Η «μικρή Ελένη» ντύθηκε Μπουμπουλίνα

Η «μικρή Ελένη» ντύθηκε Μπουμπουλίνα

Της Σοφίας Βούλτεψη*

Άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ «η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει» αποτελεί η στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Αυτή τη φορά η μικρή Ελένη είναι ντυμένη… Μπουμπουλίνα. Λογικό αφού ο Τσίπρας ντύθηκε… Νικηταράς ο Τουρκοφάγος!

Πότε ενδιαφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα; ΠΟΤΕ! Μια ζωή αποκαλούν όσους ασχολούνται με αυτά τα θέματα «εθνίκια», προτιμούν την ταξική συνείδηση από την εθνική συνείδηση και οι διάφορες συνιστώσες του μας έχουν κατά καιρούς ενημερώσει ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και ούτε μία σταγόνα αίμα για τα πετρέλαια.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται σε… καρατερίστες και ο ρόλος με τα έντονα χαρακτηριστικά που επιλέγουν να μπουν στο πετσί του είναι αυτός της «μικρής Ελένης» που κλαψουρίζει με κάθε ευκαιρία. Και την ντύνουν την Ελενίτσα τους ανάλογα με τις εφημερεύουσες ανάγκες της προπαγάνδας τους.

Όπως έχουμε ξαναπεί το κλαψούρισμα μετά ανυπόστατων καταγγελιών αποτελεί στρατηγική επιλογή, ώστε να ξεχάσει ο λαός τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς – και επομένως και στα εθνικά ζητήματα, που φαίνεται ότι ήλθε η σειρά τους με αφορμή την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Δηλαδή, θέλουν να «βγουν από πάνω» και στα εθνικά, όπως πασχίζουν να πράξουν με τα δημοσιονομικά – παρεμπιπτόντως χθες ξανασήκωσαν τα λάβαρα κατά του ΔΝΤ.

Η προπαγάνδα βασίζεται απόλυτα στις συνθήκες λήθης που δημιουργεί η απόσταση του χρόνου.

Οπότε, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι δυνατόν να μην ψηφίζει τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες που ο ίδιος υπέγραψε επειδή θέλει να αποτρέψει την πώληση των ΕΛΠΕ που ο ίδιος συμφώνησε!

Στο πλαίσιο του ίδιου ρόλου, οι καρατερίστες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να υποστηρίζουν ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν ήταν προετοιμασμένη, για να ξεχαστούν οι αιτιάσεις περί των συναντήσεων Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Και η «μικρή Ελένη» συνεχίζει να κλαίει: Οι δύο τουρκικές σημαίες στη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν ήταν… θέμα πρωτοκόλλου (ενώ αυτό εξαρτάται από το είδος της προετοιμασίας και από τις συνεννοήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών όπου αποφασίζονται όλα), «για πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο» (ενώ αυτό κι' αν είναι πρωτόκολλο και επομένως το θέτουν όλοι πάντα), ο Μητσοτάκης δεν έθεσε αρχικά και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τέθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (λες και ο Μητσοτάκης συναντήθηκε… δύο φορές με τον Ερντογάν!)

Και βέβαια, το κερασάκι στην τούρτα: Πού καθόταν η Μαρέβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ! Όρμησαν όλοι μαζί! Μεγάλο θέμα! Την ώρα που επίσης είναι γνωστό ότι στις διεθνείς εκδηλώσεις οι αντιπροσωπείες των χωρών δηλώνονται συνολικά για να μπορούν να κάθονται όλοι μαζί και κατά την αναχώρηση να μην χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!

