ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Η επιχείρηση «ανάκαμψη από την 1η Απριλίου»

Η επιχείρηση «ανάκαμψη από την 1η Απριλίου»

Το πρώτο τρίμηνο είναι «χαμένη υπόθεση», βαρίδι για το φετινό ΑΕΠ και το μόνο που μένει να φανεί είναι το μέγεθος της ζημιάς. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται σε έναν και μόνο στόχο: να επανέλθει το θετικό πρόσημο στην οικονομία από την Πρωταπριλιά. Με ένα συντονισμένο πακέτο μέτρων στήριξης με έμφαση στο επιχειρείν, με την υλοποίηση των πρώτων μέτρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και με ένα σχέδιο επαναλειτουργίας της αγοράς ώστε να σταματήσει η… κατρακύλα ειδικά στο λιανεμπόριο αλλά και με 700-800 χιλιάδες επιπλέον εμβολιασμούς προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο σύστημα δημόσιας υγείας. Για να κερδηθεί η μάχη της «ανάκαμψης από την 1η Απριλίου» γίνεται συντονισμένη προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα:

1. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ένα εκτεταμένο πακέτο στήριξης της αγοράς για να συνδυαστεί με τον πρώτο -όπως ελπίζουν- μήνα με θετικό πρόσημο στην οικονομία από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Θα περιλαμβάνει την 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μοιράσει 1 δις. ευρώ, την παράταση του μέτρου του «μηδενικού ενοικίου» ακόμη και αν έχουμε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων και τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών. Με την προσθήκη και των αναστολών των συμβάσεων εργασίας για ακόμη έναν μήνα, το κονδύλι για τη στήριξη της οικονομίας θα φτάσει στα 2 δις. ευρώ και από αυτά τα 1,2 δις. ευρώ θα πέσουν στην αγορά μέσα στον Απρίλιο.

2. Την ενεργοποίηση των πρώτων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο από την ενεργοποίηση του προγράμματος με τα «κουπόνια» των 200 ευρώ για την αγορά υπολογιστή, θα πέσουν στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προγραμματίζεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες εργασίες στο πλαίσιο του εξοικονομώ-αυτονομώ (σ.σ μέσα στον Μάρτιο τρέχει η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών) ώστε να αρχίσει να πέφτει το χρήμα στην οικοδομή.

3. Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Δεδομένου ότι από τώρα και μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουν μεσολαβήσει επιπλέον 25 ημέρες, εκτιμάται ότι θα έχουν προστεθεί πάνω από 700 χιλιάδες εμβολιασμοί και ότι από την άλλη, θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται τώρα. Προφανώς δεν αποκλείεται να επιτραπεί η λειτουργία του λιανεμπορίου και νωρίτερα, μέσα στον Μάρτιο δηλαδή. Το ζητούμενο πάντως είναι να έχουμε σχετικά κανονική λειτουργία της αγοράς το 20ήμερο πριν από το Πάσχα.

Το να επιτευχθεί θετικός ρυθμός στην οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα δεν είναι δύσκολο καθώς ο πήχης είναι πολύ χαμηλά. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι, δεν κουνιόταν τίποτα στους δρόμους. Το ζητούμενο όμως είναι να ανακτηθεί τέτοιος ρυθμός ανάκαμψης ώστε να αρχίσει να σβήνει η ζημιά που γίνεται στους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.