Η κρίσιμη στιγμή για τα Χρηματιστήρια

Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα ήρθαν να μείνουν για καιρό στις αγορές. Ένας μεγάλος αριθμός από μεταβλητές και αστάθμητους παράγοντες, έχει επικαθίσει σαν ομίχλη πάνω στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Παράγοντες που είναι βασικά, εξωχρηματιστηριακοί. Ως αποτέλεσμα, το άμεσο μέλλον δεν είναι ευδιάκριτο.

Για το φαινόμενο της υψηλής μεταβλητότητας των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, αναφερόμαστε εκτενώς στη στήλη “Out of the Box”, στο αυριανό φύλλο της Liberal markets, που κυκλοφορεί μαζί με τον Φιλελεύθερο. Οπότε σήμερα ας ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων της κλασσικής φθινοπωρινής ίωσης των διεθνών χρηματιστηρίων, στα Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όλοι θυμόμαστε τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, διέσπασε ανοδικά μια σφήνα τιμών μέσα στην οποία εκινείτο το τελευταίο διάστημα, με ένα +3,95% από τις 636,03 μονάδες στις 661,13. Ο ενθουσιασμός που επικράτησε ήταν μικρής διάρκειας, με αποτέλεσμα σε λίγες μόλις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με το χθεσινό κλείσιμο στις 619,96 μονάδες. Η τεχνική εικόνα δεν είναι ευχάριστη, με τις στηρίξεις των 655, 643, 634 και 623 μονάδων να κατατροπώνονται μέσα σε μόλις δύο συνεδριάσεις με ιδιαίτερη ευκολία. Και πλέον το επίπεδο των 597 μονάδων, φαντάζει ορατό. Η σημαντική καθοδική διάσπαση των 623 άλλαξε όλο το σκεπτικό των αγοραστών, που υπακούοντας στη κίνηση των ταλαντωτών βγήκαν πωλητές.

Έτσι είδαμε τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν έντονα από τα υψηλά Σεπτεμβρίου, με την Τράπεζα Πειραιώς από το 1,27 να φτάνει στο 1,08, την Alpha Bank από το 0,62 στο 0,51, την Εθνική Τράπεζα από το 1,26 στο 1,12 και την Eurobank από το 0,42 στο 0,36. Το τραπεζικό βάρος στο επενδυτικό κλίμα είναι μεγάλο, καθώς η αγορά βρίσκεται μπροστά στην αναμονή σημαντικών γεγονότων όπως είναι:

- η τελική παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία Bad bank,

- η τελική έκβαση της πρώτης φάσης του σχεδίου «Ηρακλής»,

- η παρουσίαση των επιπτώσεων της πανδημίας και της νέας ύφεσης στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 9μηνο του 2020,

- ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση αυτών των νέων NPLs

- και τέλος οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών.

Στα ανωτέρω σημαντικά γεγονότα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ύπαρξη του μεγάλου λευκού ελέφαντα, που κυκλοφορεί ακόμα αόρατος στο χρηματιστήριο και ονομάζεται «αυξανόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών».

Τα εύσημα της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις και οι εκτιμήσεις της Citigroup για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της Ελλάδας το 2021 λόγω του Ταμείου Ανάπτυξης, δεν φαίνεται να είναι ικανές από μόνες τους για να δώσουν μια εκ νέου ώθηση και να κατακτήσουν τις τιμές που κατέγραψε το χρηματιστήριο μόλις πριν από 10 ημέρες.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δήλωση του αντιπρόεδρου της Fed ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε «βαθιά τρύπα» εξ αιτίας της ανεργίας και της αδύναμης ζήτησης, η σκυταλοδρομία ανακοινώσεων για τα εμβόλια, μαζί το ξέσπασμα του μεγαλύτερου σκανδάλου όλων των εποχών στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, δεν συνθέτουν το ποιο ευοίωνο σκηνικό.

Το δεδομένο ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν αντιδρά ιδιαίτερα θετικά στις ανόδους των διεθνών αγορών, ενώ αντίθετα υποχωρεί με ευκολία σε κάθε πισωγύρισμα των ξένων χρηματιστηρίων, θα πρέπει να μας κρατάει σε επαγρύπνηση. Επομένως η υψηλή μεταβλητότητα που ήδη παρατηρείται στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, πιθανότατα θα δώσει έναυσμα για έντονους κραδασμούς στην τέως «Σοφοκλέους».

Ο αποκλεισμός ενός δεύτερου γενικευμένου lock down από την πλευρά της κυβέρνησης και η μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 617 μονάδες, ίσως να σώσουν προσωρινά τη παρτίδα.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.