Η κομματική άλωση της δημόσιας διοίκησης υπονομεύει τη δημοκρατία.

Η κομματική άλωση της δημόσιας διοίκησης υπονομεύει τη δημοκρατία.

Του Παναγιώτη Καρκατσούλη

Σταχυολογώντας από την πρόσφατη νομoθετική δραστηριότητα:

·  Τη «βροχή» των άσχετων τροπολογιών σε κυρώσεις διεθνών σύμφωνιών ή κατά την ενσωμάτωση οδηγιών,

·  την άρση της ευθύνης και της λογοδοσίας για τους φορολογικούς ελεγκτές, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγουν αυτοί οι ίδιοι ποιές υποθέσεις θα παραγραφούν και ποιές όχι,

·  την άρνηση πληρωμής των δικαιούχων του ΕΟΠΠΥ έως ότου ολοκληρωθεί η μηχανογράφησή του,

·  την αυθαίρετη παρακράτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου,

·  την ευνοιοκρατία υπέρ των κομματικών ταγών, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν «τζάμπα» τη διαμονή τους σε πεντάστερα ξενοδοχεία,

·  τη δημιουργία νέων υπηρεσιών (Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής) ενώ παραμένουν σε ισχύ άλλες με πανομοιότυτπο αντικείμενο,  

·   την απ' ευθειας ανάθεση μεγάλων ποσών σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο των προσφύγων/μεταναστών με πρόσχημα έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση ενατίον του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης στην προσπάθειά της να επιβάλλει το κομματικό κράτος που επιδιώκει.

Παρατηρείται μια μετάλλαξη του παραδοσιακού πελατειακού/κομματικού κράτους η οποία συμβαδίζει με την πιο άγρια πολιτική λιτότητας που έχει γνωρίσει ό τόπος. Είναι εμφανές ότι αντί της γενναίας προώθησης των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν τη δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική, πιο οικονομική και υπόλογη, επιχειρείται η δημιουργία ενός απραράτ λατινιοαμερικανικού τύπου με σκοπό την ποδηγέτηση των διαμαρτυριών, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα για την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων σε σχέση με την οικονομική ασφυξία και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. 

Για να πετύχει το στόχο της αυτό, η κυβέρνηση εξαπολύει επίθεση στα θεμέλια της αστικής  δημοκρατίας. Στη θέση των κανόνων και των διαδικασιών της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτείας υπεισέρχεται η προσπάθεια εδραίωσης μιας ιδιότυπης δικτατορίας κολλητών- μιας στενής παρέας που επιδιώκει την πάση θυσία παραμονή της στην εξουσία. Η ομάδα αυτή ούτε ιδεολογικό πρόσημο έχει, ούτε αρχές κοινωνικής ευθύνης ούτε, καν, κανόνες καλής πίστης και κοινωνικώς αποδεκτού φέρεσθαι. Καταφρονούν μ' έναν μοναδικό τρόπο το Σύνταγμα, τον κανιονισμό της Βουλής, τη λειτουργία της δικαιοσύνης, τις ανεξάρτητες αρχές. Περιφρονούν το δημόσιο χρήμα και την δημόσια περιουσία και, εάν δεν την έχουν ήδη οικειοποιηθεί,  την απαξιώνουν συστηματικά. 

Αυτή είναι η κατάσταση της διακυβέρνησης σήμερα, αφού οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεχείρησαν τον προηγούμενο χρόνο να κινηθούν, ευθέως, πραξικοπηματικώς εναντίον της δημοκρατίας και να επιβάλλουν, μέσω της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη, ένα  λαϊκοδημοκρατικό πολίτευμα. Ηττήθηκαν σ' εκείνη την προσπάθεια αλλά βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδας».

Χρέος όσων κατανοούν τα πράγματα με τον τρόπο που εκτέθηκαν είναι:

Α) Να αποκαλύπτουν συστηματικά τις παρανομίες στις οποίες επιδίδονται οι κυβερνητικοί εταίροι. Η Διαύγεια, παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί, εξακολουθεί να αποτελεί το ύστατο καταφύγιο της διαφάνειας. Είναι ένα πεδίο από το οποίο μπορεί να αλιεύσει κανείς παρανομίες.

Β) Να αναδείχνουμε την αντισυνταγματική και παράτυπη νομοθέτηση. Θα ήταν ευχής έργο, εάν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου οξύνουν τη στάση τους απέναντι στην απαράδεκτη πρακτική παρα-νομοθέτησης της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο.   

Γ) Να δημοσιοποιούμε κάθε προσπάθεια «βολέματος» και «τακτοποίησης» ημετέρων με παράλληλο αποκλεισμό άξιων και ικανών δημοσίων λειτουργών.

Δ) Να κοινοποιούμε κάθε προσπάθεια κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και παρέκλισης από τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων.

Το Ποτάμι οργανώνει ένα παρατηρητήριο χρηστής διακυβέρνησης, προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες για τις επιθέσεις εναντίον του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Καλούμε όλους τους πολιτες που προσβλέπουν στην απαλλαγή μας από τους επικίνδυνους εθνο-λαίκιστές να μας συνδράμουν στην προσπάθειά μας αυτή.  

Ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Το Ποτάμι»