Η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι του νόμου και της τάξης

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι του νόμου και της τάξης

Του Σάκη Μουμτζή

Γνωρίζω πως θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη πίστωση χρόνου στην ΕΛΑΣ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τίποτα όρθιο σε αυτό το υπουργείο και το κυριότερο, ευνούχισε το φρόνημα και τις δράσεις των οργάνων της τάξεως.

Όμως θα πρέπει να σταλούν στους αρμόδιους κάποια ανησυχητικά μηνύματα.

Το στέλεχος του ΚΚΕ —του οποίου είναι γνωστό το ονοματεπώνυμο— που χτύπησε τον άνδρα των ΜΑΤ, όχι μόνον δεν συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω, αλλά μέχρι σήμερα δεν του έχει ασκηθεί καμιά ποινική δίωξη.

Προχθές, σαράντα αναρχοτραμπούκοι έκαψαν κάδους στην Πατησίων και στη συνέχεια κατέφυγαν στην ΑΣΟΕΕ εκμεταλλευόμενοι το κατηργημένο πανεπιστημιακό άσυλο.

Οι εξηγήσεις της ΕΛΑΣ, πως δεν μπορούσε να επιχειρήσει γιατί βρισκόταν μέσα στις αίθουσες φοιτητές, αποδεικνύει την επιχειρησιακή της ανεπάρκεια.

Ως γνωστόν, οι μπαχαλάκηδες καταφεύγουν σε πανεπιστημιακούς χώρους εν ώρα λειτουργίας των σχολών. Τι σημαίνει; Η ΕΛΑΣ θα επιχειρεί μόνον υπό ειδικές συνθήκες; Δεν μπορεί να σχεδιάσει με δεδομένο πως οι σχολές λειτουργούν;

Τότε γιατί καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο; Για επικοινωνιακούς λόγους;

Ας γνωρίζει ο αρμόδιος υπουργός πως οι πολιτικές εντυπώσεις δεν θα δοθούν μόνον από τον περιορισμό της καθημερινής εγκληματικότητος. Χωρίς να παραγνωρίζω την αξία της, εν τούτοις την μεγάλη, θετική ή αρνητική, εικόνα του συγκεκριμένου υπουργείου θα την διαμορφώσει η πάταξη της πολιτικής βίας και της συνακόλουθης ανομίας.

Ο κ.Μ.Χρυσοχοϊδης και η κυβέρνηση θα κριθούν από το αν θα πάψει η πολιτική βία να αποτελεί μέρος της κανονικότητος. Γιατί, κακά τα ψέματα, εδώ και 35 αυτό γινόταν. Την είχαμε ενσωματώσει πλήρως στην καθημερινότητα μας. Την είχαμε αποδεχθεί.

Αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να την τερματίσει.

Αναγνωρίζω πως δέχεται ιδεολογική και πολιτική πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεχώς την εγκαλεί για ακροδεξιές πρακτικές. Ομως η κυβέρνηση θα πρέπει να πράξει το αυτονόητο, χωρίς συμπλέγματα και ενοχές.

Οσοι παρανομούν να γνωρίζουν πως θα πληρώνουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Οσο συνεχίζεται το καθεστώς της ανομίας και της ατιμωρησίας, τόσο θα εξαχρειώνονται οι μπαχαλάκηδες.

Την «τζάμπα μαγκιά» πολλοί τη λάτρεψαν. Να δούμε όλους αυτούς που με στειλιάρια επιτίθενται κατά των αστυνομικών, τι θα κάνουν αν γνωρίζουν πως θα εκτίσουν ποινή που δεν θα μετατρέπεται. Ή αν η επίθεση κατά αστυνομικού οργάνου θεωρηθεί κακουργηματική πράξη.

Οι μάγκες και οι τσαμπουκάδες στα δύσκολα φαίνονται. Εξάλλου, η μη αντιμετώπιση της πολιτικής βίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για την κυβέρνηση, από τις συνέπειες μιας δυναμικής αντιμετώπισης της.

Όσοι πιστεύουν πως οι μπαχαλάκηδες αναγνώρισαν την ήττα τους επειδή οι αστυνομικοί κάνουν περιπολίες στα Εξάρχεια, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Θα διεκδικήσουν δυναμικά, με την βία, τους χώρους που πιστεύουν πως τους ανήκουν. Θέλουν να αποδείξουν πως αυτοί κάνουν κουμάντο στους δρόμους και στις πλατείες.

Η κυβέρνηση ας κάνει την δουλειά της. Να επιβάλει τον νόμο και τη τάξη, χωρίς δισταγμό και ιδεολογικές και πολιτικές αναστολές.

Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ψηφίσαμε τη Νέα Δημοκρατία.