Η Forthnet στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της πειρατείας

Η Forthnet στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της πειρατείας

Στα 15 εκατ. ευρώ ετησίως προσδιορίζεται το ύψος του ποσού που χάνεται για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και για τον ελληνικό κινηματογράφο, τη στιγμή που το μαύρο χρήμα που διακινείται στην αγορά ξεπερνάει τα 24 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο Corporate Legal & Regulatory Executive Director της Forthnet Τάσος Σφυρόερας, και υπογραμμίζει ότι η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας σε συνδυασμό με ομάδα Antipiracy, η οποία συγκροτείται από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό

Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη: 

Η νέα έκθεση της Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που είδε το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία η online κατανάλωση πειρατικού κινηματογραφικού, τηλεοπτικού και μουσικού περιεχομένου μειώνεται στην Ε.Ε., αλλά την ίδια στιγμή οι παράνομοι IPTV πάροχοι κερδίζουν 1 δισ. ευρώ, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το ακανθώδες ζήτημα της πειρατείας στη χώρα μας. Παράλληλα, μια δεύτερη μελέτη που δημοσίευσε η EUIPO δείχνει ότι έως και 13,7 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. έχουν πρόσβαση μέσω streaming σε μη εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες IPTV, με κόστος 941,7 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η αντιμετώπιση παραβατικών δραστηριοτήτων, όπως η παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικού περιεχομένου, η διακίνηση ή και ιδιωτική χρήση παράνομων λογισμικών και εξοπλισμών αποκωδικοποίησης αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα για τους παρόχους συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο συναντήσαμε τον Τάσο Σφυρόερα, Corporate Legal & Regulatory Executive Director της Forthnet, της εταιρείας που έφερε το ίντερνετ και τη συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα και η οποία έχει δώσει μεγάλο αγώνα για την πάταξη της πειρατείας, προκειμένου να μας μιλήσει για αυτό το θέμα, αλλά και τις ενέργειες αντιμετώπισής του.

«Για τη Forthnet υπήρξε πάντα θέμα ιδιαίτερης σημασίας η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς κάθε χρόνο επενδύει εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τόσο αθλητικών διοργανώσεων όσο και κινηματογραφικών ταινιών. Η σημαντικότερη συνέπεια του φαινομένου της πειρατείας είναι η τεράστια ζημιά που προκαλείται στις εταιρείες συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο και κατ' επέκταση στην ίδια την ελληνική κοινωνία και τους Ελληνες φορολογουμένους. Ετησίως χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ εσόδων για το ελληνικό κράτος, το οποίο εισπράττει μέρος από τα έσοδα των εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω της φορολογίας (ΦΠΑ, φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης, ποσοστό από το ακαθάριστο έσοδο ως οικονομικό αντάλλαγμα για την άδεια που κατέχουν οι πάροχοι). Τα μειωμένα δημόσια έσοδα από την απώλεια ΦΠΑ και λοιπών φόρων καλείται τελικά να τα αναπληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος με αύξηση της φορολογίας. Με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, το συνολικό ποσό που χάνεται ετησίως και δεν εισπράττεται για το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και για τον ελληνικό κινηματογράφο, είναι τουλάχιστον της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το μαύρο χρήμα που διακινείται στην αγορά ξεπερνάει τα 24 εκατ. ευρώ ετησίως».

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης, πλέον των ανωτέρω, συμβάλλουν ενεργά στην οικονομική ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου, των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων (ΟΣΔΔ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Εθνικού Προγράμματος Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης για τους Έλληνες τυφλούς, του ασφαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), αλλά και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, καταβάλλοντας ετησίως τεράστια χρηματικά ποσά.

