Η ιδέα που θα ενθουσιάσει τους 17χρονους...

του Γιάννη Παντελάκη 

Στην αγωνιώδη προσπάθειά του να κερδίσει τις εκλογές του Ιουνίου του μακρινού 1985, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπόσχεται πως αν εκλεγεί θα δίνει φθηνότερα αυτοκίνητα! Η υπόσχεση κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο και απαντήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με το περίφημο σύνθημα «καλύτερα παπάκι παρά τον Μητσοτάκη».

Τον Ιούνιο του 2016, δεν διανύουμε προεκλογική περίοδο. Αλλά μια χρονική περίοδο στην οποία η κυβέρνηση, έχει ανάγκη ν αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Να φύγει το μυαλό από τα επώδυνα μέτρα που η ίδια συμφώνησε, αλλά και αυτά που έρχονται και να οδηγηθεί σε ...χαριτωμένες ειδήσεις. Σαν κι αυτή που πρότεινε ο Καμμένος. Να δίνεται δίπλωμα οδήγησης στα 17 με την προϋπόθεση να συνοδεύεται ο οδηγός με ενήλικο που έχει δίπλωμα!

Το περίεργο, δεν είναι μόνο πως η πρόταση Καμμένου κινείται εκτός τόπου και χρόνου. Γίνεται σε μια εποχή που οι 17χρονοι και 17χρονες αποτελούν από το ξεκίνημά τους ήδη μια χαμένη γενιά. Μια γενιά που σαν προοπτική των επόμενων χρόνων έχει, όχι την αγορά ενός αυτοκινήτου για να οδηγήσει, αλλά την ανεργία ή την μετανάστευση.

Το περίεργο είναι, πως η πρόταση (που αντιμετωπίστηκε θετικά από την υφυπουργό Χρυσοβελώνη, στέλεχος των ΑΝΕΛ) συζητείται και στα σοβαρά με μια σειρά από κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνούν, όπως η Ν.Δ. (ενθουσιάστηκε ο Μηταράκης) ή το Ποτάμι. Προφανώς και αυτά θεωρούν πως το κυρίαρχο ζήτημα που αφορά στους νέους, είναι αυτό.

Το θέμα δεν είναι η βασιμότητα της πρότασης, ας μιλήσουν οι ειδικοί γι αυτό. Το θέμα είναι πως σε μια εποχή που η συγκεκριμένη γενιά βρίσκεται μπροστά σε απίστευτα αδιέξοδα-και για τα οποία δεν έχει η ίδια ευθύνη-το πολιτικό προσωπικό θεωρεί πως πρέπει ν ασχοληθεί μ'' ένα τέτοιο θέμα και να το προβάλλει.

Η γενιά που μετέχει σε μια υποβαθμισμένη μέση εκπαίδευση με την παραπαιδεία να κυριαρχεί, η γενιά που πρόκειται να μετάσχει σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση γεμάτη προβλήματα, η γενιά που σε λίγα χρόνια αν δεν μεταναστεύσει θα προστεθεί στις μεγάλες λίστες των ανέργων ή των αμοιβόμενων με 300 ευρώ, ακούει το πολιτικό προσωπικό να προτείνει δίπλωμα από τα 17. Θα την ενθουσιάσει σίγουρα αυτή η ιδέα...