Η καλοσύνη των ληστών

Του Αντώνη Πανούτσου

«Εάν ο λόγος που το μαθαίνεις είναι η αυτοάμυνα προτίμησε ένα κυνηγετικό με κομμένη κάνη».  Η φράση είναι της δεκαετίας του '70 και την είχε πει στην Αμερική ένας σενσέι που τον είχαν ρωτήσει αν το καράτε είναι η ιδανική μέθοδος αυτοάμυνας. Το θυμήθηκα μετά τα λόγια του Δημήτρη Καμμένου ότι «δεν είναι κακό να μάθουν αυτοάμυνα τα ΚΑΠΗ, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες ή οι οικογένειες στα σπίτια τους πως πρέπει να συμπεριφερθούν όταν δεχθούν μια απειλή ή ακούσουν κάτι μέσα στο σπίτι». Εάν το καράτε δεν είναι μέθοδος αυτοάμυνας για απόλυτα fit νεαρούς που ασκούνται καθημερινά τα μαθήματα άοπλης αυτοάμυνας δεν πρόκειται να είναι για κάποιους υπερήλικες από τα ΚΑΠΗ. Τονίζω το «άοπλης» γιατί αφού υποθέτω ότι ο Δημήτρης Καμμένος δεν εννοούσε να εκπαιδεύσουν τα ΚΑΠΗ, στα νουντσάκου ή στο πέταγμα του μαχαιριού. Πόσω μάλλον στην σκοποβολή. Πάμε σε πιο πραγματικές καταστάσεις.

Δεν επικροτώ την παράνομη οπλοκατοχή αλλά ας πούμε ότι στο σπίτι υπάρχει ένα δίκαννο με ή χωρίς κυνηγετική άδεια ή το περίστροφο που κληρονομήθηκε από τον παππού. Εάν δεν είναι οπλισμένα και δεν υπάρχουν αυτοματισμοί από τον κάτοχο το πρώτο είναι καλό για ρόπαλο και το δεύτερο μπορεί να πεταχτεί αντί για παπούτσι στο κεφάλι του ληστή. Να το κάνω πενηνταράκια. Ξυπνάει κάποιος από έναν ύποπτο θόρυβο στο σπίτι. Εχει ένα περίστροφο του παππού κρυμμένο στο μπαούλο και κάπου δίπλα ένα κουτί με σφαίρες. Για να έχει την παραμικρή χρησιμότητα θα πρέπει να πέσει σε ληστές με σαβουάρ βιβρ, να τους ζητήσει να περιμένουν ένα λεπτό για να το βγάλει και να το γεμίσει και αν θυμάται πως δουλεύει να τους ζητήσει να μην κουνιούνται για να τους πυροβολήσει. Επειδή όμως οι ληστές είναι επαγγελματίες και το υποψήφιο θύμα κατά πάσα πιθανότητα ερασιτέχνης, επειδή αυτοί το έχουν ξανακάνει και το θύμα όχι η πιθανότητα άμυνας σε μια τέτοια περίπτωση είναι μηδενική.

Πάμε τώρα στο επόμενο σενάριο. Το θύμα της ληστείας έχει νόμιμο ή παράνομο όπλο - δεν θα το εξετάσω – και αποφασίζει να το έχει για αυτοάμυνα. Σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνει συχνά, πυκνά για σκοποβολή, το όπλο θα πρέπει να μένει γεμάτο στο σπίτι και σε σημείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δευτερόλεπτα μετά από τον ύποπτο θόρυβο. Σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να έχει ένα γεμισμένο πιστόλι στο κομοδίνο ή ένα δίκαννο κάτω από το κρεβάτι. Κάτι που αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Αν κάποιος το κάνει συνήθως σημαίνει ότι μένει μόνος αν και αυτό δεν αποκλείει τα δυστυχήματα. Αν σήμερα το θέμα είναι ο 88χρονος που πυροβόλησε τους ληστές τον Ιούλιο του 2017 ήταν ένας 85χρονος στα Χανιά που πυροβόλησε και σκότωσε τον 58χρονο γιο του που είχε μπει από το παράθυρο επειδή βρήκε την πόρτα κλειστή. Και αν πείτε ότι έπρεπε να τσεκάρει πιο προσεκτικά ποιος ήταν η απάντηση είναι ότι βράδυ από τον ύπνο αν δει κάποιος να μπαίνει κάποιος από το παράθυρο και έχει αυτοματισμούς η πιθανότητα να την μπουμπουνίσει και μετά να κοιτάξει να δει ποιος ήταν είναι τεράστια.

Ούτε η αυτοάμυνα των ηλικιωμένων θα μας σώσει, ούτε η οπλοκατοχή. Το πρώτο είναι αστείο. Στο δεύτερο ερασιτέχνες πρέπει να αντιμετωπίσουν επαγγελματίες που έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Το μόνο που θα λύσει το πρόβλημα είναι μια αποτελεσματική αστυνομία. Οσο όμως δεν υπάρχει θα είμαι ο τελευταίος που θα κατηγορήσει κάποιον επειδή μέσα στο σπίτι του αντί να κάνει ότι κοιμάται όπως του ζητάει η αστυνομία του Τόσκα, αντιστάθηκε. Οσοι το καταλαβαίνουν αλλά η πιθανότητα να κάνουν ότι κοιμούνται έχοντας αφήσει την ζωή σου στην «καλοσύνη των ληστών», για κάποιους είναι πιο τρομακτική από κάθε τιμωρία ή δυστύχημα.