Συστήματα ασφαλείας

Τι έκανε όμως η Forthnet για να προστατευτεί από τους «πειρατές»; Ο κ. Σφυρόερας ανέφερε: «Η εταιρεία μας επενδύει σταθερά στη συνεχή αναβάθμιση και βελτίωση της ασφάλειας των συνδρομητικών τηλεοπτικών μας προγραμμάτων. Με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό που συγκροτεί την ομάδα Antipiracy και με την άμεση συνδρομή της Νομικής Διεύθυνσης, παρακολουθούμε συνεχώς τις τεχνολογικές εξελίξεις και προσαρμόζουμε τα συστήματά μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Εκσυγχρονίζουμε συνεχώς τα συστήματα κρυπτογράφησης και ανεύρεσης παράνομης διακίνησης περιεχομένου και θεωρούμε ότι καταφέρνουμε να περιορίσουμε σε σημαντικό βαθμό όσους χρησιμοποιούσαν παράνομες μεθόδους παρακολούθησης των προγραμμάτων της Nova. Ωστόσο, όπως εκσυγχρονιζόμαστε εμείς, εξελίσσονται συνεχώς και οι μέθοδοι των πειρατών, με αποτέλεσμα ο αγώνας αυτός να είναι διαρκής.

Παράλληλα με τα παραπάνω, υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις, επαφές και στενή συνεργασία της ομάδας Antipiracy και της Νομικής Διεύθυνσης με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών σχετικά με τις νέες μορφές πειρατείας. Συμμετέχουμε σε δεκάδες ημερίδες και συνέδρια με θέμα την ψηφιακή ασφάλεια, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και ενημερώνοντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χρήστες πειρατικών υπηρεσιών. Συνεργαζόμαστε με ξένα πανεπιστήμια και λοιπούς φορείς με εξειδίκευση στην ψηφιακή εγκληματολογία από τα οποία έχουμε αποσπάσει θετικά σχόλια. Την ίδια στιγμή συνεργαζόμαστε και με τη διοίκηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ).

Στόχος των ενεργειών μας είναι να μοιραστούμε τεχνογνωσία με τους αρμόδιους φορείς και Αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου και να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό προκειμένου να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, τον παράνομο χαρακτήρα και τις συνέπειες της παράνομης διακίνησης και θέασης οπτικοακουστικού περιεχομένου. Τέλος, καταδεικνύουμε την αναξιοπιστία και επικινδυνότητα των επιτηδείων, που συγκροτούν και συμμετέχουν στις εγκληματικές οργανώσεις-κυκλώματα, πλουτίζοντας εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τηλεόρασης, καθώς και του ελληνικού Δημοσίου».

Νέες τεχνολογίες

Οι πάροχοι συνδρομητικών υπηρεσιών εκσυγχρονίζονται, βελτιώνουν τα συστήματα αντιμετώπισης, όμως στη διαρκή μάχη κατά της πειρατείας έχουν ως ανασταλτικό παράγοντα τη δυσκαμψία και ατολμία του συστήματος, που δίνει τη δυνατότητα στους παραβάτες να γλιτώνουν από τις άμεσες συνέπειες του νόμου.

Για να τονίσει ο κ. Σφυρόερας: «Υπήρξε μια θετική νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), η οποία συστήθηκε με το Ν. 4481/2017, με στόχο τη διευκόλυνση της εξωδικαστικής αντιμετώπισης περιπτώσεων διαδικτυακής προσβολής πνευματικών ή και συγγενικών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, όμως, το προβλεπόμενο από το νόμο πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η εν λόγω επιτροπή και η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, δεν της επιτρέπουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προσβολών από επαγγελματίες «πειρατές».

Και αυτό κυρίως γιατί η διαδικασία ενώπιον της εν λόγω επιτροπής είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και δεν είναι προσαρμοσμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μορφές πειρατείας. Οπως γίνεται αντιληπτό, το διαδίκτυο απαιτεί αμεσότητα, ενώ κάθε χρονική καθυστέρηση στην εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών ισοδυναμεί με παροχή διευκόλυνσης προς τον επαγγελματία ''''πειρατή'''' να ξεφύγει από τις δαγκάνες του νόμου. Η πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση της πειρατείας είναι το λεγόμενο dynamic blocking, η δυνατότητα δηλαδή, με μια πολύ σύντομη διαδικασία, να κατεβάζουν και να μπλοκάρουν όλοι οι Internet Service Providers (ISPs) τον παράνομο ιδιοκτήτη, ειδικά στις περιπτώσεις των ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων. Εκεί ουσιαστικά είναι και το μεγάλο «στοίχημα» για την καταπολέμηση της πειρατείας. Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, προεξάρχουσας της Αγγλίας».

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2019