Η κυρία Ε. Ράικου προασπίζεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα

Η κυρία Ε. Ράικου προασπίζεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα

Του Σάκη Μουμτζή

Τα όσα είπε η κυρία Ε. Ράικου κατά συγκεκριμένου υπουργού δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Κυκλοφορούσαν πολλά, για τις έκνομες δραστηριότητες του. Πρόσφατα, υπερασπίστηκε τον κ. Π. Πολάκη όταν αυτός παρότρυνε τους δικαστές να βάλουν πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ στην φυλακή, στέλνοντας ένα μήνυμα προς αυτούς.

Καραμπινάτη, διπλή επέμβαση της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη. Μπορεί η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς με την δήλωση κύκλων της να θέλει ουσιαστικά να υπερασπισθεί την προσωπική της τιμή και αξιοπρέπεια, συγχρόνως όμως υπερασπίζεται και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Υπερασπίζεται την διάκριση των εξουσιών.

Γιατί οι ανοίκειες παρεμβάσεις του συγκεκριμένου υπουργού στα καθήκοντα των δικαστών αποτελούν παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών, που κατοχυρώνουν όλα τα φιλελεύθερα Συντάγματα. Ως γνωστόν, ο εν λόγω υπουργός αποτελεί τον βασικό πυλώνα ενός συστήματος εξουσίας που στηρίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και που οι άκρες του βρίσκονται στα ύψιστα σκαλοπάτια των πολιτειακών θεσμών. Έτσι, αντί να επιτελεί το έργο του σεβόμενος την ανεξαρτησία των δικαστών, προσπαθεί με τις παρεμβάσεις του να καταστήσει την δικαστική εξουσία θεραπαινίδα της κυβέρνησης που υπηρετεί.

Στόχος του η πολιτική και η ηθική εξόντωση των αντιπάλων του, με την άσκηση ποινικών διώξεων, που μετατρέπονται έτσι, από μια δικονομική διαδικασία σε ένα όπλο που προσπαθεί ο υπουργός να το στρέψει εναντίον τους. Τα όσα περιγράφει η εισαγγελέας διαφθοράς είναι όντως κόλαφος για τον υπουργό. «Άσκησέ την (την ποινική δίωξη) και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν.» Δηλαδή με απλά λόγια, ας κάνουμε εμείς την δουλειά μας και οι κατηγορηθέντες ας πάνε στα δικαστήρια να βρουν το δίκιο τους. Μέχρι τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει. Αυτή είναι αντίληψη υπουργού που προΐσταται της Δικαιοσύνης και διετέλεσε και λειτουργός της.

Η κυρία Ε. Ράικου χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα για τα πεπραγμένα του υπουργού. Τον αποκαλεί Ρασπούτιν και το ύφος με το οποίο κάνει τις παρεμβάσεις του, ύφος νταβατζή. Είναι γεγονός πως στην υπόθεση Novartis το σύστημα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει επενδύσει την πολιτική του επιβίωση. Και είναι επίσης γεγονός πως δεν έχει βρεθεί χρήμα σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων.

Σε αυτήν την περίπτωση καλούνται οι εισαγγελείς να εφαρμόσουν το δόγμα του Ρασπούτιν της Δικαιοσύνης. «Ασκείστε την δίωξη και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Ας πάμε στις εκλογές με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολίτευσης υπό κατηγορία, και μετά τις εκλογές, ας αθωωθούν. Αυτή είναι στρατηγική ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπηρετεί πιστά ο επίορκος υπουργός και που καταγγέλλει η κυρία Ε. Ράικου.

Διαβάζοντας την δήλωση των κύκλων της πρώην εισαγγελέως μου έρχεται στο νού το καλοκαιρινό non paper του ΣΥΡΙΖΑ προς τα στελέχη του, στο οποίο τους ενημέρωνε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου να ''ναι μπαίνει φυλακή. Τέτοια βεβαιότητα πως η στρατηγική του κόμματος θα επιτύχει μπορεί να προκύψει μόνον από τον πλήρη έλεγχο συγκεκριμένων θυλάκων της δικαστικής εξουσίας από την κυβέρνηση.

Θέλω να πιστεύω πως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί θα σπάσουν την σιωπή τους και η κυρία Ε.Ράικου θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις της, ώστε να σπάσει το απόστημα αυτού του παρακρατικού κυκλώματος.