Η έννοια της «εμπιστοσύνης», γίνεται ολοένα και πιο σημαντική

Η έννοια της «εμπιστοσύνης», γίνεται ολοένα και πιο σημαντική

Tου Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Παρακολουθώντας μέσω διαδικτύου το μεγάλο ψηφιακό συνέδριο East-Tech-West του CNBC στην ελεύθερη οικονομική ζώνη της Guangzhou, με κορυφαίους ομιλητές από τις αναπτυσσόμενες ψηφιακές εταιρίες, από τους μεγάλους χρηματοδότες και τους έγκυρους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, μια λέξη διέκρινα να δεσπόζει σε όλες τις εισηγήσεις ανεξαιρέτως. Η “εμπιστοσύνη”.

Για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τις επιχειρήσεις, μίλησε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης της αναπτυξιακής ζώνης Guangzhou Nansha. Για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και της ψηφιακή κοινωνία, μίλησε ο εκπρόσωπος της Alibaba. Για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις εταιρίες και τους συμβούλους τους, μίλησε η περιφερειακή διευθύντρια της επενδυτικής τράπεζας J.P.Morgan στη νοτιανατολική Ασία. Για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές, μίλησε ο εκπρόσωπος των επενδυτικών κεφαλαίων GGV Capital. Για την εμπιστοσύνη στο διεθνές εμπόριο, μίλησε ο πρόεδρος της Huawei Technologies. Για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην αγορά και τα πανεπιστήμια, μίλησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Hong Kong.

Έτσι είναι. Το επιχειρηματικό οικοσύστημα και γενικότερα η οικονομία στηρίζονται σε σχέσεις και δεσμούς εμπιστοσύνης. Οι κοινωνίες και οι πολίτες βασίζουν τον προγραμματισμό της ζωής τους, στις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτούς και τις αγορές, ανάμεσα σε αυτού και το κράτος. Και ειδικά τώρα που κόσμος αλλάζει πολύ πιο γρήγορα, από όσο είχε εκτιμηθεί. Οι μεταβολές που εισάγει ο ψηφιακός κόσμος στην οικονομία, στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, στην αγορά εργασίας, στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, στο περιβάλλον, στο προσδόκιμο ζωής και γενικότερα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ραγδαίες και αρκετές φορές έχουν χαοτικούς ρυθμούς.

Αν μια λέξη απουσιάζει σχεδόν παντελώς από την εγχώρια καθημερινή επικοινωνία, επαφή και δραστηριότητα, είναι η “εμπιστοσύνη”. Αν σκεφτούμε για αρχή, τις σχέσεις κράτους - πολιτών, δημοσίου τομέα – πολιτών, φορολογικών αρχών – πολιτών, ασφαλιστικών οργανισμών – πολιτών, συγκοινωνιών – πολιτών, νοσοκομειακής περίθαλψης – πολιτών, τραπεζών – πολιτών, αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε το άκρως αντίθετο από το επιθυμητό.

Στην χώρα μας κυριαρχεί η καχυποψίας, η ακρότητα και το υπέρμετρο θυμικό. Απουσιάζει η κοινωνική συνοχή, ο ορθολογισμός, το κράτος δικαίου, η αξιοκρατία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των επιλογών και η ανεξάρτητη λειτουργία των θεσμών. Το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται και μια διάρρηξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις γενεές, λόγω της απόστασης των αμοιβών των νέων εργαζομένων από τις συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων.

Εμπιστοσύνη όμως επιζητούν και οι εν δυνάμει επενδυτές, που έχουν τη χώρα μας, ως μια από τις πολλές εναλλακτικές επιλογές τους. Εμπιστοσύνη πως “αυτό που λέμε, αυτό είναι”, εμπιστοσύνη πως οι όροι του παιχνιδιού δεν αλλάζουν, εμπιστοσύνη πως δεν θα βρίσκουν αντιμέτωπους στις επενδύσεις τους, τους Ρουβίκωνες και τις συλλογικότητες. Εμπιστοσύνη στις ανεξάρτητες αρχές, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους μηχανισμούς αδειοδοτήσεων.

Η εμπιστοσύνη είναι το Α και το Ω, σε έναν κόσμο που αναπτύσσεται και καλπάζει. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα στο τιμές της ανάκτησης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες, στην αγορά και στο κράτος. Η πολιτισμένη, οργανωμένη, δημοκρατική και αξιοκρατική καθημερινότητα, που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και όχι στα εμμονικά παραληρήματα των θιασωτών του κρατισμού και των νοσταλγών της μιζέριας.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.