Η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες

Άσχετα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάρει πρόσθετα μέτρα για την πανδημία, όπως νέα lockdown, υπάρχει ακόμα περιθώριο να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που είναι ήδη σε ισχύ.

Όπως παρατήρησαν χρήστες στα σοσιαλ μήντια, τα μέτρα δεν υπάρχουν πουθενά συγκεντρωμένα και διατυπωμένα με τρόπο σαφή ώστε ο καθένας να ξέρει τι ακριβώς επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Δεν θα αναφερθούμε καν στο ότι η παραβίαση κάποιων μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή σοβαρών ποινών, οπότε αν τα μέτρα δεν είναι διατυπωμένα με σαφήνεια υπάρχει ζήτημα προσβολής του κράτους δικαίου. Περιοριζόμαστε στα απλά που φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν είναι απλά, είναι όμως επιβεβλημένα.

Επείγει λοιπόν να συγκεντρωθούν όλα τα μέτρα, να γραφούν με απλό και κατανοητό τρόπο και να αναρτηθούν παντού, σε ψηφιακό και αναλογικό περιβάλλον.

Μια δεύτερη πρωτοβουλία που μπορεί και πρέπει να αναλάβει άμεσα η κυβέρνηση είναι να συμφωνήσει με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων στο ποιος από όλους θα βγαίνει στα κανάλια και τι ακριβώς θα λέει. Οι εμπειρογνώμονες μας έχουν απογοητεύσει ως προς αυτό αφού οι ίδιοι ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για τη διασπορά αλληλοσυγκρουόμενων μηνυμάτων. Ιδανικά η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από τους εμπειρογνώμονες να εκπαιδεύσουν τρία-τέσσερα άτομα που θα αναλάβουν κατ’αποκλειστικότητα την ενημέρωση των πολιτών, θα εμφανίζονται μόνο αυτοί στα κανάλια και θα επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα.

Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά τα τεστ. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν περιορισμοί στην μαζική και  καθολική διάθεση τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού. Όμως το τεστ είναι πολύ ακριβό και όπως ακούμε είναι και το η μόνη ιατρική εξέταση στην οποία δεν έχει επιβληθεί διατίμηση. Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα το ενδεχόμενο να επιβάλλει διατίμηση. Τα τεστ είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία δηλαδή ο μόνος τρόπος να συνεχιστεί η ζωτικής σημασίας για τη χώρα οικονομική δραστηριότητα.

Απ’όσα διαβάζουμε, διαπιστώνουμε ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας τουλάχιστον ένα χρόνο πανδημικής καθημερινότητας. Πως θα περάσει ο χρόνος αυτός χωρίς οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχονται για τον ιό και να ρυθμίζουν αναλόγως τη δραστηριότητά τους;

Ούτε γνωρίζουμε αν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα ούτε βέβαια έχουμε άποψη περί αυτού. Είναι όμως βέβαιο ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν άμεσα και να έχουν γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα. Ναι, δεν είναι εύκολο τα παραπάνω να εφαρμοστούν. Αλλά έτσι κι αλλιώς, η λέξη “εύκολο” έχει απαληφθεί προ πολλού από το ελληνικό λεξιλόγιο.