Η ΛΑΡΚΟ και ο Έλλην Μάγος Χουντίνι

Πραγματικά είναι άξιος θαυμασμού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντα με τρόπο απλό, ξέρει να βρίσκει λύσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Αρκετοί, τoν παρομοιάζουν με τον διάσημο Μάγο Χουντίνι, που έστω και την τελευταία στιγμή καταφέρνει να επιτύχει το “θαύμα” του. Αναρίθμητα τα θαύματα του, κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ποιος μπορεί να λησμονήσει την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ; Την κατάργηση των capital controls, την επομένη του Δημοψηφίσματος του 2015; Τις επιτυχημένες χρηματοδοτήσεις της χώρας μας, από την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και την Βενεζουέλα; Ή την εξ ίσου επιτυχημένη διαχείριση του μεγάλου εθνικού οικονομικού προβλήματος, που ακούει στο όνομα «κόκκινα δάνεια»;

Έτσι παρακολουθώντας τηλεοπτικά την συνάντηση, που είχε με τους συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ, ένοιωσα πως μπροστά στα μάτια μας θα εξελιχθεί ένα ακόμα θαύμα. Ή έστω θα προταθεί ένα ακόμα μαγικό τρικ, που θα δώσει λύσει σε ένα χρονίζον επιχειρηματικό αδιέξοδο. Και δεν διαψεύστηκα. Βγήκαν κουνέλια από τα καπέλα και πολλαπλασιάστηκαν τα καρβέλια. Και η λύση που προτάθηκε, ήταν μία και μοναδική: Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία, διότι αποτελεί μια επιχείρηση σημαντική τόσο για την τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα δε, πρέπει να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων και να διατηρηθεί αμετάβλητο το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη ΛΑΡΚΟ, είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν επενδύσεις (από ποιον άραγε;) που θα δώσουν μια μακράς πνοής βιωσιμότητα στη λειτουργία της επιχείρησης και να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι και στο ίδιο το εργοστάσιο. Διότι όπως ανέφερε, πρέπει να λάβουμε υπ‘ όψιν μας και την προστασία του περιβάλλοντος, που για το κόμμα του, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μας θύμισε δε ο πρόεδρος του Σύριζα, ότι επί κυβερνήσεώς του, είχε κρατήσει ανοικτή την επιχείρηση, έχοντας προβεί σε ρύθμιση με τη ΔΕΗ για φτηνό ρεύμα.

Δεν θα σταθούμε στο παραμύθι της προστασίας του περιβάλλοντος, που διηγούνται όσοι επιμένουν στην λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και αντιτίθενται στις εγκαταστάσεις των μονάδων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την χώρα. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός, ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου, είχε δρομολογηθεί ανεπιτυχώς η αναζήτηση επενδυτών για την ΛΑΡΚΟ, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν θα σχολιάσουμε ούτε την «επιτυχημένη» ρύθμιση με την ΔΕΗ, που ήρθε σαν το κερασάκι στην τούρτα των 350 εκατ. ευρώ που χρωστάει η ΛΑΡΚΟ στη ΔΕΗ.

Θα σταθούμε στο γεγονός, πως μετά από τέσσερα χρόνια καταστροφικής πολιτικής, οι Συριζαίοι υποδύονται τους μάγους που έχουν λύσεις για τα πάντα, με την αφέλεια των ιδεολογικών τους εμμονών και με τον κυνισμό της επανεκκίνησης της πορείας τους, προς την εξουσία. Και αποστρέφουν το βλέμμα τους από τη πραγματικότητα. Διότι αν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ σήμερα, ίσως θα ήταν πιο φειδωλοί στις υποσχέσεις τους και τα μαγικά τους.

Σήμερα, η ΛΑΡΚΟ χρωστάει 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό. Η ΛΑΡΚΟ έχει ανοικτά δάνεια στις τράπεζες ύψους 32 εκατ. ευρώ. Έχει χρέη προς το Δημόσιο 17 εκατ. ευρώ, προς το ΕΦΚΑ 8 εκατ. ευρώ και 53 εκατ. ευρώ στην παλαιά ΛΑΡΚΟ, από την εποχή του τριτοδρομικού ΠΑΣΟΚ. Χρωστάει επίσης σε εργολάβους και προμηθευτές, 24 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών, υπάρχει η γνωστή καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, από την οποία έχει προκύψει πρόστιμο ύψους 135 εκατ. ευρώ. Υπάρχει ακόμα ένα περιβαλλοντικό πρόστιμο, των 50 εκατ. ευρώ για τη μόλυνση που προκαλεί η εταιρεία στον Ευβοϊκό κόλπο. Τέλος, υπάρχει και η μη καταβολή των ποσών για τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα.

Και ναι. Αυτό το επιχειρηματικό ζημιογόνο τέρας, ο Έλλην Μάγος Χουντίνι, θεωρεί πως πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί και να γεννά ζημίες, υποχρεώσεις και φέσια. Και πιο είναι το κόλπο του; Η ακινησία. Να κάνουμε πως δεν βλέπουμε και να μην αντιδρούμε, θυμίζοντας μας τις οδηγίες του υπουργού Δημοσίας Τάξεως επί κυβερνήσεως Τσίπρα – Καμμένου, που μας συμβούλευε να κάνουμε τους κοιμισμένους. Πίσω από το σύνθημα «να κρατηθεί ζωντανή η ΛΑΡΚΟ», ο Αλέξης Τσίπρας λησμονεί να μας πει, ότι όλο το βάρος του εγχειρήματος, θα πέσει πάνω στους φορολογούμενους, στους προμηθευτές, στις τράπεζες και στην ΔΕΗ. Δηλαδή, η διατήρηση εν ζωή της πτωχευμένης επιχείρησης, θα βασίζεται στην φορολόγηση των πολιτών και στις ζημίες όλων των συναλλασσόμενων μαζί της.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιάνει από τα κέρατα τον δεύτερο ταύρο, δηλαδή την ΛΑΡΚΟ, μετά την επιτυχή διαχείριση του πρώτου ταύρου που είναι η ΔΕΗ, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα, διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, για το καλό δήθεν της τοπικής και της εθνικής οικονομίας. Όμως το φράκο του μάγου, έχει χάσει την λάμψη του και είναι θαμπό. Και το καπέλο του, ξέμεινε από κουνέλια και περιστέρια.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.