Η φάρσα με τα τεκμήρια πρέπει να τελειώσει τώρα

Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2019, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκείνο δε που είναι προφανές, είναι ότι τα φορολογικά έσοδα, στηρίχθηκαν και στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, που έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο λογικής.

Σε μια χρονιά δύσκολη για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι φορολογικές αρχές απαιτούν μέσω των τεκμηρίων και του τεκμαρτού τρόπο φορολόγησης. να εισπράξουν φόρους από εισοδήματα που δεν έχουν παραχθεί.

Είναι χιλιάδες οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είδαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα να υποχωρεί και τα εισοδήματα τους να μειώνονται. Το ίδιο, συνέβη με τους μετόχους εταιρειών που εισέπραξαν χαμηλότερα μερίσματα. Το ίδιο, έγινε και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μικρότερα ενοίκια. Όμως και αρκετοί ιδιωτικοί υπάλληλοι, έλαβαν μειωμένες αποδοχές καθώς αποδέχθηκαν να μειωθούν οι μισθοί τους, ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται να σταθούν όρθιες στα πόδια τους και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Το εισόδημα που δηλώθηκε από όλα τα φυσικά πρόσωπα το φορολογικό έτος 2018 έφτασε το ποσό των 75,2 δισ. ευρώ, ενώ το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκαν τελικά όλα τα φυσικά πρόσωπα άγγιξε τα 81,6 δισ. ευρώ. Και αυτό συνέβη, λόγω της προσαύξησης των τεκμηρίων.  

Προσαυξάνεται λοιπόν το πραγματικό εισόδημα του πολίτη, που ενώ έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων, εξακολουθεί να διατηρεί την ιδιόκτητη κατοικία του στην οποία ιδιοκατοικεί, ή την ενοικιαζόμενη κατοικία του που έχει τεκμήριο, το εξοχικό του, το αυτοκίνητο του και εξακολουθεί να στέλνει τα παιδιά του σε ένα ιδιωτικό σχολείο. 

Τιμωρείται δηλαδή, διότι προσπαθεί με νύχια και δόντια να διατηρήσει το επίπεδο της ζωής του, ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα την επόμενη χρονιά και ότι θα επιστρέψουν τα εισοδήματα του σε υψηλότερα επίπεδα.  

Τιμωρείται δηλαδή, διότι δεν πούλησε το σπίτι του επειδή δεν καλύπτει για μια χρονιά τα παράλογα τεκμήρια της εφορίας, αφού παρουσίασε χαμηλότερα εισοδήματα. Με την ίδια λογική, τιμωρείται που δεν πούλησε το αυτοκίνητο του και που δεν διέκοψε την φοίτηση των παιδιών του στο ιδιωτικό σχολείο.

Συνολικά οι φορολογούμενοι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα, που δεν είχαν, της τάξεως των 6,5 δισ. ευρώ. 

Τι δηλαδή έπρεπε να πράξουν οι πολίτες για να αποφύγουν την τεκμαρτή φορολόγηση, που τους επιβαρύνει παρ’ όλη τη μείωση των εισοδημάτων τους; Να ρευστοποιήσουν μέσα σε ένα χρόνο το ακίνητο που τους φορτώνει με τεκμήρια; Να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία που φοιτούν; Να ανατρέψουν άρδην τον οικογενειακό προγραμματισμό τους, επειδή αυτό επιβάλει η φορολογική λαίλαψ; 

Ως αποτέλεσμα θα ήταν ανόητο για τον πολίτη να προχωρήσει στην αγορά ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου ή ενός εξοχικού ή ενός σκάφους, με βάση τα σημερινά οικονομικά του δεδομένα και να φορτωθεί μια σειρά τεκμηρίων, τα οποία πιθανότατα να μην δύναται να καλύψει αν μεταβληθούν τα εισοδήματα του στο άμεσο μέλλον. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο φορολογούμενος αναβάλει κάποιες επενδύσεις και κάποιες δαπάνες, λόγω της φορολογικής παράνοιας.  

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, είναι η κατάργηση των τεκμηρίων. Οι ανισορροπίες που δημιουργούνται λόγω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, την ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα ξανά. Όπως και την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, που σύμφωνα με τις μελέτες του  Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), θα οδηγούσε σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,1 δισ. ευρώ ως 1,4 δισ. ευρώ.

Οι πολίτες της χώρας χρειάζονται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, αναπνοές, όραμα, όνειρο και ελπίδα γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους. Δεν έχουν ανάγκη από τον βασανισμό των φορολογικών αρχών, που μέσω μιας διεστραμμένης γραφειοκρατικής φορολογικής αντίληψης, τιμωρεί και εξουθενώνει τον πολίτη, ειδικά σήμερα που καταπονείται από τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα και την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.