Η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια είναι διαχειρίσιμη

Το επιχείρημα ότι η αμερικανική πολιτεία διέκοψε τη χορήγηση εμβολίων που εμφανίζουν παρενέργειες επειδή έχει πληθώρα εναλλακτικών είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσει αμέσως να λέγεται και μάλιστα από σοβαρούς ανθρώπους.

Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι οι ανεξάρτητες υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ έλαβαν την απόφασή τους με γνώμονα το πλήθος των εναλλακτικών που διαθέτουν και όχι τα επιστημονικά δεδομένα; Αλήθεια, ποιος το πιστεύει αυτό;

Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και στα σοβαρά κράτη, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ρισκάρει έστω κι ένα θάνατο, όταν μάλιστα μπορεί να τον αποφύγει με μια απόφαση. Κανένας θάνατος, ούτε 1 στο δισεκατομμύριο δεν δικαιολογείται στη Δύση εφόσον αυτός μπορεί να αποφευχθεί.

Αυτό δε λέγαμε άλλωστε όλοι από την αρχή της πανδημίας; Γι αυτό δεν κλειστήκαμε μέσα; Αυτό δε μας έλεγε και ο καθ.Σωτήρης Τσιόδρας σε εκείνες τις πρώτες, ιστορικές ενημερώσεις; «Και 100 χρονών να είναι κάποιος δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τον εκθέσουμε στον κίνδυνο του κορονοϊού όταν μπορούμε να το αποφύγουμε και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε αυτόν τον ένα θάνατο».

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί τον συμπολίτη που ενώ το επιθυμεί φοβάται να εμβολιαστεί για να μη γίνει εκείνος «ο ένας στους τόσους». Πολλώ δε μάλλον όταν όσοι κουνάνε το δάχτυλο δεν εξηγούν ότι όσα περιστατικά θρομβώσεων έχουμε μέχρι σήμερα αφορούν γυναίκες κάτω των 50 ετών. 

Παρ’όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεπεράσει και αυτή τη δυσκολία όπως ξεπέρασε κι άλλες δυσκολίες μέχρι σήμερα επειδή αντέδρασε με ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Αν η επιτροπή των ειδικών πιστεύει ότι καλώς χορηγούνται τα επίδικα εμβόλια, τότε η κυβέρνηση να λειτουργήσει δια του παραδείγματος. Τα νεότερα μέλη της και δη οι γυναίκες, να εμβολιαστούν δημοσίως, δηλώνοντας ότι κάνουν το εμβόλιο που δείχνει να εμφανίζει αυτές τις σπάνιες παρενέργειες. Κι επειδή δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση, ας εμβολιάσουν οι υπουργοί δημοσίως τα παιδιά τους, τις κόρες τους, τις συζύγους τους, μέλη των οικογενειών τους, με τα συγκεκριμένα εμβόλια. Ας εμβολιαστούν δημοσίως με τα εμβόλια που εμφανίζουν παρενέργειες σπανίως οι πασίγνωστοι δημοσιογράφοι αντί να κουνάνε το δάχτυλο. Ας κινητοποιηθούν ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές, δημοφιλείς προσωπικότητες.

Αφού η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ας γίνουν τα ίδια της τα μέλη για τους πολίτες παράδειγμα. Όπως ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους ηλικιωμένους να τρέξουν να εμβολιαστούν, όπως οι συνταξιούχοι συμπολίτες μας ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του πρωθυπουργού κάλεσαν κι εκείνοι στους συνομιλήκους τους να εμβολιαστούν, έτσι η κυβέρνηση να γίνει το παράδειγμα. Είναι απλό.

Οι αφορισμοί και η δαιμονοποίηση όσων φοβούνται δε λειτουργεί στην επικοινωνία του μηνύματος. Για να το πούμε λαϊκά: «μύγες πιάνεις με το μέλι και όχι με το ξύδι».

Με το μέλι και όχι με το ξύδι λοιπόν θα πείσουμε τους συμπολίτες μας που διστάζουν να μη φοβούνται.

Δε γράφουμε ελαφρά την καρδία.

Η υπογράφουσα ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που για την ώρα δείχνει να εμφανίζει τις παρενέργειες (γυναίκες, μέχρι 50 ετών). Παρ’όλα αυτά όμως, ζούμε και αναπνέουμε για τη 24η Απριλίου όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή μας ομάδα για να τρέξουμε να εμβολιαστούμε με όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο και θα το κάνουμε με τεράστια ευγνωμοσύνη στην επιστήμη και στο γεγονός ότι ζούμε σε δυτική χώρα που είναι σε θέση να μας προσφέρει το εμβόλιο.