Η κυβέρνηση να μην υπαναχωρήσει

Ήταν μια από τις πιο κατηγορηματικές δηλώσεις αυτή που έκανε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε με την εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έκανε «δεύτερες σκέψεις» για την εφαρμογή του νόμου η ψήφιση του οποίου προκάλεσε μεγάλη πολιτική ένταση και έβγαλε πολίτες στους δρόμους στη συγκυρία μάλιστα έξαρσης της πανδημίας, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και εύλογα.

Παρ’όλες όμως τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και την άμεση προκήρυξη των θέσεων για τους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν το σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επειδή ξέρουμε πως λειτουργεί αυτή η χώρα κρίνουμε σκόπιμο να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στο γιατί είναι σημαντικό ο νόμος να εφαρμοστεί, άσχετα αν είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την επιλογή να γίνουν νέες προσλήψεις και όχι με την ιδέα της αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ.

Καταρχάς δεν νοείται ψηφισμένοι νόμοι να μην εφαρμόζονται. Οι «δεύτερες σκέψεις» είναι δηλωτικές απουσίας σκέψης από την αρχή και δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η περίπτωση.

Δεύτερον, η ψήφιση του νόμου αυτού κόστισε στην κυβέρνηση πολιτικό κεφάλαιο και ειδικά στα «προβληματικά» για εκείνη νεανικά κοινά που έχουν ταχθεί αναφανδόν εναντίον της ρύθμισης.

Έπειτα, μια ομάδα πανεπιστημιακών που είχε το κουράγιο να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκτέθηκε. Μαζί με τα μέλη ΔΕΠ που υπερασπίστηκαν το νόμο συντάχθηκαν και ομάδες φοιτητών που έχουν υποστεί τη βία των διαφόρων αλητών που λυμαίνονται τα ΑΕΙ. Αυτός ο κόσμος, πίσω από τον οποίο κρύφτηκαν οι υπόλοιποι που μπορεί να ήταν θετικοί αλλά φοβόντουσαν να υπερασπιστούν τη ρύθμιση, δεν πρέπει να μείνει έκθετος. 

Ναι, σαφέστατα σοβούν διάφοροι κίνδυνοι από την εφαρμογή της ρύθμισης αλλά μιας και ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο αλλά από το Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ας χρησιμοποιηθεί αυτός ο χρόνος για καλύτερη προετοιμασία όχι μόνο επιχειρησιακή αλλά και ουσιαστική, μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο νόμος για να εφαρμοστεί χρειάζεται τη στήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ελπίζουμε η εφαρμογή του νόμου για την ασφάλεια των ΑΕΙ να μην καθυστερήσει περισσότερο από το Νοέμβριο, άντε το τέλος του χρόνου. Η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια και που μας εκθέτει ως κοινωνία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν