγμή όμως η μάχη για τις ιδέες πάνω στις οποίες πατάει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι βαθιά πολιτική και πρέπει να δοθεί απ'όλους και σε κάθε επίπεδο.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πολιτικές θέσεις και ειδικά στην Παιδεία οι θέσεις της πηγάζουν από τις αρχές του κλασικού φιλελευθερισμού και πάνω στο τρίπτυχο Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελεύθερη Οικονομία, Ανοιχτή Κοινωνία.

Θα επαναλάβουμε τη γκρίνια μας για την ατελέσφορη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, τις συγκρούσεις για ζητήματα οπισθοφυλακής που οδηγούν σε μεγάλες σπατάλες πολιτικού κεφαλαίου και την διαρκή ενασχόληση με το ανούσιο. Με αυτά ασχολείται ο ευρύτερος χώρος του Κέντρου και κάνει λάθος. Η μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ουσίας, πολιτική, ιδεολογική και σε βάθος.

Δεν αρκεί η Νέα Δημοκρατία να εκλεγεί κυβέρνηση. Το σημαντικό είναι να ηττηθούν στην κάλπη η παθογένεια της Μεταπολίτευσης όπως αυτή εκφράζεται πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η μάχη πρέπει να δοθεί στην Εκπαίδευση.