Και η κλάψα συνεχίζεται…

Με λίγα λόγια, η καινούργια παράσταση της «μικρής Ελένης» είχε όλων των λογιών τα κλαψουρίσματα: Η συνάντηση του Τσίπρα με την Ερντογάν είχε γίνει σε ξενοδοχείο και πού να μετράει τώρα ένα μικρό κοριτσάκι τις σημαίες και πού να κουβαλάει στον ώμο κοτζάμ ελληνική σημαία; Εντάξει, επί Τσίπρα ο Ερντογάν αμφισβήτησε ευθέως και δημόσια τη Συνθήκη της Λοζάνης, αλλά πού να τις ξέρει τις συνθήκες ένα μικρό κοριτσάκι σαν τη μικρή Ελένη; Και πού να ξέρει η μικρή Ελένη πότε διαβάζει τις ανακοινώσεις της ο Μητσοτάκης; Και – ουουου πάλι κλάματα η μικρή Ελένη – γιατί να πάει να καθίσει η Μαρέβα με την ελληνική αντιπροσωπεία; Όταν μάλιστα η μικρή Ελένη έπαιζε στο πάρκο της στην Κυψέλη; Καλά να πάθουν οι κακοί και δεν τους είδε ο αγαπημένος μου ο Τραμπ – χτύπαγε την μια γροθιά πάνω στην άλλη η Ελενίτσα!

Λοιπόν, για να τελειώνουμε: Προφανώς τα έθεσε όλα τα ζητήματα ο πρωθυπουργός – από το Κυπριακό ως την ΑΟΖ, το προσφυγικό και την Χάλκη.

Πώς «μπερδεύτηκε» ο Τσίπρας

Αλλά οι καρατερίστες του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να παραστήσουν πως δεν έχουν μόνο το μονοπώλιο της υπεράσπισης της εργατικής τάξης, αλλά και το μονοπώλιο της υπεράσπισης των εθνικών δικαίων. Και να ξεχάσει ο λαός ότι:

-Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λοζάνης και αναφέρθηκε στη Θράκη χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα (βάσει της Συνθήκης της Λοζάνης που απαγορεύει τέτοιες παρεμβάσεις στην Τουρκία). Την ίδια ώρα είχαμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. «Στη Συνθήκη της Λοζάνης υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτα ως προς τα μειονοτικά μας θέματα σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τις αμφότερες μειονότητες; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή Ρομά προέλευσης.

Και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες καινούργιες σκέψεις σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης. Εγώ, εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου, στους Πρωθυπουργούς, στους υπουργούς, λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να δούμε να εκσυγχρονίσουμε αυτή τη Συνθήκη», είχε δηλώσει ο κ. Ερντογάν. Και επανέλαβε την θέση του περί εκλογής του μουφτή: «Στη Δ. Θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή, κατά τη γνώμη μου, συνιστά σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος».

Αλλά ο κ. Τσίπρας είπε ότι… δεν κατάλαβε! Όπως δήλωσε «η αλήθεια είναι, ότι είμαι λίγο μπερδεμένος σε σχέση με το αν αυτό που θέτει στο τραπέζι είναι τον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση ή την ορθή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, διότι ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη σε σχέση με τους μουφτήδες αναφέρθηκε στην ορθή τήρηση και όχι στην αναθεώρηση. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω σε σχέση με τη Θράκη το εξής: Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Το στοιχείο εκείνο που θα μας φέρει πιο κοντά και όχι το στοιχείο εκείνο που θα μας απομακρύνει. Και με την ευκαιρία να πω, ότι η δική μας η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και στις θρησκευτικές.

Και βεβαίως συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο, σε σχέση με την αναβάθμιση των συνθηκών. Στα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, όμως που αφορούν τους Έλληνες πολίτες, δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών. Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε. Και το πρόγραμμά μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση την οποία και θα υλοποιήσουμε». Και: «Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι μια συζήτηση που πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοιχτά με τη μειονότητα, τους Έλληνες πολίτες που ζουν στη Θράκη», είχε πει μια βδομάδα αργότερα ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να κάνει «μεταρρυθμίσεις» στη Θράκη, όχι επειδή το ζητάει ο Ερντογάν, αλλά επειδή… το ήθελε ο ίδιος! Και σκόπευε να προχωρήσει στην εκλογή μουφτή, δηλαδή να δημιουργήσει στη Θράκη έναν πολιτικοθρησκευτικό ηγέτη με απρόβλεπτες συνέπειες, βεβαίως! Αυτά γιατί τώρα η μικρή Ελένη κλαίει επειδή υπέγραψε διεθνή συνθήκη για τα Σκόπια και η κυβέρνηση δεν την καταργεί. Σκοπός σαφής: Να πει (η Ελενίτσα μας) ότι όλοι ίδιοι είμαστε και να επιδιώξει την επιστροφή της στη θεατρική σκηνή που τόσο αγάπησε. Οπότε, να δώσει και την Θράκη!

