Ι. Γρυσπολάκης: Υπάρχει χώρος για ένα νέο προοδευτικό κόμμα;

Ι. Γρυσπολάκης: Υπάρχει χώρος για ένα νέο προοδευτικό κόμμα;

Του Ιωακείμ Γρυσπολάκη

Το ερώτημα τίθεται συνεχώς και αδιαλείπτως από πολλούς πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν μετά το 2013 στις πολλές προσπάθειες, που έλαβαν χώρα, για τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού κόμματος. Ενός κόμματος, το οποίο θα αποτάξει τον λαϊκισμό και τον κρατισμό, θα έχει δημοκρατικές δομές και θα δώσει λύσεις, εκεί που άλλα κόμματα αδυνατούν να το πράξουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι σήμερα έχει ταυτισθεί με αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι του. Δηλαδή, την πελατειακή προστασία, την επιχειρηματικότητα με χρήματα του Δημοσίου, τους διορισμούς στο Δημόσιο, την αναξιοκρατία και την ήσσονα προσπάθεια. Εκπροσωπεί, επομένως, όλους εκείνους, που αντιτάσσονται στην Αριστοτέλειο ρήση «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να νέμονται και κατέχουν είτε άνισοι ίσα είτε ίσοι άνισα». Κατά συνέπεια, αδυνατεί να εκπροσωπήσει τον μεσαίο Προοδευτικό και Μεταρρυθμιστικό Χώρο.

Όσον αφορά στο ΚΙΝΑΛ, για όσο χρονικό διάστημα έχει την παρούσα ηγεσία, που από την μία βάλει κατά της "νεοφιλελεύθερης" ΝΔ και από την άλλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την επαναφορά των χαμένων ψηφοφόρων του, και όσο απομονώνεται από τους αρίστους ή εκδιώκει τους κορυφαίους του, δεν έχει μέλλον. Αποτέλεσμα θα είναι να βρίσκεται σε συνεχή φθίνουσα πορεία. Διότι απλούστατα είτε στερείται θέσεων είτε αρνείται να στηρίξει κάποιες καταγεγραμμένες θέσεις του (π.χ. ακαδημαϊκό άσυλο) από φόβο μην ταυτισθεί με τις κυβερνητικές θέσεις.

Νομοτελειακά, όσο η κυβέρνηση θα θεμελιώνει μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία, θα ανορθώνει την οικονομία, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα προστατεύει τις αδύναμες τάξεις (π.χ. μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ στις μικρές ιδιοκτησίες), θα μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών, θα αναβαθμίζει την Παιδεία (το αναμένουμε με ανυπομονησία) και θα λαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες με προτάσεις για την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ αντί των αιτημάτων επαιτείας (δείτε παρουσία του πρωθυπουργού στο Παρίσι και στο Βερολίνο), τόσο θα εκπροσωπεί τους προοδευτικούς φιλελεύθερους πολίτες. Άρα, δεν θα υπάρχει χώρος για δημιουργία ενός νέου κόμματος του Μεσαίου Χώρου.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο metarithmisi.gr