Η ελληνική ύπαιθρος μπορεί. Εμείς;

Η ελληνική ύπαιθρος μπορεί. Εμείς;

Του Γιώργου Αρβανιτίδη*

Μετά από πολέμους και οικονομικές κρίσεις, ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας διαδραμάτιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το κάνει και σήμερα αν δημιουργήσουμε το σωστό πλαίσιο.

Μετά από μια δεκαετία συνεχιζόμενης ύφεσης, ο αγροτικός τομέας έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, η οποία δείχνει ότι τα παραγωγικά μας θεμέλια στην ύπαιθρο είναι γερά.

Αυτό που μας λείπει, όμως, είναι «το κάτι παραπάνω» για να βγούμε ένα βήμα μπροστά, να μπορέσουμε να ανοίξουμε νέες αγορές, να αντέξουμε στον ανταγωνισμό, να φέρουμε τη νεολαία μας κοντά στην παραγωγή.

Αν θέλουμε η επόμενη μέρα για την πατρίδα μας να είναι καλή, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δύο σημαντικές παραμέτρους που μέχρι σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο: την συνεργασία και την καινοτομία.

Η συνεργασία είναι σημαντική γιατί έχουμε μπροστά μας ένα βουνό που πρέπει να ανέβουμε και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Ούτε στην οικονομία, ούτε στην πολιτική.

Η καινοτομία είναι εξίσου σημαντική για να μην μας ξεπεράσουν ξανά οι εξελίξεις. Αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, δείχνουμε σαν να μην θέλουμε να καταλάβουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς μαζί τους.

Ζούμε στην εποχή που όλα γίνονται μέσα από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, που τα προϊόντα ταξιδεύουν με τεράστια ταχύτητα και ευκολία στις τέσσερις άκρες του ορίζοντα, που οι άνθρωποι αναζητούν διαρκώς, νέες εμπειρίες, νέα προϊόντα, νέες ιδέες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο για να είναι κάποιος ανταγωνιστικός, πρέπει να δημιουργήσει ισχυρές συνέργειες, όχι μόνο στο εσωτερικό ενός κλάδου με συνεταιρισμούς, αλλά κυρίως οριζόντια μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οικονομίας.

Γιατί;

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δώσουμε στο τελικό προϊόν, κάτι μοναδικό, κάτι το οποίο κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει, κάτι το οποίο θα μας καθιερώσει ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Και στην Ελλάδα, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να είναι μαγικός…

Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια γη που παράγει τα πάντα και σε εξαιρετική ποιότητα, από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη και από την Λευκάδα μέχρι την Ρόδο.

Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε φυσικά τοπία ξεχωριστής ομορφιάς τα οποία προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Έχουμε την τύχη να ζούμε στην χώρα που γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός, στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία.

Όσο όλα αυτά μας φαίνονται ξένα μεταξύ τους όταν μιλάμε για παραγωγή, τόσο υποτιμάμε τις δυνατότητες του τόπου μας.

Ο αγροτικός τομέας για να έχει μέλλον πρέπει να τρέξει στην τροχιά ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μαζί με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία.

Πρέπει ο άνθρωπος που ψωνίζει την ελληνική ντομάτα στο σουπερ μάρκετ του Λονδίνου να μαθαίνει για τον τόπο παραγωγής της και την ιστορία του και να θέλει να τον επισκεφτεί. Και πρέπει, αντίστοιχα, ο ταξιδιώτης που βρίσκεται στη χώρα μας για να θαυμάσει τις ομορφιές της, να δοκιμάσει την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα κάθε τόπου για να τα αναζητήσει στη χώρα του όταν επιστρέψει.

Και φυσικά, τα προϊόντα αυτά πρέπει να παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον, πρέπει να εξασφαλίζουν καλό εισόδημα στον παραγωγό, πρέπει εν τέλει να συνθέτουν ένα καλάθι μεσογειακής διατροφής που μπορεί να ανοίξει για εμάς τις μεγάλες αγορές του πλανήτη.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να νιώσει ο έλληνας αγρότης ασφαλής για το μέλλον του και το μέλλον των παιδιών του.

Η οικονομική κρίση μας δένει στο άρμα της κατεπείγουσας ανάγκης να αλλάξουμε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν έχουμε επιτέλους τη βούληση να εγγυηθούμε ότι  πράγματι θέλουμε και μπορούμε.

* Ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είναι Βουλευτής Β'' Θεσσαλονίκης - Δημοκρατική Συμπαράταξη.