Η ελληνική οικονομία επιστρέφει!

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει!

Πώς ήταν ο κόσμος πριν την πανδημία; Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξή της η εποχή πριν την πανδημία μας φαίνεται ήδη μακρινή! Η κανονικότητα του παρελθόντος μας φαίνεται τόσο ξένη που σχεδόν ενστικτωδώς αναρωτιόμαστε αν μήπως αυτό που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα είναι η νέα μας ζωή στην οποία πρέπει τελεσιδίκως να προσαρμοστούμε. 

Το μέλλον είναι εγγενώς εξόχως απροσδόκητο, στον βαθμό όμως που μπορούμε να το πιθανολογήσουμε στην οικονομία τουλάχιστον δεν συμβαίνει αυτό. Το αντίθετο! Η ελληνική οικονομία επιστρέφει ταχύτατα, όχι απλώς στην κανονικότητα της προηγούμενης εποχής, αλλά σε μια νέα περίοδο, που θυμίζει πολύ παλαιότερες εποχές, όταν κατά καιρούς η ελληνική δημιουργικότητα απελευθερωνόταν και εξέπληττε. 

Τα σημάδια ξεπηδούν από παντού στους στατιστικούς δείκτες χωρίς κανείς να τα έχει προβλέψει ή προαναγγείλει. Οικονομική εμπιστοσύνη και χαμηλότοκος δανεισμός, για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εγχώριες και διεθνείς επενδύσεις που προχωρούν με ρυθμούς που είχαμε να δούμε εδώ και δεκαετίες.

Ρεκόρ στις εξαγωγές και στους δείκτες των προσδοκιών για βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, αύξηση στις κατασκευές και ανακαινίσεις κατοικιών, αυξημένη κατανάλωση, πρωτοφανείς για τα τελευταία χρόνια αποταμιεύσεις, καλύτερος στις τελευταίες εβδομάδες κάθε προσδοκίας τουρισμός. Τα καλά οικονομικά νέα άρχισαν επιτέλους να χτυπούν την πόρτα μας. Σηματοδοτούν μια δυναμική ανάκαμψη που έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται στους επόμενους μήνες και χρόνια δώσει τη θέση της σε μια ακόμα δυναμικότερη περίοδο ανάπτυξης. 

Όλα αυτά δεν συμβαίνουν όμως τυχαία. Αποτελούν το αποτέλεσμα μιας δραστικής αλλαγής πορείας της χώρας, που αποφάσισε ο ελληνικός λαός πριν δύο χρόνια και κάποιους μήνες όταν εξέλεξε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του έδωσε την εντολή να εφαρμόσει μια πολιτική φιλελεύθερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.  Μια πολιτική που –παρά τις αντιξοότητες και τα τεράστια θέματα και προβλήματα που μεσολάβησαν– η σημερινή κυβέρνηση υπηρέτησε πιστά όλο το διάστημα που μεσολάβησε.

Τώρα λοιπόν, καθώς οι θηριώδεις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρούν, αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ελληνική οικονομία επιστρέφει και σύντομα τα αποτελέσματα της επιστροφής θα αρχίσουν να αποτυπώνονται όχι μόνο στους στατιστικούς δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών και να επιδρούν και στις πολιτικές τους συμπεριφορές.

Προβλήματα ασφαλώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ανεξόφλητες οφειλές του παρελθόντος, διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις, στενότητα σε κρίσιμες ειδικότητες του εργατικού δυναμικού και πολλά ακόμα. Θα είναι όμως τα προβλήματα μιας νέας καλύτερης εποχής. Τα προβλήματα μιας Ελλάδας η οικονομία της οποίας σηκώνεται και πάλι όρθια.