Η κατάντια της Ελλάδας κορυφώθηκε στα καρναβάλια

Η κατάντια της Ελλάδας κορυφώθηκε στα καρναβάλια

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ο φετινός βασιλιάς καρνάβαλος στην μεγαλύτερη αποκριάτικη παρέλαση της επικράτειας ήταν ένας πορτοκαλοκόκκινος αγριεμένος γορίλλας, ο οποίος συμβόλιζε την αδηφάγα αστική δημοκρατία, που σύμφωνα με τον δημιουργό  του «θέλει να μας κατασπαράξει». Συμβόλιζε επίσης το διαλυμένο κοινωνικό κράτος, που έχει δοθεί ως «τροφή στις ορέξεις και στις ψευτοϋποσχέσεις της δήθεν κοινωνικής ανάπτυξης».

Αυτό το άρμα, μαζί ένα άλλο, που συμβόλιζε τον «πολιτικάντη του σήμερα», είχαν ως θέμα το δίπολο της αστικής δημοκρατίας, ένα δίπολο που «αποτελείται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική και οπτική των πραγμάτων και από την σοσιαλίζουσα πολιτική», όπως δήλωσαν οι υπερήφανοι εμπνευστές του. Από πίσω ακολουθούσε και ένα ακόμα άρμα πάνω στο οποίο το «κακό κεφάλαιο», με τη μορφή του κλασσικού στερεότυπου που παρέπεμπε στον Αμερικανό «Uncle Sam», σκαρφαλωμένο σε ένα τανκ με βόμβες και πυραύλους, χειραγωγούσε το λευκό περιστέρι της ειρήνης.

Θεωρητικά το καρναβάλι γιορτάζει, την προσωρινή απελευθέρωση από την κυρίαρχη αλήθεια και το υπάρχον καθεστώς, την προσωρινή κατάργηση όλων των ιεραρχικών σχέσεων, προνομίων, κανόνων και απαγορεύσεων. Υποβοηθά την απελευθέρωση από την κυρίαρχη οπτική για τον κόσμο, από κάθε σύμβαση, από τις κοινότοπες αλήθειες, από οτιδήποτε συνηθισμένο, τετριμμένο, κοινώς αποδεκτό και μας επιτρέπει να αντικρίσουμε τον κόσμο με άλλο μάτι.

Αυτό συνέβη φέτος στα μεγάλα καρναβάλια; Κάθε άλλο! Η κυρίαρχη αλήθεια, η καταδυναστεύουσα ιδεολογία, οι υπάρχουσες ιεραρχικές δομές, τα προνόμια, οι κοινότοπες σοφιστείες και όλα τα συνηθισμένα, δοξάστηκαν για μια ακόμα φορά.

Παντού συνθήματα για το γκρέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων, για τη μείωση των δημοσίων δαπανών αλλά και για την αύξηση των φορολογικών βαρών, για το ξεπούλημα του δημοσίου τομέα, για την παράδοση των λιμανιών, των σιδηροδρόμων και των αεροδρομίων στους ξένους, για την αφαίμαξη των λαϊκών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων, για το πέρασμα των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια και τα λοιπά και τα λοιπά.

Οι μεταμφιεσμένοι φόρεσαν και στις Απόκριες την καθημερινή τους μάσκα, διαλάλησαν την ίδια πραμάτεια, τα ίδια καθημερινά συνθήματα, πορεύτηκαν στους ίδιους δρόμους, απαιτώντας τα ίδια ακριβώς πράγματα. Τελικά ο βασιλιάς καρνάβαλος σε όλη την Ελλάδα, είναι ο Γάιδαρος με τα Φτερά, που υποσχέθηκε ο Σύριζα πως θα τον κάνει να πετάξει.

Και αντί οι καρναβαλιστές να αντιληφθούν μετά από 10 χρόνια κρίσης και 8 χρόνια μνημονίων, πως ο γάιδαρος δεν πετάει, το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Τσίπρα, πως δεν τα κατάφερε να κάνει τον γάιδαρο να πετάξει και όχι πως τους εξαπάτησε και τους είπε ψέματα.

Θα μου πείτε πως ζητάω πολλά, ειδικά από μια πόλη, της οποίας ο δήμαρχος οργάνωσε και πραγματοποίησε πορεία μέχρι την Αθήνα πριν από δυο – τρία χρόνια, για να καταργηθεί η ανεργία. Όμως όσο δεν παίρνουμε τα μαθήματα μας, για όσα έχουμε κάνει, θα χοροπηδάμε στα καρναβάλια, ξορκίζοντας το κακό, που οι ίδιοι εξακολουθούμε να αναπαράγουμε με πείσμα, μέσα την καθημερινότητα μας.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.