Η κυβέρνηση αντέχει και προχωρεί

Η πρώτη δημοσκόπηση του 2021 ήταν ικανοποιητική για την κυβέρνηση, κάτι που στενοχώρησε πολύ κόσμο. Διατηρεί ένα σταθερά μεγάλο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής, ενώ το κυβερνητικό έργο, παρά τις ιδιαίτερες καταστάσεις που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί και έχει θετικό ισοζύγιο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αντέχει και μπαίνει στο κρίσιμο τρίμηνο με μια διαφορά ασφαλείας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Φαίνεται πως θα δικαιωθεί γνωστός δημοσιολόγος που υποστήριξε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να διατηρήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές τα ποσοστά που έλαβε στις προηγούμενες του 2019. 

Η καταγεγραμμένη φθορά της κυβέρνησης στην δημοσκόπηση είναι  φυσιολογική και δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα, στον βαθμό που δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, είναι αναμενόμενο, μετά από δέκα οκτώ μήνες διακυβέρνησης, να παρατηρούνται φαινόμενα δυσαρέσκειας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, πολύ δε περισσότερο στην τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας που θίγονται μεγάλες ομάδες πολιτών. Παρ΄όλα αυτά, η πλειοψηφία τους, επειδή αναγνωρίζει πρωτίστως ότι ο χαρακτήρας τής πανδημίας έχει παγκόσμια χαρακτηριστικά, δίνει πολλά ελαφρυντικά στην κυβέρνηση σε επί μέρους αστοχίες της. 

Είναι σημαντικό το γεγονός πως η έναρξη των εμβολιασμών—που αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας στην κοινή γνώμη—βρίσκει την κυβέρνηση σε θέση ισχύος μέσα στο πολιτικό σύστημα. Έτσι, αφήνει περιθώρια πολλών επιλογών στον πρωθυπουργό για το έτος που διανύουμε, συμπεριλαμβανομένων και των διπλών εκλογών, που λογικά υπάρχουν ως λύση πάντα στην ατζέντα του. 

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της χθεσινής δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion poll είναι το πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και πώς αντιμετωπίζουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Και σε αυτή την δημοσκόπηση επαναλαμβάνονται τα ευρήματα των προηγούμενων, δηλαδή σε συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είναι πιο θετικοί από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μπλοκ υπάρχει και στέκεται εμπόδιο σε όσους αγωνίζονται για την λεγόμενη «προοδευτική» κυβέρνηση. Παράλληλα, αυτή η διάθεση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ δίνει αέρα στα πανιά του Ανδρέα Λοβέρδου που λογικά θα κατέλθει στις εσωκομματικές εκλογές με την αντι-ΣΥΡΙΖΑ πλατφόρμα του.

Η μεγάλη εικόνα της χθεσινής δημοσκόπησης βρίσκεται ακριβώς στην συντήρηση στην βάση της κοινωνίας αυτού του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που παγώνει την εικόνα των πολιτικών συμμαχιών. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μοιραία θα πρέπει να στραφεί προς τα αριστερά της για την εξεύρεση πολιτικών συμμάχων και εκεί τα αποτελέσματα θα είναι αβέβαια. Παρεμπιπτόντως, η θρυλούμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Α. Παπανδρέου μόνο ζημία θα προκαλέσει και στους δύο. Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην πλειοψηφία τους, από το 2015 έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Περιμένοντας τις μηνιαίες δημοσκοπήσεις και των άλλων εταιρειών, μπορώ να πω ότι το 2021, λαμβανομένων υπ΄όψη των τεράστιων δυσκολιών, δεν μπήκε άσχημα για την κυβέρνηση.