Η «καρέκλα» της εξουσίας και η εξουσία της «καρέκλας»!

Η «καρέκλα» της εξουσίας και η εξουσία της «καρέκλας»!

Του Ντίνου Παπαδημητρίου*

Τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αρκετά για να αντιληφθεί ο καταπονημένος έλληνας πολίτης ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ήταν μηνύματα «βολέματος» καρεκλοθήρων και καρεκλοκένταυρων. Δεν αντικατόπτριζαν ποτέ μηνύματα πολιτικών με προοδευτικές ιδεολογίες και ευγενείς φιλοδοξίες για προσφορά στους πολίτες και τη χώρα. Όμως, η «καρέκλα» της εξουσίας δεν κάνει και δεν μπορεί να κάνει διαχωρισμούς, δεν έχει επιλογές. Άλλοι την τιμούν με τη συμπεριφορά τους, με την προσφορά έργου, με την προσωπική και πολιτική τους αξιοπρέπεια. Και άλλοι την εκμεταλλεύονται!

Οι τελευταίοι είναι εκείνοι που κατέχουν κάποιο κυβερνητικό αξίωμα, διορισμένοι στη μεγάλη πλειονότητα, οι οποίοι γαντζώνονται σε αυτό και δεν ξεκολλάνε με τίποτα. Απεμπολούν ιδεολογίες, πιστεύω, αξιοπρέπεια, αρχές και αξίες. Συμμετέχουν ή παίρνουν οι ίδιοι αποφάσεις αντιλαϊκές, αλλά… με «πόνο καρδιάς». Υποκύπτουν στις αδυναμίες τους, ισοπεδώνουν την προσωπικότητά τους, ξεγυμνώνουν τις ιδεολογίες τους, «δακρύζοντας» μεν υπογράφοντας δε.

Δεν πρόκειται περί πολιτικάντηδων που λειτουργούν με τη σκέψη στις επόμενες εκλογές. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται περί πολιτικών που σκέφτονται τις επόμενες γενιές. Πρόκειται περί προσώπων που ασχολήθηκαν με την πολιτική, δήθεν για να υποστηρίξουν τις ιδέες και τις αξίες τους, αλλά όταν βρέθηκαν στην εξουσία κατέληξαν «ευνουχισμένοι» υπηρέτες της. Γιατί αυτή η καρέκλα σημαίνει εξουσία, δύναμη, επιβολή, δόξα και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν: «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, δώσ'' του την εξουσία».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από το πουθενά βρέθηκαν στην εξουσία. Το πρώτο διάστημα, λόγω ανεπάρκειας και ανικανότητας, έκαναν ολέθρια λάθη για τη χώρα. Οι ιδεοληψίες, οι φαντασιώσεις και η ανεπάρκειά τους έφεραν αναίτια το 3ο μνημόνιο, το πιο σκληρό και επώδυνο.

Στη συνέχεια, υιοθέτησαν πολιτικές και νομοθέτησαν αυτά που καμιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τολμούσε καν να σκεφτεί. Έλαβαν αποφάσεις και δεσμεύσεις, που σε προηγούμενες «επάρατες» εποχές θα ξεσήκωναν όλη τη χώρα. Και, μάλιστα, με μια ισχνή πλειοψηφία 153 βουλευτών, που λειτουργεί σαν «μια γροθιά», όπως οι ίδιοι μας λένε και ανερυθρίαστα καμαρώνουν γι' αυτό. Αυτή λοιπόν είναι η εξουσία της «καρέκλας»! Ισχυρή σαν… «μια γροθιά»!

*Ο Ντίνος Παπαδημητρίου ανήκει στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2017