Η εμμονή της ΝΔ με τον φιλελευθερισμό

Γιατί η Νέα Δημοκρατία, το συντηρητικό, κεντροδεξιό κόμμα της χώρας, έχει εμμονή να αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερη;

Είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί από αυτή την επιλογή ξεκινούν και εκεί καταλήγουν πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και ως αυτοδύναμη κυβέρνηση και ως κόμμα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας που οι ιδεολογικές του αρχές εκτείνονται από τα όρια, στα δεξιά, της παραδοσιακής δεξιάς και καταλήγουν στις παρυφές του Κέντρου. 

Η Νέα Δημοκρατία δεν ασπάζεται θεμελιώδεις πυλώνες του κλασικού Φιλελευθερισμού: την ελεύθερη οικονομία και την ανοιχτή κοινωνία.

Ούτε υπέρ της ελεύθερης οικονομίας και του μικρού κράτους είναι η Νέα Δημοκρατία αφού ως κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε κάνει περί τους 1.000 διορισμούς την εβδομάδα ενώ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, έχει συντηρήσει και πολλαπλασιάσει όλες τις επιδοματικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει κάνει τίποτα για να σπάσει γνωστά καρτέλ της αγοράς με πρώτο αυτό των τηλεπικοινωνιών, για να αναφέρουμε κάποιες πτυχές της οικονομικής της πολιτικής που δηλώνουν τον κρατικιστικό της χαρακτήρα. Και φυσικά, πάνω απ’όλα, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι θιασώτης της ανοιχτής κοινωνίας κι αυτό δεν θα το αναλύσουμε, είναι γνωστά σε όλους τα πεδία που προκρίνει τα περίκλειστα, βαριά ρυθμισμένα συστήματα.

Η αλήθεια είναι ότι η λέξη «φιλελευθερισμός» από μόνη της είναι εξαιρετικά ελκυστική. 

Ποιος δεν θέλει να δηλώνει «φίλος της ελευθερίας»; 

Μόνο που αυτό που μας λένε συχνά: «όλοι φιλελεύθεροι είμαστε» μας θυμίζει το «ο Ιησούς ήταν ο πρώτος κομμουνιστής της ιστορίας», είναι το ίδιο φαιδρός ισχυρισμός.

Οι λέξεις εκτός από αυτό που σημαίνουν κουβαλάνε και το ιστορικό φορτίο του σημαινόμενου και η λέξη «φιλελευθερισμός» δηλώνει κάτι απολύτως συγκεκριμένο που ελάχιστοι στη Νέα Δημοκρατία ασπάζονται και δεν τους κατακρίνουμε γι αυτό.

Ο Φιλελευθερισμός είναι μια πολιτική θεωρία και όχι μια ηθική ποιότητα όπως, λόγου χάρη, η καλοσύνη ώστε όλοι να θέλουν να δηλώνουν φιλελεύθεροι.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το συντηρητικό, κεντροδεξιό κόμμα της χώρας που βρέθηκε να έχει εκλέξει και αληθινά φιλελεύθερους προέδρους. Η ατομική ταυτότητα του εκάστοτε προέδρου όμως ποτέ δεν κατάφερε να διαπεράσει το κόμμα και γιατί άλλωστε αυτό να συμβεί; Οι συντηρητικοί, δεξιοί συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα να έχουν το δικό τους κόμμα κι αν καταφέρνουν να πλειοψηφούν, να κυβερνούν κιόλας.

Η αξίωση που έχουν κάποιοι φιλελεύθεροι η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει ταυτότητα και να γίνει με το ζόρι φιλελεύθερη είναι δηλωτική αυταρχικών, αντιδημοκρατικών αντιλήψεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός. Η διευθύντρια του γραφείου του στη Θεσσαλονίκη όμως παρέστη, παρέα με τη Χρυσή Αυγή, στις εκδηλώσεις στο Γράμμο. 

Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι υπουργοί, σε θέσεις κλειδιά της κυβέρνησης (και όλως τυχαίως και οι πιο επιτυχημένοι, μέχρι σήμερα, με την εξαίρεση του Κωστή Χατζηδάκη που είναι και επιτυχημένος υπουργός και κανονικός φιλελεύθερος και «σαρκ εκ σαρκός» της παράταξης) προέρχονται από την Κεντροαριστερά και κάποιοι κι από την Ανανεωτική Αριστερά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κεντροδεξιό, συντηρητικό κόμμα που στην παρούσα συγκυρία μας έχει πείσει ότι είναι η μόνη ικανή δύναμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά και να υπερβεί τους διχασμούς του παρελθόντος. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις το προσπαθεί και έχει να επιδείξει κάποιο έργο. Όσον αφορά το διχασμό όμως αντί να τον υπερβαίνει, τον υποδαυλίζει καθημερινά και συνειδητά γιατί πιστεύει ότι χωρίς το Αντισύριζα οι κεντρώοι δεν θα την ξαναψηφίσουν. Κάνει λάθος. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης στην οποία θα επανέλθουμε σύντομα.

Οι φιλελεύθεροι, κεντρώοι, κεντροαριστεροί που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία ήξεραν ότι επέλεγαν το ετερόκλητο πλήθος της Δεξιάς και το έκαναν συνειδητά γιατί πίστεψαν ότι υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη δεδομένη ιστορική συγκυρία, μπορεί «να κάνει τη δουλειά». 

Όλοι ξέρουν ότι δεν είναι φιλελεύθεροι. Ούτε θέλουν αλλά κυρίως δεν μπορούν να γίνουν με αποτέλεσμα να συντηρείται μια προσδοκία που καταλήγει σε γκρίνια κενή νοήματος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι φιλελεύθερο κόμμα. Ας μην το παριστάνει. Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν την ανάγκη οι δεξιοί να δηλώνουν, στα λόγια, φιλελεύθεροι, άλλωστε οι φιλελεύθεροι τους αποδέχονται και τους σέβονται όπως ακριβώς είναι και γι αυτό που είναι. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αξιώνουν απλώς να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε, κάτι που το προσπαθεί και βέβαια αξιώνουν, να μην διχάζει τους Έλληνες.