Η «κουτσή πάπια» στα λιβάδια των Βρυξελλών

Η «κουτσή πάπια» στα λιβάδια των Βρυξελλών

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, επέλεξε την αγγλοσαξονική έκφραση «lame duck» για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση. «Όλοι ξέρουν ότι θα φύγει σύντομα η κυβέρνηση. Είναι αδύναμη να παράξει έργο, αλλά μπορεί να παράξει ζημιά» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ήταν όντως εύστοχη η παρατήρηση. Με τη διαφορά ότι η "κουτσή πάπια" σέρνεται από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στην εξουσία. Και όχι μόνο αυτό. Με την "αναπηρία" της έπεισε τους ψηφοφόρους της να την εμπιστευτούν, υποσχόμενη ότι θα εξασφαλίσει την αργή κίνηση που βόλευε όλους.

Το Μαξίμου, μετά την ενδοκυβερνητική κρίση της παραίτησης Κοτζιά, έχει να αντιμετωπίσει δύο επίπεδα προβλημάτων: το ένα έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική ανασφάλεια και το άλλο με την προθυμία που θα επιδείξουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη σε ό τι αφορά την κατανόηση της αδυναμίας της.

Από τα δύο, πιο καθοριστικό για την πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι η στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές μέχρι τις εκλογές παρά οι εσωτερικές αναταράξεις.

Ο λόγος είναι μάλλον σαφής. Το προεκλογικό project του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις παροχές τις οποίες οι δεσμεύσεις του προυπολογισμού δεν επιτρέπουν. Και όπως είναι φυσικό, κάθε διευκόλυνση που θα εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας από τα επόμενα Eurogroup, δεν θα είναι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και απαραίτητη για την ενίσχυση του μόνου μέσου που γνωρίζει για να κερδίζει τους ψηφοφόρους του.

Η "κουτσή πάπια" όμως στο λιβάδι των Βρυξελλών δεν θα απολαμβάνει για πολύ την ασυλία που την κράτησε στην εξουσία ως τώρα. Η Ευρωπαική Ένωση έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων Ευρωεκλογών και πρέπει να επιλύσει πριν από αυτές, τα πέντε μεγάλα ζητήματα, προκειμένου να επανακτήσει το κύρος της στους ψηφοφόρους. Διαφορετικά, η αποχή - η οποία το 2014 ήταν εντυπωσιακή- θα κυμανθεί σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα.

Το Μεταναστευτικό, το Brexit, η Ιταλία, η οικονομική σύγκλιση και η Ακροδεξιά δεν επιτρέπουν στους εταίρους μας να συνεχίσουν να "κατανοούν" το δικαίωμα της "αναπηρίας" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είναι πολύ πιθανόν από τον Δεκέμβριο και μετά, να επανέλθει η ρητορική "των πολλών ταχυτήτων" όπου δεν θα υπάρχει χώρος συζήτησης για τις προεκλογικές αδυναμίες του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε και ιδιαίτερη διάθεση για περισσότερες ενέσεις για την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η "lame duck" ήταν όντως επιλογή των Ελλήνων. Γιατί δεν επιθυμούσαν να πετάξει η χώρα σε άλλους βιότοπους. Η Ευρώπη όμως, μολονότι αναγκάστηκε να επιδείξει αλληλεγγύη, δεν πρόκειται να συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον παρά μόνο για να εισπράττει τα δανεικά της.

Η οικονομία και η δημοκρατία έχουν ανάγκη από ταξιδιάρικα πουλιά και όχι από "κουτσές πάπιες" τις οποίες η ελληνική κοινωνία τις έβλεπε με συμπάθεια. Από δω και πέρα όμως, και η Ευρώπη δεν έχει περιθώρια να ασχοληθεί περισσότερο με νοσηρές καταστάσεις...