Η Κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί την ήττα της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και να παραιτηθεί!

Η Κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί την ήττα της στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και να παραιτηθεί!

Του Λευτέρη Αυγενάκη*

Την τελευταία ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες αποχωρεί ο κ. Καλογρίτσας (δεύτερος υπερθεματιστής), δικαιώνοντας με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η Νέα Δημοκρατία. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε ήδη καταρρεύσει στα μάτια της κοινής γνώμης, δέχτηκε το τελειωτικό του χτύπημα από άμεσα εμπλεκόμενο.

Γίνεται προφανές ότι η αρμόδια Επιτροπή δεν είχε ελέγξει τα πόθεν έσχες έχοντας τεράστιες ευθύνες. Ταυτόχρονα, είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον επόμενο-5ο πλειοδότη, δεδομένου ότι έχει παραδεχθεί δημόσια πως η συμμετοχή του στο διαγωνισμό δεν στόχευε στην άδεια, αλλά στην αύξηση του τιμήματος.

Η Κυβέρνηση με τα συνεχή λάθη της και τις παράτυπες διαδικασίες έχει πλέον μόνο μια επιλογή: να παραδεχτεί την ήττα της και να βάλει τέλος στη φαρσοκωμωδία που έστησε υποσκάπτοντας την ίδια τη Δημοκρατία.

Οφείλουν να το πράξουν οι κκ. Τσίπρας και Καμμένος! Αν δειλιάσουν, όπως συνηθίζουν άλλωστε, θα το κάνει η ΝΔ αμέσως μόλις αναλάβει ως Κυβέρνηση!

Η ΝΔ αξιώνει σταθερά πλήρη διαφάνεια και φραγμό στα σχέδια της Κυβέρνησης για έλεγχο της ενημέρωσης με σύστημα διαπλοκής. Ζητάμε την άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να παρέχουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι και ιδίως οι Υπουργοί κ. Παππάς και κ. Καμμένος και οι υπερθεματιστές στο διαγωνισμό–παρωδία.

Το αίτημα της ΝΔ, εκκρεμεί από τις 8-9-2016, για την κλήση όλων όσων είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με την διαδικασία αδειοδότησης, προκειμένου να εξετασθούν οι πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των υπερθεματιστών, η προέλευση των χρημάτων για τα προσφερόμενα τιμήματα, με τα οποία πλειοδότησαν, καθώς και οι συνθήκες διεξαγωγής του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η εξέταση του αιτήματος αυτού από την Επιτροπή αναβλήθηκε δύο φορές έως τώρα, γεγονός που συνιστά αδικαιολόγητη καθυστέρηση και λειτουργεί σε βάρος του κύρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Εξακολουθούμε να διεκδικούμε τη λειτουργία των θεσμών και μετά από αίτημα μας, ελήφθη απόφαση να συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή, προκειμένου να εξεταστούν τα σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει. Όμως, η Πρόεδρος της Επιτροπής δεν έχει καθορίσει ακόμη τη σχετική συνεδρίαση.

Οι αποκαλύψεις ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία, ιδίως όσον αφορά τον ανύπαρκτο έλεγχο πόθεν έσχες έχουν οδηγήσει στην αμφισβήτηση του κύρους των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και στην αναζήτηση πολιτικών και τυχών ποινικών ευθυνών. Η ΝΔ υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά (23-09-2016) κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων στη διαγωνιστική διαδικασία-φιάσκο, αφού δεν μπορεί να μένουν «σκιές» σε ένα τόσο σημαντικό για τη Δημοκρατία μας ζήτημα.

Περαιτέρω, είναι αναγκαία η διερεύνηση των δημόσιων καταγγελιών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένου, περί «μαύρων χρημάτων», που διακινήθηκαν από υποψήφιο για να ασκηθούν πιέσεις, προκειμένου να πάρει άδεια.

Η ΝΔ με επιστολή των βουλευτών της – μελών της Επιτροπής, αιτείται «... άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις να οριστεί η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν τα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τα οποία παραπέμπουν σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και συνειρμούς για σκάνδαλο.

...Οφείλουμε να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία, ενός Κοινοβουλίου που παρεμβαίνει στο δημόσιο τοπίο και αναβαθμίζει το επίπεδο διαφάνειας της πολιτικής ζωής, ξεκαθαρίζοντας τα δεδομένα λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, μέσα στα πλαίσια των συνταγματικών του ορίων».

Η ΝΔ στηρίζει σθεναρά τη θέση της για την ύπαρξη πολυφωνίας και πλουραλισμού στα ΜΜΕ, καθώς και για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού χώρου από την αρμόδια συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, το ΕΣΡ, γιατί μόνο έτσι ενισχύεται η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και, εν τέλει, ενδυναμώνεται η δημοκρατία. Μάλιστα, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του ψηφιακού φάσματος καθιστά εφικτή την ύπαρξη απεριόριστου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών διασφαλίζοντας τη διαφάνεια, την πολυφωνία και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Επιβάλλεται να ακυρωθεί ο διαγωνισμός συνολικά, όπως «στήθηκε» από τους κκ. Τσίπρα, Παπά, Καμμένο! Έχει σημαντικά προβλήματα νομιμότητας και διαφάνειας.

Η κυβέρνηση έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα! Οφείλει να το παραδεχτεί! Οφείλει να παραιτηθεί!  

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας