Η επιλογή Μητσοτάκη που δικαιώνεται και το «περίεργο» παιχνίδι της Άγκυρας

Η επιλογή Μητσοτάκη που δικαιώνεται και το «περίεργο» παιχνίδι της Άγκυρας

Το ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τον Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί είδηση.Εδώ και αρκετούς μήνες ο Γάλλος Πρόεδρος έχει βγει ανοιχτά εναντίον της Άγκυρας, στηλιτεύοντας κάθε προκλητική ενέργεια.

Στην ουσία το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα δημόσιο «μπραντεφερ» Μακρόν- Ερντογάν.  Η κόντρα αυτή έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της πρωθυπουργίας επέλεξε να συνταχθεί δίπλα στον Γάλλο Πρόεδρο, σε μία κίνηση που μπορεί στην αρχή να προκάλεσε έκπληξη όμως πλέον δείχνει να έχει απολύτως δικαιωθεί. Αυτό το στοιχείο προφανώς και δεν περνά απαρατήρητο από την Τουρκία, προκαλώντας της περισσότερο εκνευρισμό. 

Η σύμπλευση με τον κ.Μακρόν δεν αποτελεί απόφαση της στιγμής για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως επιμένουν καλά ενημερωμένες πηγές. Αντιθέτως πρόκειται για  μία στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση, η οποία εντάσσεται σε  ευρύτερη τακτική που εφαρμόζει ο Ελληνας πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή των προκλήσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ.Μητσοτάκης η Ελλάδα κινείται πάνω σε δύο άξονες, επιθυμώντας να αποκρούσει τα όσα υποστηρίζουν στην Άγκυρα: 

- Πρώτον, επιμένει στην τόνωση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση του ελληνογαλλικού άξονα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ένα από τα πρώτα ταξίδια του κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός  ήταν στο Παρίσι τον περασμένο Αύγουστο. Τότε πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν την αιτία της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία. Σήμερα η συγκεκριμένη απορία έχει λυθεί. 

- Δεύτερον, συνεχίζει στο να προσεγγίζει τις  τουρκικές προκλητικές μεγαλοστομίες ως ευρωτουρκική διένεξη και ως ως διμερές θέμα. Βασικό στοιχείο άλλωστε της ελληνικής διπλωματίας είναι η ανάδειξη του ευρωπαϊκού παράγοντα και όχι της Ελλάδας ως μόνης χώρας , απέναντι στην οποία η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις. Η θέση αυτή γίνεται σαφής με κάθε αφορμή, κάτι που αναμένεται να επισημανθεί για μία ακόμα φορά και στην συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη. 

Δεδομένης λοιπόν της συγκυρίας δεν μπορεί να μην εντοπίσει κάποιος το «περίεργο»επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζει η Αγκυρα ειδικά τα τελευταία 24ωρα. Ένα παιχνίδι που αντιμετωπίζει με ψυχραιμία η Αθήνα όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, αποφεύγοντας να πέσει στην παγίδα των γειτόνων. 

Με βασική αιχμή τις συνεχείς διαρροές που έχουν ως στόχο το Καστελλόριζο, εντύπωση προκάλεσε και το δημοσίευμα της έγκριτης γερμανικής γερμανικής εφημερίδας «DIE WELT». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι  ενώ  οι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλούν καθημερινά για τα θέματα που οι ίδιοι προκαλούν στην Ανατολική Μεσόγειο, χρειάστηκαν πάνω από μια μέρα για να διαψεύσουν το σχετικό δημοσίευμα. 

«Το έκαναν προφανώς επειδή γίνεται απολύτως σαφές στη διεθνή κοινή γνώμη ποιος προκαλεί ένταση στην περιοχή, ποιος λειτουργεί αποσταθεροποιητικά  και ποιος είναι παράγοντας σταθερότητας»σημειώνει κυβερνητική πηγή. 

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα υπενθυμίζει ότι  πρόσφατα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν προθεσμία ενός μήνα  στην Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν κυρώσεις. Ο χρόνος λοιπόν για την Αγκυρα μετράει αντίστροφα, την στιγμή που η τουρκική οικονομία αιμορραγεί.