-Μετά από όλα τα παραπάνω, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο των Εξωτερικών, στις 7 Δεκεμβρίου 2017 είχε κατηγορήσει την αντιπολίτευση για «ανυπόστατη κριτική», με τον κ. Κοτζιά να τουιτάρει ότι η τότε αντιπολίτευση αγνοούσε τους… κανόνες της εξωτερικής πολιτικής! Μας έλεγαν μάλιστα ότι η επίσκεψη Ερντογάν είχε… «άμεσα αποτελέσματα»! Όπως για παράδειγμα ο εμβολισμός ελληνικών πλοίων από τουρκικές ακταιωρούς! Και τότε, το υπουργείο των Εξωτερικών ξέχασε την «ιστορική επίσκεψη» και το «κορυφαίο γεγονός» και μίλησε για «επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία»…

Η Θράκη στο μενού

-Τον Ιούλιο του 2018, Τσίπρας και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Λίγο αργότερα, κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, μέσα στο αεροπλάνο, ο Ερντογάν αποκάλυψε μέρος της συνομιλίας τους. Όπως είπε, «συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης. Του υπενθύμισα το θέμα του μουφτή. Ελπίζω ότι ο μουφτής θα εκλέγεται. Δεν μου είπε όχι. Μου είπε ότι «θα αλλάξουμε το σύστημα, θα καταργήσουμε το διορισμό του μουφτή. Συνεπώς έχουμε το "πράσινο φως" στο θέμα». Καμιά διάψευση από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Αντίθετα:

-Την 1η Αυγούστου 2018, εν μέσω του ολέθρου που είχε προκαλέσει η καταστροφή στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία (και τη διάθεση) να φέρει και να ψηφίσει στη Βουλή την τροπολογία για την απομάκρυνση των μουφτήδων. Στην Τουρκία η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς. «Ο Τσίπρας έκανε το χατίρι του Ερντογάν», ήταν το σχόλιο του τουρκικού Τύπου… Η Σαμπάχ έγραψε: «Ο Τσίπρας έδωσε εντολή. Για το χατίρι του προέδρου Ερντογάν…». Και η Τζουμχουριέτ σχολίασε ότι πρόκειται για «ερντογανική ρύθμιση για τους μουφτήδες στην Ελλάδα», ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε: «Υποχρεωτική συνταξιοδότηση των διορισμένων μουφτήδων στη Δυτική Θράκη».

Τι συζήτησαν επί δύο ώρες;

-Στις 5 Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε την Άγκυρα και την επομένη πήγε στη Χάλκη. Οπότε ο κ. Ερντογάν μας το είπε κατάμουτρα: «Κάθε φορά που έρχεται αυτό, εγώ τους λέω ότι στη Δυτική Θράκη ελάτε να επιλύσουμε το θέμα των μουφτήδων, ελάτε και εμείς να λύσουμε αυτό το θέμα. Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις»!

Δηλαδή ο Ερντογάν έθεσε υπό την προϋπόθεση της αμοιβαιότητας – κάτι που ούτε στη Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται από τις αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών – το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ενώ δεν πρόκειται τα διμερές θέμα, αλλά θέμα που αφορά στην οικουμενική Ορθοδοξία.

