Η «αναθεώρηση» της ρούγας

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, 10:21 - Τελευταία ενημέρωση: 18:05
-A +A
Η «αναθεώρηση» της ρούγας

Του Ανδρέα Λοβέρδου

Επιτέλους φέρνουν τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Βουλή, αφού την περιέφεραν σε όλες τις ρούγες και τα καφενεία της χώρας, υποτίθεται για να κάνουν διάλογο με τον λαό. Με τον λαό, την υπόσταση του οποίου εξευτέλισαν με το παράνομο δημοψήφισμα του 2015. Τίποτε δεν έγινε από πλευράς διαλόγου. Αυτά που ανεβάζουν στο διαδίκτυο σχετικώς, είναι πανεύκολο να τα συγκεντρώσει κανείς ακόμη και για εμπορικά προϊόντα. Έλεος με τον τάχα κοινωνικό διάλογο! Κανέναν δεν μπορούν να κοροϊδέψουν πια!

Από την στιγμή όμως που έρχεται στη Βουλή η πρόταση αναθεώρησης της πλειοψηφίας, και ήλθε χθες, εμείς θα συμμετάσχουμε. Έχουμε διαμορφώσει τις δικές μας προτάσεις. Είχαμε πάρει και μια πρωτοβουλία τον Μάιο μάλιστα, στην οποία δεν ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, όποιες κι αν είναι οι τελικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πως ο αρχηγός του δεν συμπαραστάθηκε στον πρώην πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, όταν προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Ωραίος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου!!!

Αναφορικά με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορώ να τοποθετηθώ εάν δεν την επεξεργαστώ. Υπάρχουν όμως περιθώρια κάποιας συνεννόησης, όπως π.χ. η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ή η σταθερή τετραετής κοινοβουλευτική περίοδος (η πενταετία βέβαια που προτείνουν είναι υπερβολική).

Εμείς, για να γυρίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε καταγγείλει «την διαδικασία της ρούγας». Επικρίναμε την «αναθεώρηση» του προαυλίου της Βουλής με τη συμμετοχή διαφόρων άσχετων. Την Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν την κάνουν όμως ούτε οι άσχετοι, ούτε οι επιστήμονες. Ο χώρος κατά το Σύνταγμα για την Αναθεώρηση είναι το Κοινοβούλιο και οι αναθεωρητές του Συντάγματος είναι οι Βουλευτές.

Τώρα που έρχεται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να πούμε όχι στη συζήτηση. Θα είμαστε παρόντες με τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Αυτή τη στάση επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, τουλάχιστον κατά την εκκίνηση της διαδικασίας. Το ποια στάση θα κρατήσουμε σε έκαστη ψηφοφορία, αλλά και συνολικά, θα το αποφασίσουμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι συσκέψεις μας βεβαίως έχουν αρχίσει με βάση επεξεργασίας τις προτάσεις της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του Συνεδρίου. Ως σύνολο η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάσει οπωσδήποτε πριν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Εκ του Συντάγματος λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε και αυτό θα πράξουμε.

Προκαταβολικά σημειώνω, πως σε προτάσεις αναθεώρησης με λαϊκίστικο περιεχόμενο, όπως η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γύριζαν τη χώρα στις καταστροφές του μεσοπολέμου με τη δυαρχία της εκτελεστικής εξουσίας θα πούμε όχι. Όπως θα αρνηθούμε τα φασιστικής αντίληψης πρόσημα της αναθεώρησης, ως δήθεν προοδευτικής, φιλελεύθερης, σοσιαλιστικής κοκ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 26/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα