Η εξωτερική μας πολιτική χτίζει την εθνική μας αυτοπεποίθηση

Η εξωτερική μας πολιτική χτίζει την εθνική μας αυτοπεποίθηση

Την ερχόμενη Δευτέρα επανεκκινούν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα πρακτικά, αυτή θα είναι η 61η συνάντηση των δύο κλιμακίων, αλλά θα είναι η πρώτη σύμφωνα με το status quo της νέας εποχής.

Σε αυτές τις διερευνητικές επαφές η Ελλάδα προσέρχεται με μια νέα αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τις θετικές εξελίξεις στην εξωτερική μας πολιτική τους τελευταίους 18 μήνες. Μπορεί, τελικά, αυτή η συνάντηση της Δευτέρας να είναι η 61η, είναι όμως η πρώτη κατά την οποία η χώρα μας έχει εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας στις σχέσεις με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Η συμφωνία με την Ιταλία έφερε ως απότοκο την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και κατά συνέπεια τη μεγέθυνση της εθνικής επικράτειας κατά 10%, ενώ η πατρίδα μας διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά της και για τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές.

Πρέπει να σημειωθεί, πως η θέση της χώρα μας είναι αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά εξαιτίας της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, αλλά και εξαιτίας των καλών σχέσεων με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτούς τους τελευταίους 18 μήνες το νέο δόγμα για την προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας, συνδυάστηκε με την απόκρουση της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο. Η αποτελεσματική φύλαξη των Ελληνικών και παράλληλα Ευρωπαϊκών συνόρων είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της αξιοπιστίας της χώρας μας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση ήδη προχωρά την εξοπλιστική αναβάθμιση με την αγορά των Rafale, με την αναβάθμιση των F-16 και τη μελλοντική αγορά νέων πλοίων, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Παράλληλα, θα προχωρήσει και η στελέχωση του έμψυχου δυναμικού του στρατεύματος.

Επίσης δε θα πρέπει να ξεχνάμε, πως η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από την ΕΕ και την Αμερική, αλλά και η επιβολή κυρώσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνουν στην πράξη πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ανεκτή. Όλα αυτά τα γεγονότα στέλνουν μηνύματα στην Άγκυρα.

Κατά συνέπεια, στις διερευνητικές επαφές προσέρχεται η χώρα μας με χειροπιαστά αποτελέσματα που δικαιολογούν την αισιοδοξία και παράλληλα στέλνουν το μήνυμα ότι δεν είμαστε αφελείς. Έχουμε καλή πίστη στο πνεύμα του διαλόγου και αυτοπεποίθηση για το δίκαιο των θέσεων μας.

* Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