Θυμίζω ότι σ' εκείνη τη συνάντηση, Τσίπρας και Ερντογάν είχαν κατ' ιδίαν συνομιλίες για πάνω από δύο ώρες – αυτό είναι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά – και μετά μπήκαν οι αντιπροσωπείες για τις κανονικές συζητήσεις. Τι συζήτησαν σ' εκείνο το δίωρο; Δεν μάθαμε ποτέ. Αλλά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας έβαλε πάλι την μικρή Ελένη να κλαίει – ουουου τι θα γινόταν αν εγώ συναντούσα τον Ερντογάν σε μια στιγμή που κορυφώνει ρητορικές απειλές, αλλά και έμπρακτες παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και συζητάγαμε μόνο για Θράκη και Χάλκη;
Μα Ελενίτσα μου προφανώς αυτό έγινε σ' εκείνη τη συνάντηση. Διαφορετικά γιατί δεν σου το ψιθύρισε στ' αυτί να μας το επαναλάβεις δυνατά ανάμεσα στα αναφιλητά σου;

Οι Στράβωνες του ΣΥΡΙΖΑ

-Τον Μάρτιο του 2019, ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος είχε επισκεφθεί την Τουρκία παραμονές των γιορτασμών για την Εθνική Παλιγγενεσία και αποφάσισε να υποδυθεί τον… Στράβωνα και να μετρήσει την ακτογραμμή της Τουρκίας, δηλώνοντας πως «όταν θα έχει ωριμάσει μια βάση συνομιλιών θα μπει σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο». Ενώ ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει άλλη διαφορά εκτός από αυτήν για την υφαλοκρηπίδα. Είχε επίσης πει ότι «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ό,τι δικαίωμα της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο». Με αναφορά και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ενώ είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Είχαμε δηλαδή επιστροφή στη Συμφωνία της Μαδρίτης (1997) όταν η Αθήνα αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και του Ελσίνκι (1999), όταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής, περιελήφθησαν οι όροι «συνοριακές διαφορές» και «συναφή θέματα».

Οπότε, γιατί κλαίει τώρα η Ελενίτσα αναφερόμενη στα περί ΑΟΖ; Αλλά πού να ξέρει αυτή, ένα μικρό κοριτσάκι, ότι η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε αυθαίρετη οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Εξ ου και οι έρευνες από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), σε περιοχή που εφάπτεται της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου.

-Στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, Τσίπρας και Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Και εκεί ειπώθηκαν τα γνωστά με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει, όπως μας ενημέρωσαν, «τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Τόσες συναντήσεις μικρή μου Ελένη ανάμεσα στον Τσίπρα και στον Ερντογάν και τώρα κλαις και οδύρεσαι για την πρώτη του Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού;

Όταν η Ελενίτσα έμαθε για την «πρώτη φορά»

Και εδώ την έχει έτοιμη την απάντηση η Ελενίτσα μας: Ναι, αλλά τον Ιούνιο του 2019, στο Κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «για πρώτη φορά» καταδικάστηκαν οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας και εγκρίθηκε η πρόσκληση για υιοθέτηση στοχοθετημένων μέτρων κατά της Τουρκίας. Και θυμάται η μικρή Ελένη τη δήλωση του κ. Τσίπρα (21 Ιουνίου):

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, από πλευράς της Τουρκίας, που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά της γείτονος, για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας. Τέτοια ξεκάθαρη απόφαση και κυρίως τέτοια απόφαση που να συνοδεύεται και με συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα δεν είχε παρθεί ποτέ, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου αμέσως μετά το θερμό επεισόδιο των Ιμίων τα 1996, όπου σχεδόν η Ε.Ε. τότε είχε κρατήσει ισορροπίες λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να ψάξουμε να τα βρούμε μεταξύ μας».

Ψέματα όλα, αφού ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και στις 24 Οκτωβρίου 2014 και στις 21 Σεπτεμβρίου 2005. Και πολύ πιο σκληρές!

Και πώς εφαρμόστηκε η δήθεν απόφαση για στοχοθετημένα μέτρα; Απλά δεν εφαρμόστηκε!

Κατάλαβες, Ελενίτσα μου;

*Η κ. Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών Νοτίου Τομέα, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

Φωτογραφία: Wikimedia